Destul de putin folosita la noi, rubarba (sau, poate mai cunoscuta astfel, reventul) este o leguma cu gust acrisor, seamana cu tijele de telina si e folosita in preparatele culinare, dar si in medicina populara, deoarece aduce importante beneficii organismului. Cercetatorii chinezi au demonstrat ca pacientii care consuma tulpini proaspete de rubarba in fiecare zi, timp de doua saptamani dupa ce au suferit un accident vascular cerebral, se refac mult mai repede. Mai mult, rubarba intareste sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor. In doze mici, rubarba se foloseste la combaterea indigestiei, pentru stimularea apetitului si tratarea afectiunilor ficatului si vezicii biliare.
Pentru o buna functionare a sistemului digestiv se vor consuma doua cesti cu ceai in fiecare seara, inainte de culcare. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de planta macinata la o cana cu apa. Se lasa 10 minute intr-un vas acoperit, se strecoara si se bea. Avand si efect diuretic, se recomanda folosirea ceaiului si pentru eliminarea pietrelor la rinichi, precum si in cazurile de nefropatie diabetica si insuficienta renala. Specialistii au ajuns la concluzia ca in compozitia rubarbei se gasesc si anumite substante ce au un rol deosebit in tratarea cancerului.
S-a demonstrat ca polifenolii din rubarba sunt substantele ce lupta impotriva tumorilor maligne si previn in acelasi timp formarea celulelor canceroase. De asemenea, persoanele care au consumat rubarba sau suplimente alimentare pe baza acesteia au eliminat toxinele din organism mai eficient, iar functiile hepatice li s-au imbunatatit. Potrivit cercetarilor, rubarba este un bun tonic si regenerator al celulelor hepatice.
Consumul de rubarba proaspata este indicat persoanelor care sufera de hipercolesterolemie (colesterol mare). Un studiu efectuat pe 10 pacienti cu colesterol ridicat a aratat ca tulpinile de rubarba consumate zilnic, timp de 4 saptamani, pot scadea colesterolul total cu 8%, iar colesterolul LDL (colesterolul rau) cu 9%.
Extern, cataplasmele din rizomii de rubarba se folosesc cu succes pentru vindecarea ranilor si a unor afectiuni ale pielii, a vanatailor, precum si pentru calmarea durerilor din regiunea lombara cauzate de efortul fizic sau de expunerea prelungita la frig. Totusi, consumul de rubarba nu este recomandat persoanelor care sufera de guta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii