In afara mult-laudatelor castele de pe Valea Loarei, Franta are multe alte edificii la fel de frumoase si la fel de incarcate de legenda si poveste. Unul dintre acestea este un palat ciudat, nelocuit de nimeni, inaltat in localitatea Hauterives din depresiunea Drôme. Palatul a fost ridicat cu 100 de ani in urma de Ferdinand Cheval, un om de pe acele locuri, respectiv din Charmes-sur-Herbasse.
Nascut in 1836, intr-o familie de tarani destul de saraci, a mers putin la scoala, fiind nevoit sa lucreze la câmp alaturi de tatal sau. Dupa casatorie a devenit brutar si sase ani a trait departe de familie. Intorcându-se pe locurile natale, a avut de infruntat o serie de drame printre care pierderea primei sotii si a doi dintre copiii sai. In 1867 a devenit postas, strabatând drumurile si colinele pe o distanta de peste 30 de kilometri pe zi. In timpul lungilor calatorii reusea sa-si faca timp pentru scurte perioade de odihna in care citea revistele pe care urma sa le distribuie si admira fotografiile pisajelor si constructiilor reproduse in pagini.
Intr-o zi, Cheval s-a impiedicat de o piatra care avea sa-i marcheze viitorul. Intrigat de forma ei curioasa, pe care o intâlnise in unul dintre visurile sale, a inceput sa colectioneze cele mai frumoase pietre pe care le gasea, piese sculptate de apa sau pur si simplu erodate de timp. Intr-o zi a avut ideea sa le asambleze. Astfel a aparut mai intâi o fântâna – „Izvorul vietii” apoi s-a inaltat o fatada pe un teren pe care il cumparase. Totul se intâmpla in 1879, Cheval avea 43 de ani si nu a incetat sa construiasca, sa faca si sa refaca propriul sau palat. Postas in timpul zilei sculptor-constructor noaptea, la lumina unei lampi si in zilele libere! Cu mijloace materiale putine a fost constrâns la o serie de economii.
Constrângerile l-au obligat insa la inventivitate. Din pietre moi, cochilii, ciment si-a facut un amestec din care a modelat un univers grandios, populat de animale fantastice, personaje biblice sau din mitologiile hindusa si egipteana, totul infrumusetat de reproducerile unor plante cu frunze si flori, nemaivazute de cei din zona. In primii 20 de ani au fost ridicate zidurile exterioare. La inceput a carat pietrele in buzunare, apoi a folosit un cos si, in cele din urma, o roaba. Vecinii il tratau ca pe un nebun, dar, in scurta vreme, palatul sau a devenit cunoscut si vizitatorii nu au intârziat sa vina sa admire aceasta viziune fabuloasa a unui autodidact.
In 1912 palatul era terminat dar abia la sfârsitul anilor 1920 a intrat in atentia oamenilor de arta. Monumentul are o lungime de 26 metri, o latime de 14 si o inaltime de 10. Printre figurile alegorice pot fi admirate si cele ale unor personalitati ca Cezar si Arhimede. Uluitoare sunt atât detaliile sculpturale cât si aranjamentele. In coltul de nord exista o inscriptie mentionând cei 33 de ani de munca, iar in interior sunt expuse roaba lui Cheval si alte unelte. Exista aici de asemenea un centru de informatii si un magazin de suveniruri.
Cheval ar fi vrut sa fie inmormântat in palatul sau, dar, cum acest lucru era ilegal in Franta, a petrecut inca opt ani ridicându-si mausoleul din cimitirul din Hauterives. A murit la 19 august 1924. Aprecieri privitoare la opera sa a primit inca din timpul vietii. Palatul a fost admirat de André Breton, de Pablo Picasso, intr-un eseu de Anais Nin, in 1932, in Germania, a fost creat un colegiu numit „Postasul Cheval”, iar in 1969 André Malraux l-a declarat monument national oferindu-i protectia necesara.
Neinteles in epoca, Palatul Ideal este considerat astazi ca apartinând mai multor curente: arta bruta, arta naiva si altele. A devenit un cadru preferat pentru concerte si tot felul de manifestari artistice si in 1997, creatorului sai i s-a inchinat chiar un cântec intitulat „Postasul Cheval”.
IRINA STOICA
Comentarii