Asa cum aratam si în numarul precedent, unele dintre cele mai eficiente tratamente împotriva multor afectiuni frecvent întâlnite sunt cele pe care le putem realiza chiar noi însine, la domiciliu, folosind bogatia nepretuita de plante medicinale pe care le avem la dispozitie. Iata câteva asemenea boli si modul simplu de a trece la remedierea lor!
Afectiuni renale. Cele mai bune remedii blânde pentru tulburarile de natura renala sunt piperul si siropul obtinut din trandafir si paralute. Alte plante la care mai puteti apela sunt: angelica, afinele, papadia, paducelul, ienuparul, traista-ciobanului si capsunele. De asemenea, o solutie usor mai laborioasa consta în prepararea unui fel de bere din urzici (frunze de urzica tânara puse la fermentat cu putina drojdie, la care se adauga frunze de trifoi, ghimbir, miere), care ajuta foarte mult la prevenirea blocajelor renale.
Boli ale ficatului (icter). În medicina europeana traditionala, ca leac pentru icter se foloseau patrunjelul, radacina de papadie si hamei. Adesea se fabrica o lotiune din flori de papadie, frunze de patrunjel tocat si seminte de hamei. Lotiunea preparata din acestea, care seamana la gust cu berea, trebuie administrata în fiecare seara si dimineata, pâna când boala regreseaza vizibil.
Menstruatie cu sângerare abundenta. Atunci când femeia sângereaza abundent în timpul ciclului menstrual, este indicat sa recurga la ajutorul scortisoarei, al frunzelor de platan si de urzica tânara. O alta metoda consta în consumarea a trei-patru lamâi pe zi. Dereglarile menstruale se pot trata si cu ceai de coada-soricelului sau de musetel. Grecii si romanii foloseau ca remedii naturale frunzele de alun salbatic, petale de trandafir roz sau rozmarinul. Totodata, galbenelele si morcovii regleaza debitul de sânge eliminat în timpul ciclului menstrual. Pentru a întârzia perioadele ciclului, beti ceai de ghimbir sau de smirna, în timp ce lavanda si gura-leului amelioreaza durerile provocate de menstruatie.
Laxativ. Cel mai eficace produs fabricat pe baza de extract din plante cu efect laxativ este uleiul de masline. Pe lânga acesta mai putem vorbi si despre mere, seminte de in, seminte de mustar alb, sparanghel sau grasime de pasare. Daca suferiti de constipatie, atunci încercati ceaiul din frunze de soc sau din radacina de papadie.
Menopauza: o alta problema greu de suportat specifica femeilor, pentru care cel mai indicat tratament care contribuie la a suporta mai usor durerile în perioada de menopauza este ceaiul de urzica si galbenele. Hreanul va ajuta si el sa aveti noptile mai linistite si sa uitati de dereglarile de peste zi ale propriului organism.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii