Pentru aluat de tarta: 1 galbenus, 250 g faina, 125 g unt, 2-3 linguri apa, sare.
Pentru umplutura: o conserva ton, o rosie, 100 g porumb din conserva, 2 linguri ulei de masline, zeama de lamâie, 3 fire ceapa verde, sare.
Untul tinut la temperatura camerei se freaca bine cu galbenusul, un praf de sare, apoi se adauga, putin câte putin, faina si apa. Aluatul se framânta bine pâna când nu se mai lipeste de mâini. Se ung formele de tarta cu putin ulei. Se întinde aluatul, apoi se taie si se pune aluatul în forme, îmbracând si peretii. Pentru a se coace fara sa se umfle, aluatul se acopera cu folie de aluminiu. Se coace aproximativ 15-20 de minute, pâna se rumeneste. Se scot formele din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Pentru umplutura se amesteca bucatile de ton cu boabele de porumb, ceapa verde curatata si taiata rondele subtiri, rosiile curatate si taiate cubulete mici. Se pune uleiul de masline, zeama de lamâie si sare dupa gust. Se umplu tartele cu aceasta salata si se servesc.
Placinta cu iaurt
1 pahar ulei, 1 pahar zahar, 1 pachet foi de placinta, 200 ml iaurt, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat, 4 oua, o lamâie, o fiola esenta de rom, sirop de zahar ars din 7 linguri zahar si 3 cani apa, coaja de portocala.
Se bat ouale cu zahar, se adauga ulei, iaurt, zahar vanilat, praful de copt stins cu zeama de lamâie si zeama de la o portocala. Se adauga esenta de rom si se amesteca totul bine. Se ung foile una câte una si se îmbraca bine tava, punând jos un strat gros de foi, se pune umplutura si deasupra restul de foi, unse si ele. Prajitura se da la cuptor pentru 45 de minute, la foc potrivit, pâna se rumeneste. Se prepara siropul de zahar ars caramelizând zaharul, apoi se adauga apa si se lasa la scazut pâna se leaga. Spre sfârsit se adauga bucatele de coaja de portocala. Se scoate prajitura de la cuptor si se lasa la racit 15 minute. Se portioneaza, se adauga putin câte putin siropul fierbinte.
Comentarii