O echipa de arheologi francezi a descoperit in adancul golfului Abukir din Marea Mediterana, Egipt, vestigii de mare valoare care faceau parte din arsenalul ritualurilor initiatice care celebrau in fiecare an renasterea zeului Osiris. Sa facem pentru cateva momente o intoarcere in timp si sa urmarim un esantion desprins din fascinantul spectacol ritualic. Pe apele unui canal aluneca o ambarcatiune in care se afla marii preoti din Thonis, in vesminte ritualice. La prora se afla faraonul, alaturi de o statuie din argila invaluita in fasii din panza reprezentandu-l pe zeul Osiris, zeul mortii si al renasterii, care se indreapta spre mormantul secret al zeului. Este una dintre cele mai enigmatice ceremonii ale Egiptului antic.
Francezul Franck Goddio de la Institutul european de arheologie submarina este primul care a descoperit in golful Abukir dovezi materiale ale acestui ritual religios, cu mult mai amplu. Au fost scoase din adancuri statui si fragmente ale statuii zeului, capete de preoti din granit negru, epave de ambarcatiuni, diverse obiecte din aur si bronz vechi de 2.000 de ani, statui monumentale, care se aflau amplasate, la origine, la portile cetatilor Thonis-Heracleion si Canope, distruse de seisme si tsunami. 290 dintre obiectele recuperate se afla acum la Institutul lumii arabe din Paris, expuse publicului.
Marcand cu balize locurile in care au fost descoperite vestigiile, arheologii au incercat sa reconstituie traseul canalului stra-batut de faraoni si preoti pentru a transporta statuia zeului Osiris din templul lui Amon-Gereb din Heracleion. Acestia apreciaza ca ar fi avut o lungime de 3,5 kilometri si o latime de 30 de metri si ca lega cetatile Thonis-Heracleion si Canope. Un canal care a disparut de-a lungul timpului. Statuia lui Osiris era in final inhumata in sanctuarul Serapis. Acest gen de ceremonii au ocupat un loc important in credintele religioase legate de nastere, viata si reinviere.
Explorarea subacvatica a fost efectuata in cadrul unui vast proiect de prospectie electromagnetica si de cartografiere a golfului care a debutat in 1997 la 30 kilometri nord de Alexandria. Au fost detectate, sub straturile de sedimente, vestigiile cetatilor antice Thonis-Heracleion si Canope, despre care istoricii aveau informatii din textul inscriptionat pe stela dezgropata in 1881 in Köm el-Hisn care releva faptul ca zeul Osiris era celebrat in marele templu al lui Amon-Gereb din cetatea Heracleion si ca erau organizate ceremonii in cadrul carora era inclus si periplul unei ambarcatiuni pe un canal. In mitologia egipteana, Osiris, fiul Pamantului si al Cerului, detinea un loc special. Acesta ar fi fost ucis si dezmembrat de fratele sau, Seth, si readus in viata de Isis, sora si sotie a zeului Osiris, care a recuperat cele 14 ramasite ale corpului sau, aruncate in apele Nilului. Din 2001 au fost descoperite noi vestigii, cum ar fi, de pilda, cele ale templului zeului Amon-Goreb, evocat de istoricul grec Herodot.
DORIN MARAN
Comentarii