Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2024 i-a fost decernat scriitoarei sud-coreene Han Kang, în vârsta de 53 de ani, prima persoana din Coreea de Sud care a câstigat acest premiu prestigios si cea de-a 18-a femeie din palmaresul Nobelului pentru literatura.
Han Kang a declarat ca este „surprinsa si onorata” de câstigarea acestei distinctii si i-a îndemnat pe cei care doresc sa îi descopere opera literara sa citeasca cel mai recent roman al ei, „I Do Not Bid Farewell” („Nu-mi iau ramas bun”).
Kang, care scrie poezii, nuvele si romane în limba coreeana, a fost recompensata „pentru proza sa poetica intensa, care confrunta traumele istorice si ex-pune fragilitatea vietii umane”, a precizat Academia Suedeza într-un comunicat.
Scriitoarea asiatica, nascuta pe 27 noiembrie 1970 la Gwangju în Coreea de Sud, provine dintr-un mediu social cu profunde afinitati literare, tatal sau fiind un romancier apreciat, informeaza AFP/Agerpres. Pe lânga scris, Han Kang s-a dedicat totodata artei si muzicii, un amanunt care se reflecta în întreaga sa creatie literara.
Ea „se confrunta totodata cu seturi invizibile de reguli si, în fiecare dintre lucrarile sale, are o constiinta unica a legaturilor dintre trup si suflet, dintre cei vii si cei morti, iar prin stilul sau poetic si experimental a devenit un inovator în proza contemporana”, a declarat Anders Olsson, presedintele Comitetului Nobel pentru literatura.
Dominat în mare parte de scriitori din culturile occidentale, premiul Nobel pentru literatura din acest an i-a revenit unei autoare care provine dintr-o alta regiune a lumii decât Europa sau America de Nord.
„Sunt atât de surprinsa si de onorata”, a declarat Han Kang pentru reprezentantii Fundatiei Nobel. „Am crescut cu literatura coreeana, de care ma simt foarte apropiata. Sper, asadar, ca vestea de astazi va fi una placuta pentru cititorii de literatura coreeana si pentru prietenii mei, atât scriitori, cât si cei care au alte profesii”, a adaugat romanciera si poeta sud-coreeana.
Scriitura delicata, frumoasa si trista
Han Kang a devenit cunoscuta pe plan international datorita romanului „The Vegetarian” („Vegetarianul”), publicat în coreeana în 2007 si recompensat, dupa ce a fost tradus în engleza, cu prestigiosul premiu Man In-ternational Booker în 2016.
Scrisa în trei parti, cartea descrie consecintele violente care apar atunci când protagonista sa, Yeong-hye, refuza sa se supuna normelor de consum alimentar. Decizia ei de a nu mai consuma carne este întâmpinata cu reactii diverse, complet diferite. Comportamentul ei este respins brutal atât de sotul ei, cât si de tatal ei autoritar, iar protagonista este exploatata erotic si estetic de cumnatul ei, un artist video care devine obsedat de corpul ei pasiv. În cele din urma, este internata într-o clinica psihiatrica, de unde sora ei încearca sa o salveze si sa o readuca la o viata „normala”.
Cu toate acestea, Yeong-hye se afunda tot mai mult într-o stare psihotica exprimata prin „copaci în flacari”, un simbol pentru un regn vegetal pe cât de atragator, pe atât de periculos. Cartile lui Han Kang vorbesc si despre momente dureroase din istoria Coreii de Sud, asa cum este „We Do Not Part” („Nu ne despartim”) din 2021, care surprinde urmarile masacrului de pe insula Jeju din perioada 1948-1954, când, conform estimarilor, o zecime din populatia insulei a fost ucisa într-o epurare anticomunista. Scriitoarea Han Kang este în acelasi timp si o femeie angajata în cauze sociale si politice.
Ea figura pe „lista neagra” a celor aproape 10.000 de personalitati ale lumii culturale din Coreea de Sud care au fost acuzate ca au criticat-o pe presedinta tarii lor, Park Geun-hye, aflata la putere între 2013 si 2017, care a fost în cele din urma destituita si condamnata pentru fapte de coruptie.
De la înfiintarea sa, premiul Nobel pentru literatura a fost dominat de o viziune occidentala si masculina: dintr-un total de 121 de laureati, doar 18 femei au câstigat acest premiu. Doar o minoritate dintre autorii recompensati folosesc limbi vorbite în Asia, Africa si Orientul Mijlociu, în afara teritoriilor anglofone, francofone, scandinave, germanofone, slave, spaniole sau italiene.
Un singur autor de limba araba a fost premiat pâna în prezent cu Nobelul pentru literatura: Naguib Mahfouz, un egiptean, în 1988.
NICUSOR DINCA
Comentarii