Borsul sau zeama rezultata din macerarea tarâtelor de grâu contine minerale si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe are beneficii multiple pentru sanatate. De pilda, un pahar cu bors consumat zilnic trateaza bolile de ficat si de plamâni, hipertensiunea si anemia, iar cura cu bors are rol purificator al organismului si de ameliorare sau chiar de vindecare a unor afectiuni. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat în enzime. Acestuia i s-a dus vestea ca e cel mai bun leac la mahmureala. Si, intr-adevar, el înlatura simptomele intoxicatiei cu alcool, ameteala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzatia de voma. In asemenea situatii se recomanda sa se bea un litru de bors. În cazurile de indigestie si de voma, un pahar de bors baut înainte de masa poate fi de ajutor.
Se spune ca persoanele care beau zilnic bors mult se lecuiesc de alcool. Mai ales dupa mese copioase, preparatele cu bors sunt binevenite. De asemenea, el contribuie si la eliminarea toxinelor din organism. Pe de alta parte este eficient si în curele de slabire, deoarece stimuleaza digestia si arderea grasimilor. Pe lânga aceste beneficii, poate fi si un adjuvant în cazul bolilor respiratorii precum bronsita, astmul si sinuzita. În cazuri de anemie, functioneaza ca tonic extrem de eficient, prin mineralele si vitaminele continute.
Cura cu bors pentru revigorarea organismului dureaza 20 de zile, timp în care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de ora înaintea fiecarei mese. Pentru tratarea bolilor respiratorii cronice (bronsita, astm, sinuzita), se beau doua cani pe zi. Cura ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preîntâmpina agravarile si recidivele; se tin cure de câte trei saptamâni. Ca adjuvant în tuberculoza, borsul se bea în fiecare zi, câte o jumatate de litru, pe stomacul gol, înainte de mesele principale (se pare ca anumite substante active pe care le contine blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie). Borsul previne infarctul si cancerul de colon! Se stie ca el elimina toxinele din organism, de aceea fiind recomandat în diete de slabit. In aceasta idee se poate bea câte o cana (250 ml) pe zi, timp de 10 zile.
Acest tratament se poate repeta de doua ori pe an, toamna si primavara. Terapia se recomanda persoanelor cu diabet, artrita, guta si cu probleme reumatice, hepatice si renale. Pentru oboseala cronica se bea un sfert de litru de bors dintr-o data, pentru ca sistemul nervos sa se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat si de fiere, fitoterapia recomanda bors, deoarece curata si fortifica organele interne. Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masa, câte o cana în care se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.
Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu bors, baut înainte de a mânca. Persoanele care au afectiuni pulmonare se refac mai repede daca în loc de apa consuma în fiecare zi un litru de bors amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din doua lingurite de flori uscate si o cana de apa clocotita). Aceasta bautura se îndulceste cu miere si se bea înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel putin doua luni, dar in cazuri grave se poate prelungi înca doua saptamâni. De asemenea, borsul scade tensiunea si reduce colesterolul, curata rinichii previne tromboza si infarctul, iar ultimele studii arata ca este anticancerigen, luptând cu cancerul de colon.
Borsul este folositor si în boli cardiace, insomnii sau dupa un efort fizic sau intelectual, singurele restrictii impunându-se în caz de ulcer gastroduodenal si gastrita. Eficiente în dietele de slabire, curele cu bors dureaza trei saptamâni (este indicat sa se bea cu un sfert de ora înainte de masa). Daca dorim un efect sporit, vom creste progresiv numarul canilor pâna la 7. Cura interna este recomandata de asemenea în: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice si fosfatice), tuberculoza, intoxicatii cu alcool sau cu tutun. Este un stimulent al sistemului endocrin. Specialistii au demonstrat ca borsul favorizeaza absorbtia în intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul si aurul, dar si a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale. Extern, se pot face spalaturi cu bors în ulcere cutanate, degeraturi sau uscaciuni ale pielii.
Borsul poate fi baut nediluat si asa este cel mai sanatos si eficient, însa de obicei are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suporta mirosul. Pentru a-i îmbunatati gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfecla de zahar sau zer.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii