O planta alimentara destul de putin consumata la noi, desi exista si culturi în anumite zone, nautul, are o vârsta respectabila estimata la circa 7500 de ani. Originea sa e undeva, în Asia, dar primele culturi s-au realizat în bazinul Mediteranei. Semintele, adica partea utilizata si în scop terapeutic, au forma globuloasa, consistenta tare, culori de la alb si galben la roz si negru si dimensiuni de 6-12 milimetri, prin comparatie fiind numita si „mazarea berbecilor”.
Foarte bogat în antioxidanti, nautul poate contribui semnificativ la prevenirea bolilor de inima. Consumul de naut reduce nivelul colesterolului negativ din sânge si al trigliceridelor, prevenind astfel si afectiunile cardiovasculare, fapt confirmat în urma unui studiu facut în Statele Unite, pe un grup de persoane, timp de 20 de ani. Continutul în fitonutrienti are rol antioxidant, ajutând si la stabilizarea glicemiei sangvine prin împiedicarea acumularii de zahar în sânge, facând din naut un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie. Fibrele si proteinele din compozitia acestei legume stabilizeaza digestia si pot fi de ajutor în curele de slabire (o cana de naut are 250 de calorii si asigura 50% din necesarul zilnic de fibre si 30% din necesarul de proteine). Fibrele insolubile din structura nautului sunt extrem de benefice pentru combaterea constipatiei si pentru controlul poftei de mâncare, producând rapid senzatia de saturatie. Aceste fibre nu sunt absorbite în intestine, ci se umfla în prezenta apei si curata intestinele. Fiind bogat în fibre, nautul ajuta si la scaderea riscului de cancer al colonului.
Nautul este indicat si în oligurie (insuficienta a secretiei urinare), infectii ale cailor urinare si litiaza urinara. El mai este recomandat în astenia fizica si psihica, si în convalescenta, sub forma de infuzie sau decoct, datorita faptului ca este un aliment nutritiv si diuretic. Datorita continutului în triptofan si vitaminei B6, care este importanta pentru productia de serotonina, poate fi util celor cu tulburari de somn. Continutul mare de acid folic face ca nautul sa fie recomandat femeilor însarcinate si celor care vor sa devina mamici. Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime, care produc antioxidanti ce încetinesc procesul de îmbatrânire. Apa de naut combate raceala si energizeaza. Nautul este recomandat pentru tratarea racelilor, a faringitelor si a nevralgiilor si sub forma de gargara sau cataplasme.
Cercetatorii indieni au ajuns la concluzia ca nautul ar putea sta la baza unui tratament pentru milioanele de bolnavi de vitiligo din lume. Studiul a relevat ca aplicarea unui unguent cu naut pe zonele depigmentate poate trata eficient boala, ajutând la repigmentarea pielii si controlând eficient extinderea bolii. Cercetarile efectuate pe un numar de pacienti au aratat ca acestia si-au recapatat pigmentul într-o perioada cuprinsa între 20 si 90 de zile. Pe de alta parte, persoanele care sufera de guta sau au probleme la rinichi trebuie sa consulte un medic nutritionist înainte de a consuma naut, el continând si purine, care sunt daunatoare suferinzilor de astfel de afectiuni.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii