Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal în aparenta, încât… îl ignoram mai mereu: „Exista o mie de boli si o singura sanatate!”.
Numai ca, paradoxal, stim prea putin ce înseamna sanatatea (nu simpla absenta a unei dureri fizice ori confortul psihic si afectiv), chiar daca unii oameni de stiinta au definit-o, succint si edificator, drept „o conventie între tine si corpul tau” (fizic, n.n.), fie „comoara cea mai pretioasa si cel mai prost pazita” sau „starea de armonie completa a corpului, a mintii si a spiritului”. În opozitie, boala este încalcarea legilor naturii.
Stim foarte bine (dar neglijam cu inconstienta îndreptarea greselilor!) ca mai ales în preajma sarbatorilor de la sfârsitul anului majoritatea oamenilor au tendinta sa manânce mai mult decât de obicei, dar si mai putin sanatos: cu abuz de grasimi, de condiment, de alcool, de dulciuri etc. Organismul sufera foarte mult de pe urma acestor exagerari, cu atât mai grav daca abuzul vine dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de post. Iar cea dintâi victima este stomacul – rezervorul alimentelor consumate si locul unde se petrec primele etape ale digestiei propriu-zise. Pierderea functiei de „rezervor” (cum se întâmpla în cazul abuzurilor alimentare) determina perturbari ale secretiei gastrice pe segmentele digestive. Astfel apar suferinte la nivelul pancreasului, vezicii biliare si ficatului.
Desi se repeta de mult timp, ideea ca postul nu înseamna numai restrictii alimentare este rareori amintita „colateral”. De altfel, aspectul psihologic pozitiv, prezent în orice patologie, nu mai are nevoie de argumentare, întrucât se întelege de la sine ca un echilibru interior sau, mai simplu spus, optimismul si încrederea ferma a pacientului în vindecare contribuie în mod decisiv la eficacitatea tratamentelor si la evolutia spre vindecare. În acest context, remarcam ca postul alimentar are efect benefic pentru întregul organism, deoarece interdictiile referitoare la consumul de grasimi si proteine animale conduc la intrarea organismului într-o etapa de dezintoxicare.
Pe de alta parte, medicii atrag atentia ca nu trebuie, sub nici o forma ca, dupa perioada de abtinere, sa se treaca brusc la abuz de grasimi si proteine animale.
Consumul exagerat de grasimi, preparate din carne condimentata, afumaturi, muraturi, bauturi alcoolice determina frecvent afectiuni gastrice manifestate prin arsuri, dureri epigastrice, greturi si balonari. Totodata, excesul alimentar conduce si la dezechilibre psihice, precum asteniile, ametelile, migrenele si irascibilitatea.
Pentru prevenirea problemelor de acest gen, se recomanda consumul alimentelor în portii mici si repetate la ore regulate, evitarea abuzului de dulciuri, de alimente acre, de bauturi alcoolice, de bauturi foarte reci sau foarte fierbinti.
Persoanele care devin „victimele” abuzurilor mentionate, sunt sfatuite sa consume moderat alimente si niciodata în exces bauturi alcoolice. În caz de arsuri la stomac, se recomanda un consum mare de apa (dar nu carbogazoasa!), de ceaiuri caldute, de fructe si legume proaspete. Acestea au drept efect ameliorarea durerilor digestive si actioneaza ca un pansament gastric.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii