• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Samuraiul care a bombardat America

Samuraiul care a bombardat America

29 iulie 2009
in Istorii
A A

Intrarea Statelor Unite ale Americii in cel de-al doilea razboi mondial s-a facut in urma controversatului atac de la Pearl Harbour, socotit atunci de majoritatea absoluta a americanilor o agresiune „incalificabila” dar considerata astazi de tot mai multi istorici, care au studiat documentele secrete ale vremii, un „atac anuntat” si intr-un fel dorit de presedintele Franklin Roosevelt, drept cassus belli absolut necesar. Totusi, acesta nu a fost singurul atac indreptat impotriva unui teritoriu american de catre japonezi. In septembrie 1942, un temerar aviator nipon a atacat America la ea acasa, bombardand o regiune din statul Oregon – abia dupa mai bine de sase decenii se va produce un act similar si la fel de socant, prin atentatele de la 11 septembrie 2001.

O misiune de-a dreptul sinucigasa

Numele de Nobuo Fujita va este probabil cu totul necunoscut. Dar acest aviator japonez a ajuns acolo unde nimeni altcineva din Axa, nici macar Hitler, Mussolini sau Toko, nu indraznise sa spere macar, in al doilea razboi mondial: deasupra Americii, la bordul unui bombardier. Isprava sa a fost una dintre cele mai extravagante aventuri din timpul conflagratiei mondiale. Nascut in 1911, intr-o familie de samurai cu o vechime de cel putin patru sute de ani, Nobuo Fujita s-a inrolat in Marina japoneza in 1932. Fascinat de zbor, el a devenit ofiter de aviatie in Marina, apoi a facut parte dintr-o escadrila de elita, ai carei membri proveneau cu totii din ordinul samurailor. De o indrazneala de care stramosii sai ar fi fost mandri, el s-a oferit voluntar pentru cele mai dificile misiuni. La bordul avionului sau, Yokosuka E14Y, a survolat, noaptea, in cel mai deplin secret, orasele Sidney, Melbourne si Auckland, in misiuni de recunoastere. Dar misiunea care-l va face temut va avea loc, asa cum am amintit, in septembrie 1942. Misiunea consta in incendierea padurilor din Oregon, care ar fi declansat un dezastru pentru americani.

Era o operatiune de-a dreptul sinucigasa – pornita de pe un submarin japonez, de pe care Fujita a decolat – si totodata o riposta fata de bombardarea capitalei Tokyo de catre avionul B-25 condus de Jimmy Doolittle, in aprilie acelasi an. Planul, bazat pe folosirea agresiva a avioanelor lansate de pe submarine – japonezii au fost singura forta implicata in coflict care a aplicat aceasta metoda – a fost pus la cale de insusi Fujita si erau pregatite 41 de submersibile in vederea misiunilor indreptate impotriva teritoriului continental al SUA. Planul l-a cucerit pe printul Takamatsu, fratele mai mic al imparatului Hirohito si, desi Fujita sugerase bombardarea canalului Panama, ceea ce ar fi produs pagube mai mari americanilor, Consiliul de Coroana a decis ca un atac asupra Americii ar fi fost o lovitura de imagine mult mai puternica. Printul insusi l-a instiintat pe ofiter: „Fujita, te vom trimite sa bombardezi continentul american”. Iar acesta a raspuns, plin de vigoare martiala, laconic: „Hai!” („Am inteles!”).

Invazia care nu a mai avut loc

In zorii acelei zile, Fujita a salutat Soarele rasarind pe cerul senin – un semn bun, in traditia japoneza si a strigat „Banzai!” (expresie care s-ar traduce „sa traiesti zece mii de ani” – urare adresata imparatului), urcandu-se apoi in bombardierul I-25, alaturi de copilotul sau, Shoji Okuda, care-si va pierde mai tarziu viata, in ultimii ani ai razboiului. Coasta americana se afla la circa 150 km si Fujita a zburat foarte jos, deasupra marii, spre a nu fi detectat de radar. Ajuns la granita dintre statele California si Oregon, printre norii de ceata, el s-a ridicat, la cateva sute de metri si a inceput sa lanseze prima dintre cele sase bombe incendiare, cantarind 76 kg, asupra padurii. Regiunea a devenit instantaneu un infern de foc. Locuitorii din cel mai apropiat orasel, Brookings, au intrat in panica, fiind convinsi ca a inceput invazia japoneza. A fost data alarma si toata lumea, inclusiv armata si FBI se asteptau ca din moment in moment escadrile intregi de avioane japoneze sa intunece cerul.

Dar nu s-a intamplat nimic iar ploaia abundenta, cazuta in noaptea urmatoare, a stins incendiile. Pe 29 septembrie, Fujita a atacat din nou, cu acelasi rezultat. Esecul misiunii a dus la anularea, de catre Inaltul Comandament Japonez, a altor misiuni de acest gen. In 1944, ofiterul, care a incercat zadarnic sa-si convinga superiorii ca un atac asupra Canalului Panama ar putea fi decisiv, in economia razboiului, a fost mutat ca instructor de zbor pentru pilotii kamikadze. Dupa razboi, el a renuntat la cariera militara, devenind comerciant. In 1962, a primit o invitatie din partea locuitorilor din Brookings, spre a-i vizita, dar s-a temut ca este o capcana si ca va fi judecat pentru crime de razboi. Nu a acceptat sa plece decat dupa ce guvernul nipon a obtinut garantii de la Casa Alba, ca Fujita nu va pati nimic. Totusi, acesta si-a luat sabia de samurai, hotarat ca, in cazul in care va fi acuzat, sa-si faca seppuku.

Securea razboiului, ingropata cu o sabie!

Dar gazdele l-au primit intr-un adevarat triumf si, impresionat de manifestarile de simpatie, Fujita a hotarat sa-si depuna sabia, veche de sute de ani, in cladirea primariei locale, ca semn al ingroparii, o data pentru totdeauna, a securii razboiului dintre cele doua tari. De atunci, el a revenit in mai multe randuri la Brookings, care a devenit a doua sa casa. In 1985, el a invitat trei tinere studente din oraselul american sa-i faca o vizita in Japonia. In timpul vizitei sale la liceul din Brookings, in 1985, el a avut placuta surpriza sa primeasca o scrisoare din partea presedintelui de atunci, Ronald Reagan, care-si exprima admiratia pentru „curajul si generozitatea” fostului militar. Iar in 1997, cand la venerabila varsta de 86 de ani a murit, din cauza unui cancer pulmonar, ultima sa dorinta a fost ca o parte din cenusa lui sa fie adusa in Statele Unite. Si, intr-adevar, fiica sa cea mica, Yoriko, a depus o cutie metalica, adapostind ramasitele pamantesti ale temerarului aviator chiar in craterul lasat de una dintre bombele aruncate de acesta asupra Americii, in urma cu 55 de ani.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

OZN-uri în spatiul romanesc, începand din secolul XVI

Urmatorul Articol

Genii sanatoase, genii bolnave

Articole Similare

Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Istorii

Audie Murphy, cel mai decorat soldat american

2 iunie 2025

Audie Leon Murphy s-a nascut pe 20 iunie 1925, în Kingston, Texas,...

Urmatorul Articol

Genii sanatoase, genii bolnave

Avertisment pentru Pamant

Sfinxul

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.