Nascut Vladimir Ilici Ulianov, intr-o familie de intelectuali din Simbirsk, viitorul revolutionar a fost un elev eminent, mai ales la studiul limbilor clasice. Viata lui a luat o alta turnura odata cu spanzurarea fratelui mai mare, Alexandru, pentru vina de a fi participat la un complot impotriva tarului Alexandru III. Exclus din Universitatea Kazan pentru agitatie revolutionara, Lenin a reusit abia in 1891 sa primeasca licenta pentru practicarea avocaturii. Dar el alesese deja o alta cale in viata decat pledoariile la bara, implicandu-se profund in propaganda revolutionara si studiul marxismului.
In 1895 a fost arestat si, dupa un an petrecut in inchisoare a fost exilat in Siberia. In 1898 s-a casatorit cu Nadeja Krupskaia, o infocata socialista si dupa 1900 calatoreste in Rusia si Europa si incepe sa publice ziarul Iskra (Scanteia). Membru al Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din Rusia, Lenin se desparte, cu factiunea bolsevica, de aceasta formatiune politica, in 1903. Peste patru ani, vanat de politia secreta tarista se muta in Finlanda si continua sa calatoreasca in Europa, devenind o personalitate cunoscuta si apreciata pentru ideile sale progresiste.
In aprilie 1917 s-a intors la Petrograd, urmarind sa preia puterea. Intra in conflict cu Kerenski si este obligat iarasi sa fuga in Finlanda. Va reveni in octombrie 1917, conducand insurectia armata a sovietelor si fiind ales presedinte al Consiliului Comisarilor Poporului. In fata amenintarii ofensivei germane, Lenin a acceptat o pace umilitoare, la Brest-Litovsk, in martie 1918. Cateva luni mai tarziu, Fania Kaplan, o activista a Partidului Socialist Revolutionar a incercat sa-l asasineze pe Lenin; lovit la cap de un glont, liderul rus a fost salvat dar din acel moment starea lui de sanatate se va deteriora continuu. In mai 1922 a avut loc primul atac cerebral, in decembrie al doilea iar in martie 1923 al treilea atac il va lasa paralizat si incapabil sa mai vorbeasca. Lenin a murit pe 21 ianuarie 1924.
GABRIEL TUDOR
Comentarii