Imbatranirea poate fi privita din nenumarate unghiuri, astfel conturandu-se imagini diferite ale ei. Sub aspectul sanatatii insa, ea constituie efectul actiunii mai multor factori cumulati in timp, pe care ii cunoastem in principiu. Iata insa ca, nu de foarte multi ani, s-a descoperit unul dintre cei mai redutabili inamici – practic, prezent in viata noastra in fiecare moment, dar despre care stim mai curand ca… nu prea stim mare lucru. Este un fel de „agent secret” al deteriorarii starii de sanatate reprezentat de radicalii liberi.
Secretele imbatranirii
Poate ca aspectul care ne „doare” cel mai tare este acela ca radicalii liberi contribuie din plin la imbatranirea organismului, cu tot ce presupune aceasta. Iar imbatranirea, la fel ca tineretea dorita cat mai lunga, are si ea secretele ei. Teoria radicalilor liberi ca explicatie a procesului imbatranirii a intrat in atentia oamenilor de stiinta in anii ’80, insa abia in urmatoarea decada avea sa fie studiata foarte serios. O „arma” pentru a lupta eficient impotriva acestor dusmani nevazuti exista deja, depinde numai de noi sa invatam sa o folosim. Pare greu de crezut, dar este posibil sa imbatranim sanatos. Trebuie sa stim mai intai ca viteza procesului de acumulare de boli odata cu inaintarea in varsta variaza de la o persoana la alta, chiar daca, practic, imbatranim cu totii in fiecare an. Iata de ce la varsta a doua pot aparea diferente fizice importante intre indivizi.
Unii oameni reusesc sa „pacaleasca” intr-un anume fel atat natura, cat si pe cei din jur, afisand un tonus bun si o mina sanatoasa, astfel incat i-am putea crede mai tineri, sa spunem, cu 10 ani. Cum reusesc unii dintre noi sa bifeze asemenea performante de invidiat? In primul rand e nevoie de multa, multa vointa. Sau poti fi unul dintre putinii norocosi care au mostenit un bagaj genetic foarte bun si, prin urmare, pot scapa de asemenea eforturi.
Cum ne construim singuri esafodul
De fapt, ce mecanism anume genereaza radicalii liberi? Se stie ca o celula utilizeaza oxigenul pentru a produce energie, proces in timpul caruia au loc inevitabile reactii de oxidare. Prin urmare, celula genereaza energie, dar si o serie de produsi secundari. Ei bine, acesti produsi secundari sunt chiar radicalii liberi, care ne pot otravi existenta (la propriu), daca se afla in numar prea mare. Cu toate astea, organismul uman are un sistem propriu de neutralizare, insa de multe ori chiar actiunile noastre necumpatate duc la o suprasolicitare a acestuia, facandu-l ineficient.
Vorbim despre expunerea exagerata la radiatii solare, intoxicatii, alimentatie defectuoasa sau stres in exces. Toate acestea creeaza un surplus de radicali liberi, ducand la producerea unui dezechilibru intre acestia si antioxidantii care au rol de neutralizare. Atunci cand ne protejam starea buna a organismului prin intermediul obiceiurilor sanatoase, sistemul imunitar se afla la inaltime si poate face fata situatiilor de urgenta.
Fenomenul oxidarii este important pentru viata, deoarece o stare buna a sanatatii presupune un echilibru intre oxidanti si antioxidanti. Orice dezechilibru al acestei balante sensibile poate duce la imbatranire accelerata si la afectiuni cronice. Din pacate pentru noi, balanta atarna de obicei in favoarea radicalilor liberi, ca urmare a stilului de viata modern pe care il acceptam si ni-l insusim, cu avantajele si mai ales cu dezavantajele sale! Ne aflam asadar in fata unui fenomen extrem de complex, despre al carui mecanism vom vorbi in numarul urmator al publicatiei noastre.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii