Am publicat recent in aceasta pagina un articol referitor la cateva posibilitati de tratare prin mijloace naturale a gutei – maladie pe cat de complicata, pe atat de dureroasa. Intre timp, am primit solicitarile unor cititori care doresc mai multe amanunte legate de remediile indicate si, daca se poate, adaugand si alte sugestii. Raspundem in continuare acestor cereri, reluand doar precizarea ca guta e cauzata de acumularea acidului uric in articulatii, la baza afectiunii respective stand de regula consumul important de carne rosie, ficat, fasole uscata, mazare, dar si cel de bere sau preparate cu drojdie de bere.
Cea mai indicata planta medicinala pentru scaderea nivelului de acid uric din organism este urzica. Un ceai complex recomandat se prepara din 30 g urzica (frunze), 20 g tei (floare), 20 g soc (floare); se pun doua lingurite de amestec de plante in 200 ml apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi; cura dureaza o luna. La fel de eficace in tratarea gutei sunt si ciresele, care au calitatea foarte importanta ca pot dizolva acidul uric, iar sucul natural 100% de cirese ajuta la eliminarea acestuia din organism.
Un tratament cu cirese pentru guta, consumate in cantitatea pe care o admite organismul fiecarui bolnav, trebuie urmat pe termen lung, de una-doua luni si mai mult, daca boala este intr-un stadiu avansat. Se mai poate folosi, de asemenea, mai ales in afara sezonului fructelor de cires, decoctul din cozi de cirese (30 g la 1 litru de apa, se fierb 15-20 minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi).
Dintre numeroasele plante medicinale din flora noastra spontana folosite in tratamente impotriva gutei, putem mentiona fructele de maces, afinul (frunze), catina alba (fructe), coada-calului, socul, rozmarinul, levantica, papadia si multe altele. Se mai poate utiliza infuzia de hrean (15-30 g radacina taiata marunt, la 1 litru de apa fierbinte; se lasa la macerat 12 ore si se bea cate o cana, intre mesele principale).
Din matase de porumb se prepara o infuzie – o lingura de planta la o cana cu apa clocotita; se lasa acoperita 15-20 minute, apoi se strecoara; se beau 2-3 cani pe zi. Indiferent de forma de tratament aleasa, bolnavul nu trebuie sa uite ca un consum de apa constant este si el extrem de important, pentru a se elimina cristalele de acid uric care au tendinta de a subtia tesutul rinichilor. Realitatea e ca majoritatea oamenilor consuma prea multe proteine si nu beau suficienta apa, iar unii „uita” ca bauturile carbogazoase, cafeaua si ceaiul nu intra in categoria apei! Cat despre capitolul „rabdare”, un tratament natural, obligatoriu insotit de regimul alimentar si de viata adecvat, duce perioada de speranta in vindecare pana la circa 3 luni.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii