• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 19 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 19 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Metropole pierdute in negura timpurilor

Metropole pierdute in negura timpurilor

27 decembrie 2012
in Glob
A A

De-a lungul istoriei au existat multe orase prospere, cu constructii si arhitectura deosebite dar care au disparut din motive, uneori, ramase pâna în zilele noastre necunoscute. Oamenii de stiinta si-au îndreptat atentia spre aceste metropole studiindu-le si încercând sa descopere dovezi care sa le ateste existenta. Chiar daca o parte dintre ele au ramas doar legenda (Atlantis), subiect al multor filme si documentare, altele, datorita ruinelor descoperite de arheologi, sunt reale.

Petra (Iordania)

 Numita si „ orasul de piatra” din pustiul Iordaniei, Petra se întinde la poalele Muntelui Hor, strabatând un defileu lung pentru ca apoi sa se lase pe latura estica a Vaii Arabah cunoscuta sub denumirea de „Wadi Araba”. Renumita mai ales pentru arhitectura sa, sapata aproape în întregime în piatra muntelui, Petra este o descoperire de importanta mondiala. Cetatea ramasa necunoscuta lumii vestice pâna în anul 1812, când a fost „gasita” de exploratorul elvetian Johannes Ludwig Burckhardt, care a dus vestea în toata Europa, aceasta a devenit, pentru multi pelerini „orasul rosu ca trandafirul”, datorita culorii rocilor din jur. Câteva monumente din acest oras reprezinta un adevarat spectacol arhitectural.

 Un exemplu este Palatul Monumental, cu o înaltime de cinci etaje, întreaga fatada fiind sculptata. La fel de impunator este si Ad Deir, unul dintre cele mai mari monumente din zona, care, probabil, cândva a fost folosit drept trezorerie, pentru ca mai apoi sa devina manastire. Complexul Marelui Templu are o suprafata de aproximativ 7000 mp si impresioneaza atât prin masivitate cât si prin rezistenta.

 Petra este un oras plin de mister, fiind considerat una dintre cele sapte noi minuni ale lumii si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Cu o vechime de peste doua milenii, considerat multa vreme doar o legenda, un oras disparut al Lumii Antice este astazi o curiozitate si o realitate despre care oamenii de stiinta vor afla mult mai multe în anii urmatori.

Palmyra (Siria)

 A fost un oras important din centrul Siriei, cunoscut sub numele de „Mireasa Desertului”, situat într-o oaza cu doua izvoare, pe drumul caravanelor dintre Damasc si Eufrat. Ruinele acestei metropole fac parte din patrimoniul UNESCO. Palmyra a fost amintit înca din antichitate printre orasele care existau pe ruta comerciala ce lega China de Europa. Odata cu tranzitarea marfurilor aveau sa patrunda si o parte din caracteristicile culturale ale popoarelor ce participau la comert. Datorita impozitelor mari impuse comerciantilor, Palmyra a devenit unul dintre cele mai bogate orase din vremea sa, câstigând astfel putere militara si politica.

 Ruinele de la Palmyra au scos în evidenta un drum principal, ce poate fi înca vazut, care avea, de-o parte si de alta, 1500 de coloane corintice, iar unul din capete era strajuit de un arc monumental. Cele mai apreciate monumente descoperite în Palmyra ramân: Templul Ba‘al, considerat cel mai important edificiu religios din Orientul Mijlociu din primul secol dupa Hristos, Tetrapylon si Vechiul teatru. Palmyra adaposteste si o serie de monumente funerare de mari dimensiuni care alcatuiesc asa-numita Vale a Mormintelor.

Machu Picchu (Peru)

 Ruinele acestui oras pierdut al incasilor, descoperite în 1911 de arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii ale lumii stravechi. Machu Picchu pare sa fi fost folosit de incasi ca un oras secret. Sapat în inima unui lant de munti acoperiti cu un covor dens de vegetatie, domina de mai bine de cinci veacuri îngusta dar adânca vale a galagiosului râu Urubamba. Ridicat pe la 1450 de suveranul incas Pachacuti, orasul a fost în chip brutal abandonat de locuitori în anul 1572, apoi dat uitarii.

 Cele peste 200 de cladiri, adesea în forma de patrulater, au un singur etaj si nici o despartitura interioara. Cele mai marcante sunt Torreon si observatorul astronomic în forma de semicerc. Aceste structuri, sapate în granitul din vârful muntelui sunt adevarate minuni atât arhitecturale cât si estetice. Multe dintre caramizi cântaresc peste 50 de tone si sunt atât de precis sculptate si unite încât îmbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele.

 Despre utilizarile sociale si religioase ale orasului din acele vremuri (ale incasilor) se stiu prea putine lucruri. Au fost necesare patru secole pâna ce sa fie descoperita aceasta fantastica fortareata ascunsa printre piscurile de 4000 m ale Anzilor peruvieni. Nu i se cunoaste numele adevarat si care a fost cauza pentru care bastinasii au abandonat-o în secolul al XVI-lea. A primit numele de Machu Picchu de-abia în secolul al XX-lea. Este un unicat arhitectural impresionant, doar fotografiile facute din avion reusind sa-i scoata în evidenta toate însusirile.

O lume impresionanta despre care cunoastem prea putin ce-si ascunde cu dibacie si tarie frumusetea si enigmele. Multe dintre metropolele disparute (astazi ruine) ascund mistere înca de nepatruns.

IOANA FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Palatul ideal al postasului Cheval

Urmatorul Articol

„Arme secrete” folosite de staruri

Articole Similare

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Urmatorul Articol

„Arme secrete” folosite de staruri

Fantome, zombi si vampiri colorati

,,Ingerul pacii" si... inarmarea nucleara

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.