Foarte multe persoane care poarta ochelari pentru corectarea unor defecte de vedere uzuale se multumesc doar cu aceasta masura de tratament. Efectuarea catorva modificari in stilul de viata poate imbunatati sanatatea ochilor, ducand la stoparea evolutiei unor suferinte si la prevenirea altora, precum cataracta sau glaucomul. In primul rand, adoptati o alimentatie bogata in vegetale bogate in antioxidanti.
Consumati frecvent peste provenit din marile reci, precum tonul, macroul, sardinele, excelente surse de grasimi Omega 3, recomandate pentru sanatatea ochilor. Ouale sunt bogate in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi si luteina – elemente care ajuta la prevenirea cataractei. Usturoiul si ceapa sunt importante surse de sulf, necesar producerii de glutamina, un important antioxidant. Afinele si strugurii, gratie continutului bogat de vitamina A, ajuta ochii sa se adapteze mai usor la conditiile de noapte. Daca in familia dumneavoastra exista persoane care au probleme de vedere, este indicat sa luati anumite suplimente alimentare special create pentru pastrarea sanatatii vederii.
Asigurati-va ca dormiti suficient. Lipsa somnului sensibilizeaza ochii, predispune la iritatii si infectii. In cazul in care sunteti fumator, e bine sa stiti ca acest obicei dauneaza deopotriva sanatatii ochilor. Studiile arata ca riscul aparitiei afectiunilor oculare este de doua ori mai mare la fumatori, fata de cei care nu au acest viciu. Substantele continute in fumul de tigara cresc numarul radicalilor liberi din retina, ca urmare celulele oculare se oxigeneaza corespunzator si este favorizata aparitia degerescentei maculare legate de varsta. La fel de nesanatos pentru ochi este alcoolul. Acesta ingreuneaza functia hepatica, reduce nivelul unui antioxidant numit glutation care ajuta la protejarea ochilor de diferite afectiuni.
Protejati-va ochii de razele ultraviolete – un important factor de risc in aparitia cataractei – purtand ochelari de soare de buna calitate, cu factorul de protectie potrivit. O data la doi ani, mergeti la un control oftalmologic, chiar daca nu ati constatat vreo modificare in capacitatea dumneavoastra vizuala. Nu uitati ca bolile de ochi sunt de obicei nedureroase, iar un control de rutina le poate detecta la timp, ceea ce creste posibilitatea de rezolvare.
MIHAELA VLAD
Comentarii