Sunt oare brânza si iaurtul, atunci când sunt consumate seara, o sursa a cosmarurilor oamenilor? Cercetatorii canadieni sugereaza existenta unei legaturi între visele urâte si intoleranta la lactoza, probabil din cauza simptomelor digestive pe care aceste alimente le provoaca.
Întelepciunea populara sustine de multa vreme ca o cina usoara este mai buna pentru a avea un somn odihnitor, însa putine cercetari stiintifice au explorat pâna acum influenta alimentatiei asupra viselor.
Într-un studiu, cercetatori din domeniul psihologiei au adresat întrebari timp de patru luni unui numar de 1.082 de studenti de la Universitatea MacEwan din orasul canadian Edmonton în legatura cu obiceiurile lor alimentare, somnul lor – mai exact cosmarurile lor – si legatura pe care ei o faceau între acesti doi factori.
Aproximativ 40% din participanti au considerat ca alimentatia lor avea un anumit efect asupra calitatii somnului, 24,7% dintre acestia considerând ca efectul a fost negativ, iar 5,5% dintre ei credeau ca alimentatia le-a influentat visele, informeaza AFP/Agerpres.
Deserturile/dulciurile si produsele lactate au fost citate de participanti ca fiind alimentele care afecteaza cel mai mult calitatea somnului (22,7%, respectiv 15,7%) si visele lor (29,8%, respectiv 20,6%), facându-le sa devina „bizare” sau „perturbatoare”.
În schimb, fructele (17,6%), legumele (11,8%) si ceaiurile (13,4%) au fost cel mai adesea identificate ca fiind alimente care contribuie la o noapte cu un somn mai bun. Autorii au comparat aceste declaratii cu cele despre intolerantele lor alimentare. Ei au gasit astfel o legatura puternica de asociere între cosmaruri si intoleranta la lactoza.
Experimentul ideal
Numeroase persoane intolerante la lactoza „consuma totusi produse lactate”, intoleranta variind ca intensitate în functie de cantitatea de lactaza (enzima care digera lactoza) produsa de fiecare persoana în intestinul subtire, a reamintit Tore Nielsen, specialist în neurofiziologie si neurocognitie a viselor si cosmarurilor la Universitatea din Montreal, autorul principal al studiului.
Atunci când dorm, aceste persoane pot asadar resimti, în mod constient sau nu, „semnale somatice si organice subtile” asociate unor simptome gastrointestinale (balonari, crampe, etc.) dupa consumul de produse lactate.
Or, studii recente au adus dovezi ca anumite vise „detecteaza tulburarile corporale inconstiente, care nu se manifesta decât mult mai târziu sub forma unor simptome vizibile”, a subliniat cercetatorul canadian. Astfel, visarea unui incendiu poate precede un acces de febra.
O alta explicatie ar putea fi emotiile negative, precum anxietatea, asociate cu simptomele gastrointestinale. „stim ca emotiile negative traite în starea de veghe se pot prelungi în timpul viselor. Probabil se întâmpla la fel cu cele care apar din cauza unor tulburari digestive survenite în timpul somnului”, a explicat profesorul Nielsen.
În schimb, studiul nu a reusit sa stabileasca o legatura între intoleranta la gluten si cosmaruri, probabil din cauza prevalentei scazute a acestui tip de intoleranta în esantionul studiat. Sau pentru ca intoleranta la gluten „produce efecte fiziologice sau emotionale diferite”, a sugerat el.
Desi legatura dintre intoleranta la lactoza si cosmaruri pare robusta, cercetatorii îsi pun întrebari despre modul în care aceasta functioneaza: participantii la studiu au dormit prost pentru ca au mâncat mai putin bine? Sau ei manânca mai putin bine pentru ca dorm prost? Sau poate ca exista un alt factor, care afecteaza atât alimentatia, cât si somnul.
„Trebuie sa efectuam alte studii pe un numar mai mare de persoane cu vârste diferite, provenite din medii variate si care au obiceiuri alimentare diferite, pentru a vedea daca aceste rezultate pot fi generalizate”, a explicat profesorul Nielsen, care se gândeste deja alaturi de colegii lui la o serie de viitoare cercetari.
Un „experiment ideal” ar consta în repartizarea aleatorie a participantilor care au sau nu au intoleranta la lactoza în grupuri diferite care consuma alimente specifice înainte de a dormi, apoi de a culege si a analiza informatiile despre visele lor. Un grup ar putea consuma produse lactate clasice înainte de a merge la culcare, în timp ce un alt grup ar consuma produse lactate fara lactoza, „pentru a se stabili daca efectele laptelui sunt limitate la cei cu aceasta afectiune”, a detaliat coordonatorul studiului.
NICUSOR DINCA
Comentarii