Batalia de la Bosworth a fost ultima lupta importanta din Razboiul Rozelor, conflictul civil dintre casele Lancaster si York care s-a întins pe întreg teritoriul Angliei în a doua jumatate a secolului al XV-lea. Batalia a fost câstigata de o alianta a lancasterienilor si a yorkistilor nemultumiti.
Liderul lor, Henry Tudor, conte de Richmond, a devenit primul monarh englez al dinastiei Tudor prin victoria sa si casatoria ulterioara cu o printesa yorkista. Adversarul sau Richard al III-lea, ultimul rege al Casei de York, a fost ucis în lupta, fiind ultimul monarh englez care a avut aceasta soarta. Henry Tudor a debarcat, cu o mica ar-mata, pe 7 august 1485 pe coasta de sud-vest a Tarii Galilor si s-a îndreptat spre Londra, dobândind tot mai mult suport popular pe par-curs. Richard si-a adunat în graba trupele si a interceptat armata lui Henry lânga Ambion Hill, la sud de Bosworth, comitatul Leicestershire.
Richard si-a împartit armata, care o depasea numeric pe cea a lui Henry, în trei grupuri. Unul a fost condus de el însusi, altul a fost încredintat ducelui de Norfolk si altul contelui de Northumberland. Henry si-a pastrat cea mai mare parte a fortelor reunite si le-a plasat sub comanda experimentatului conte de Oxford.
Avangarda lui Richard, comandata de Norfolk, a atacat, dar s-a luptat cu oamenii lui Oxford, iar o parte din trupele lui Norfolk au fugit de pe câmp. Northumberland nu a luat nicio masura atunci când i s-a poruncit sa îsi ajute regele, astfel ca Richard a pariat totul pe un atac frontal cu cavaleria, pentru a-l ucide pe Henry si a pune capat luptei. Dar în sarja care a urmat, a fost el însusi ucis si batalia a luat astfel sfârsit.
Imediat dupa lupta, Henry a fost încoronat rege al Angliei. Noul suveran a angajat cronicari care sa îi prezinte favorabil domnia; batalia de la Bosworth a fost popularizata pentru a reprezenta dinastia Tudor ca fiind începutul unei noi ere, marcând sfârsitul Evului Mediu pentru Anglia.
Din secolul al XV-lea pâna în secolul al XVIII-lea, batalia a fost prezentata ca o victorie a binelui asupra raului si este punctul culminant al piesei lui William Shakespeare, Richard al III-lea.
GABRIEL TUDOR
Comentarii