Membru al Casei dinastice Vasa (infiintata in 1523), Carol al IX-lea al Suediei s-a nascut la 4 octombrie la Stockholm Castle, ca fiu al lui Gustav I al Suediei si al Margaretei. Era cel mai mic fiu, fratii sai fiind Eric al XIV-lea si John al III-lea.
Cu toate ca nu era pe lista oficiala a mostenitorilor regelui, Carol primeste o „mostenire acordata” (apanaj) si anume Ducatul Sodermanland, cu conditia ca fratele John sa acceada la tron – fapt care s-a produs in 1558.
In acel an, 1558, Carol a fost adevaratul lider al rebeliunii impotriva fratelui sau Eric al XIV-lea. Cu toate acestea, el nu era in relatii bune nici cu fratele John, dar majoritatea nobililor il sustineau pe John al III-lea. Insa acesta moare in 1592 si izbucneste o criza in jurul tronului. Dupa anumite reguli, la putere ar fi trebuit sa urmeze primul fiu al lui John, Sigismund al III-lea Vasa, care era deja regele Poloniei (de fapt al Comunitatii Polono-Lituaniene). Insa acesta era catolic si protestantii din Suedia erau ingrijorati pentru faptul ca John al III-lea ar putea catoliciza intreaga tara.
In lupta religioasa dintre Carol (protestant) si nepotul Sigismund (catolic) a castigat Carol, care a impus in cele din urma actul prin care se recunostea ca Suedia era o tara predominant luterana (protestanta) – Sinodul de la Upsala din 1593.
Situatia s-a complicat in momentul in care cei doi frati au cazut de acord: Carol sa conduca Suedia in timp ce Sigismund se afla in Polonia. Degradarea situatiei s-a accelerat cand Carol lua decizii contrare celor dorite de Sigismund si in acest mod regele de facto al Suediei si-a inrautatit relatiile cu marea nobilime si s-a bazat mai mult pe cler, pe nobilii din clasa de mijloc si pe populatia rurala. Inevitabil, se ajunge la un conflict armat (1598) si Sigismund pierde lupta cu Carol. Considerat tradator si exilat, Sigismund pierde tronul Suediei si Parlamentul suedez il declara rege pe Carol (Karl) al IX-lea in februarie 1604.
Domnia lui Carol al IX-lea a durat pana in 1611 si s-a caracterizat prin lupte teritoriale cu mai multi fosti aliati. Strategiile nu au fost intotdeauna castigatoare si Suedia nu a avut de profitat prea mult in urma sa. A decedat la 61 de ani si a urmat la tron fiul sau Gustav al II-lea.
PAUL IOAN
Comentarii