Dupa victoria taberei lui Oliver Cromwell în razboiul civil, multi membri ai familiei regale engleze au fugit în Europa, inclusiv mostenitorul tronului, viitorul Carol al II-lea, care se afla în Tarile de Jos când a aflat de executarea tatalui sau si a devenit rege în exil.
Dupa moartea lui Oliver Cromwell, Parlamentul l-a invitat pe Carol al II-lea sa revina si sa restaureze monarhia. În mai 1660, acesta a intrat în Londra în triumf. Desi a fost acordata o gratiere generala celor care au luptat împotriva tatalui sau în Razboiul Civil, regele nu a extins-o si asupra regicizilor – cei 59 de oameni care semnasera condamnarea la moarte a lui Carol I.
Dintre acestia, zece au fost spânzurati, trasi pe roata si eviscerati în public, în octombrie 1660, iar alti trei au fost ucisi într-un mod similar în 1662. Altii au fost gratiati, în timp ce alti 19 au fost condamnati la închisoare pe viata. Celor mai multi li s-au confiscat proprietatile si multora li s-a interzis sa mai detina functii sau titluri în viitor.
Douazeci si unu dintre cei amenintati au fugit din Marea Britanie, majoritatea stabilindu-se în Tarile de Jos sau Elvetia, desi unii au fost capturati si readusi în Anglia, sau ucisi de simpatizanti regalisti. Trei dintre regicizi, John Dixwell, Edward Whalley si William Goffe, au fugit în Noua Anglie, unde au evitat capturarea, în ciuda unei cautari.
Nici macar cei care au murit înainte de Restauratia regala nu au scapat de pedeapsa lui Carol al II-lea.
Unii, inclusiv Oliver Cromwell, au fost exhumati din mormintele lor în 1661 si au avut parte de o executie postuma prin spânzurare si decapitare.
Craniul lui Cromwell a fost asezat într-o tepusa la palatul Westminster, ca un avertisment si o amintire a soartei rezervate regicizilor.
GABRIEL TUDOR
Comentarii