Indelungata istorie a Moscovei a cunoscut în ziua de 12 martie 1918 un eveniment epocal: ca urmare a Revolutiei bolsevice din 1917 (soldata cu abdicarea tarului Nicolae al II-lea, colapsul guvernului imperial, crearea Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse etc.), Moscova a fost declarata capitala a RSFSR si ulterior a URSS. Metropola redevenea astfel centrul politic si administrativ al tarii, dupa ce Petru cel Mare îsi fixase capitala la Sankt Petersburg, în 1712. Acest oras de la Marea Baltica fusese construit din 1703.
O localitate cu acest nume (care înseamna „Pe râul Moscova”) este mentionata documentar înca din 1147, într-o misiva a lui Yuri Dolgoruki, considerat print fondator al Moscovei si apoi cneaz (mare print) între 1149 si 1157, apartinând dinastiei Rurikide. El a ordonat construirea unui zid de lemn în jurul localitatii („Kremlinul”), pentru apararea împotriva invaziilor mongole. Numai ca în 1237-’38, mongolii au pradat si au distrus orasul, însa Moscova si-a revenit si s-a extins în continuare, profitând de pozitia favorabila din apropierea fluviului Volga.
Moscova a devenit Mare ducat si mare centru administrativ în timpul lui Ivan I, print de Moscova. Orasul si-a faurit o armata proprie si Ivan III a înlaturat, în 1480, pericolul invaziilor tatare, Rusia devenind un imperiu. Capitala a mai fost ravasita de atacuri din partea polonezilor, lituanienilor si suedezilor, precum si de epidemii de ciuma. Ea a fost aproape complet distrusa si evacuata din fata armatelor lui Napoleon (1812).
Primul primar oficial al Moscovei a fost Alexandr Adrianov, numit în 1905, dupa ce orasul a fost declarat „oras guvernamental”. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, la Moscova s-au stabilit Comitetul Apararii Nationale si Marele Stat Major al Armatei Rosii. Patriotismul moscovitilor a fost exemplar în timpul invaziei naziste, sute de mii de voluntari mergând pe front. Stalin a refuzat sa plece din Moscova, iar construirea metroului a continuat si în timpul „Marelui Razboi Patriotic” (1941-1945).
În 2013, revista „Forbes” a aratat ca la Moscova sunt cei mai multi miliardari din lume. Moscova este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe orase din lume.
PAUL IOAN
Comentarii