Apartinand Casei regale Saxa-Coburg si Gotha, Ferdinand I al Bulgariei s-a nascut la Viena la 26 februarie 1861. A fost fiul printului August de Saxa-Coburg si Gotha si al printesei Clémentine de Orléans. De confesiune romano-catolica, Ferdinand a devenit print-domnitor (cneaz) in anul 1887, dupa ce cneazul Alexander de Battenburg a abdicat (1886). Pe atunci, Ferdinand era ofiter in armata austro-ungara. El a fost ales cu majoritate in Marea Adunare Nationala a Bulgariei. Tronul fusese oferit initial unui print danez si chiar regelui Romaniei. Ascensiunea lui Ferdinand nu a fost privita cu ochi buni de Casele regale din Europa, multi considerandu-l prea delicat si „afemeiat”. Numai ca noul print-domnitor a avut un succes major in primele doua decenii ale domniei sale.
In imprejurarile politice europene din acele vremuri, cand Imperiul Otoman intrase deja pe o panta accentuata a decaderii, Ferdinand proclama independenta de jure a Bulgariei fata de acel imperiu. Era data de 5 octombrie 1908 cand Ferdinand I proclama Bulgaria regat independent in cadrul unei ceremonii desfasurate la biserica Sfinti Patru Martiri din Tarnovo. Turcia si multe tari europene au recunoscut independenta Bulgariei. Cu acea ocazie, Ferdinand I se proclama tar al Bulgariei.
La 11 octombrie 1915, Bulgaria ataca Serbia, dupa ce a semnat un tratat cu Austro-Ungaria si Imperiul Otoman pentru a castiga noi teritorii. Dar conform cu destinul tarii sale in Primul Razboi Mondial, tarul Bulgariei Ferdinand I a fost silit sa abdice (pentru a salva monarhia) in favoarea fiului sau cel mare, Boris. Acesta a devenit tarul Boris al III-lea la 3 octombrie 1918. Dar aliatii au castigat razboiul si Bulgaria a trebuit sa se predea, pierzand teritoriile castigate dupa Razboaiele balcanice. Ferdinand a plecat in exil in Germania. In 1943, a aflat ca fiul sau Boris al III-lea a murit in circumstante neclare. Fiul acestuia, Simeon al II-lea a domnit pana in 1946, cand a fost abolita monarhia in Bulgaria. In 1948 a murit Ferdinand I, dupa ce fiul sau Kyril a fost executat.
PAUL IOAN
Comentarii