Trimiterea la dulce, amar, acru, iute etc. nu face o legatura neaparat cu principalele senzatii gustative, ci – in primul rand in domeniul tratamentelor utilizate in medicina complementara – cu asa-zise principii fundamentale care ii pot trimite pe terapeuti catre anumite moduri de abordare a bolilor prin metode naturale. In treacat, sa amintim de pilda ca plantele cu gust amar utilizate de farmacopeea romaneasca au actiune benefica, in primul rand, in afectiunile ficatului si ale bilei.
Fierea-Pamantului. Sintagma „amar ca fierea”, folosita ocazional drept comparatie pentru anumite plante ori preparate ce pot fi gustate, spune aproape totul despre principiile unei plante medicinale cu flori delicate, dar si cu puternice virtuti terapeutice, care e mai cunoscuta sub un nume destul de „seducator”: Gentiana.
De la ea se foloseste radacina, cu mult succes in primul rand in tratarea afectiunilor digestive, de la ulcere pana la colite. Gustul amar ajuta in caz de apetit scazut, iar alcaloizii continuti stimuleaza secretia vezicii biliare. Radacina de gentiana tonifica si stimuleaza ficatul, inhiba dezvoltarea virusurilor ce agreseaza acest important organ si ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Se administreaza sub forma de pulbere (obtinuta din radacina uscata si macinata), cate o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi, timp de 6 pana la 12 saptamani la rand. In crizele biliare, dischinezie biliara sau pentru prevenirea litiazei biliare se administreaza cate o lingurita de tinctura din radacina de gentiana, diluata intr-un sfert de pahar cu apa, de 3-4 ori pe zi (dimineata, imediat dupa trezire, apoi cu 15 minute inaintea fiecarei mese principale).
Lemnul dulce. Tinctura din rizomii acestei plante este foarte utila impotriva osteoporozei si in tulburarile de menopauza. Se ia cate o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa, de 3 ori pe zi, timp de 3 saptamani urmate de 2 saptamani de pauza, dupa care se poate relua. Suferinzilor de hepatita virala sau de ulcer gastric li se recomanda pulberea de lemn dulce – cate o jumatate de lingurita, de 3 ori pe zi, inaintea meselor.
Pentru un efect mai rapid, se tine putin sub limba, apoi se poate inghiti cu apa. In gastritele hiperacide ori in ulcerul duodenal se administreaza tot o jumatate de lingurita de pulbere, pe stomacul gol, dar de 4 ori pe zi. In cazuri de tuse uscata si de bronsita acuta sau cronica se poate folosi infuzia de lemn dulce, atat pentru a se face gargara, cat si pentru a se bea (una-doua cani zilnic, timp de 10 zile).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii