• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Hrana echilibrata e sanatate curata

Hrana echilibrata e sanatate curata

1 decembrie 2010
in Remedii naturale
A A

Alimentatia echilibrata, asociata unei activitati fizice regulate, este sursa incontestabila a sanatatii cotidiene. Ea reprezinta, de asemenea, si o excelenta modalitate de lupta contra excesului de colesterol, diabetului sau obezitatii si contribuie astfel la sanatatea inimii. Dar produsele alimentare pot prezenta si un factor de risc pentru sanatate. Abundenta alimentelor bogate in grasimi si zahar, mesele neregulate si putin variate, lipsa unei activitati fizice conduc inevitabil la marirea greutatii. Obezitatea, diabetul se afla astazi intr-un proces de crestere continuu. Obiceiurile noastre alimentare si de viata constituie cauzele aparitiei acestor boli. Copiii trebuie sa fie invatati din cea mai frageda copilarie sa-si insuseasca un comportament alimentar sanatos, fiindca acesta determina pastrarea capitalului lor de sanatate de-a lungul intregii vieti.

Sa ne alimentam… cu cap!

Pe parcursul intregii noastre vieti alimentarea trebuie sa fie direct proportionala cu energia depusa. Alimentatia trebuie sa fie de asemenea foarte variata si bine repartizata de-a lungul zilei pentru a beneficia de aportul de elemente necesar bunei functionari a organismului nostru.

La modul general, produsele alimentare pot fi impartite in cinci categorii importante: 1 – carnea, pestele, ouale; 2 – produsele lactate; 3 – cerealele; 4 – legumele; 5 – fructele. Alimentatia variata si diversificata este constituita din cel putin un produs din fiecare categorie pe zi. Apa este singura bautura necesara care poate fi consumata fara moderatie. Pentru igiena alimentara se recomanda, atat cat e posibil, sa beneficiem de trei mese pe zi. Un adevarat mic dejun nu va contine multe produse grase, fiindca o asemenea prima masa echilibrata permite sa incepem ziua „in forta” si sa evitam mancatul in plus in prima jumatate a zilei.

Va recomandam sa limitati consumul bauturilor alcoolice si frecventa meselor „incarcate”, de genul celor foarte bogate in grasimi. Activitatea fizica regulata este componenta naturala si necesara pentru un echilibru alimentar: jocurile pentru cei mici, practicarea unui sport cel putin de la varsta de 12 ani, mersul pe jos sau cu bicicleta pentru toti. Ardeti caloriile, miscandu-va cat mai mult, astfel veti putea echilibra energia fizica si aportul de calorii. Activitatea fizica este foarte potrivita pentru inima: amelioreaza circulatia sangvina, incetineste pulsul, mareste nivelul de oxigen si diminueaza nivelul colesterolului in sange, imbunatateste gestionarea greutatii coorporale si a stresului.

De altfel, regulile de baza ale echilibrului alimentar sunt foarte simple. Intr-un fel, mai greu este sa le respectam, dar aceasta constituie garantia unei vieti confortabile: consumati cel putin cinci fructe si legume pe zi; limitati consumul de grasimi, mai ales a celor saturate (alimente preparate prin coacere, prajituri, afumaturi, unt, sosuri, branzeturi, lapte integru s.a.); mariti consumarea glucidelor lente care se afla in paine, paste fainoase, orez, cartofi, legume; consumati carne, peste, produse din animale marine sau oua de una-doua ori pe zi, preferand carnea slaba; limitati consumul de prajituri, dulciuri si bauturi gazoase; limitati consumul de bauturi alcoolice la doua pahare de vin de 10 mililitri pe zi pentru femei si trei pahare de 10 mililitri pentru barbati. Dar nu uitati ca apa este totusi unica bautura necesara si este nevoie sa consumati cel putin de 1,5-2 litri pe zi, in stare pura sau in bauturi calde.

Miscarea – prietena inimii

Sportul bun pentru inima este, in primul rand, un exercitiu de perseverenta, durabil si regulat. Unele activitati sportive pot fi practicate de la orice varsta, acestea detinand primul loc in combaterea bolilor cardiovasculare. Mersul permite adaptarea progresiva a inimii si a respiratiei la solicitarile curente. Alergatul trebuie sa fie practicat insa in dependenta de capacitatile musculare ale fiecaruia. Inotul favorizeaza dezvoltarea cutiei toracice si amelioreaza respiratia. Mersul pe bicicleta necesita adaptarea cardiaca progresiva. Gimnastica face mai supli muschii la non-sportivi, daca aceste persoane o practica in medie 10-30 minute pe zi si preferabil regulat, fara a brusca sau a surmena inima, muschii si articulatiile.

Consumul de produse alimentare trebuie sa scada progresiv, odata cu avansarea in varsta. Dar, in acest caz, trebuie sa evitati riscul de subalimentare, care ar putea diminua protectia imuntara si ar agrava bolile legate de varsta – cardiovasculare, osteoporoza, dementa sau cancerul. In practica, sfaturile alimentare pentru persoanele adulte raman valabile pentru persoanele in varsta: sa satisfaceti necesarul de vitamina D si calciu, ambele vitamine necesare pentru mineralizarea oaselor; pentru elasticitatea cardiaca, vegheati asupra calitatii lipidelor ingerate, preferand uleiul de rapita si pestele gras; aveti grija de hidratare (1,5 litri pe zi). Cu varsta scade senzatia de caldura iar organismul regleaza mai greu temperatura corpului. In cazul unor calduri sau pe canicula trebuie sa bem apa, chiar daca nu exista senzatia propriu-zisa de sete.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

127 ore- filmul care te imbolnaveste

Urmatorul Articol

Tuberculoza face inca face victime

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Tuberculoza face inca face victime

Egoismul se transmite pe linie materna

Obsedanta femeie din popor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.