La Roma, antichitati recuperate dupa ce au fost furate si vândute ilegal, un trafic împotriva caruia Italia depune mari eforturi, si-au gasit un sanctuar în cladirea Muzeului National Roman, care le-a dedicat o sala în urma cu doi ani.
Acel spatiu deosebit, poetic intitulat „Muzeul artei salvate”, se afla în perimetrul maiestuoaselor Terme ale lui Diocletian, cele mai mari din perioada Romei Antice, în centrul capitalei italiene.
Muzeul prezinta istoria operelor expuse: cum au fost ele furate în timpul unor sapaturi clandestine efectuate în necropole etrusce din nordul Romei sau în Apulia, în sudul Peninsulei Italice; cum au fost ele scoase apoi din Italia în mod ilegal trecând printr-o retea de anticari, dintre care unii se aflau la Geneva, în Elvetia; si cum au fost vândute apoi unor colectionari din strainatate.
Unele dintre „aceste obiecte au fost revândute sau donate unor mari muzee americane”, a declarat directorul muzeului italian, arheologul francez Stephane Verger.
De mai multi ani, Italia a demarat proceduri judiciare si diplomatice pentru a le recupera. Cel mai recent succes: un ansamblu de trei statuete din teracota, intitulat „Orfeu si sirenele”, pe care Muzeul Getty din Los Angeles a acceptat sa îl retrocedeze Italiei în 2022 dupa ce a recunoscut ca provenea din „sapaturi arheologice ilegale”.
Revenit în patria mama, trioul statuar a fost expus la „Muzeul artei salvate” într-o expozitie dedicata obiectelor italiene din teracota. Reprezentantii muzeului doresc sa prezinte aceste opere de arta în cadrul unor expozitii tematice. „Nu este vorba despre a proceda la fel ca acele muzee mari care arata pur si simplu opere frumoase”, a explicat directorul sau, care doreste plasarea lor în context.
Cu atât mai mult cu cât muzeul din Roma este considerat a fi o simpla escala. „Operele nu vor ramâne aici”, a explicat Stephane Verger. „Dupa ce vor ramâne expuse un anumit timp, ele vor fi repatriate în alte muzee italiene”, adica exact acolo unde ar fi trebuit sa fie expuse daca nu ar fi fost exportate si vândute ilegal.
Atletul din Fano
„Sapaturile clandestine au consecinte extrem de negative asupra cunostintelor despre culturile antice”, a deplâns Stephane Verger.
În cazul necropolelor, tinta predilecta a faimosilor „tombaroli” (hoti de morminte – n.red.), un obiect furat reprezinta deja o pierdere în sine, însa necunoasterea circumstantelor exacte ale descoperirii sale altereaza într-o maniera iremediabila cunostintele care ar putea fi astfel dobândite. În prezent, muzeul este închis provizoriu pentru lucrari de amenajare, în contextul în care Roma se pregateste pentru o veritabila metamorfoza în vederea jubileului sau din 2025, anul declarat sfânt de papa Francisc, în timpul caruia milioane de catolici din lumea întreaga sunt asteptati în „Orasul Etern”.
Aceasta stare tranzitorie reflecta modul în care muzeul a fost conceput: în perpetua evolutie. Pentru fiecare expozitie, el trebuie sa îsi schimbe forma pentru a putea sa puna mai bine în valoare antichitatile pe care le gazduieste, informeaza AFP/Agerpres.
Vor putea oare vizitatorii sa admire „Atletul din Fano”, o splendida statuie din bronz expusa pâna acum la Muzeul Getty? Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat la începutul lunii mai în favoarea Italiei în disputa sa cu muzeul american referitoare la drepturile de proprietate asupra acestei opere de arta.
Acea statuie din secolul al IV-lea î.Hr., descoperita în urma cu 60 de ani în Marea Adriatica de pescari italieni în largul coastelor orasului Fano, ar fi fost vânduta imediat dupa descoperire si si-a schimbat proprietarul de mai multe ori înainte ca statul italian sa poata sa îsi exercite dreptul de preemptiune.
Opera de arta, care reprezinta un atlet gol (sau pe printul macedonean Demetrius Poliorcetes, potrivit unora), a reaparut pe piata obiectelor de arta în 1974 si a fost achizitionata apoi la München de Muzeul J. Paul Getty cu suma de 3,9 milioane de dolari.
Parcursul sau este emblematic pentru obiectele furate de pe teritoriul italian, leaganul mai multor civilizatii si detinatorul altor comori care asteapta înca sa fie descoperite. Cât despre posibilitatea ca „Atletul din Fano” sa faca escala la „Muzeul artei salvate”, „nimic nu este înca sigur” în aceasta privinta, a declarat Stephane Verger.
În timp ce îsi asteapta urmatorii oaspeti, acest muzeu original serveste drept sanctuar pentru zeci de amfore, monede si busturi, care asteapta sa fie repartizate catre un alt muzeu italian.
NICUSOR DINCA
Comentarii