„Goana dupa aur” din California (1848-1855) a fost un fenomen care a început la 24 ianuarie 1848, când James W. Marshall a gasit câteva filoane de aur la Sutter’s Mill în Coloma, California. Anuntul oficial, facut de presedintele Statelor Unite, Polk, la sfârsitul acelui an, va duce la o veritabila explozie de cautatori de aur.
Afluxul brusc de aur în rezerva monetara a revigorat economia americana; cresterea brusca a populatiei a permis Californiei sa ajunga rapid la statutul de stat prin Compromisul din 1850. „Goana dupa aur” a avut efecte grave asupra nativilor americani din regiune si a accelerat declinul populatiei locale din cauza bolilor si a genocidului din California.
Efectele goanei dupa aur au fost substantiale. Societati indigene întregi au fost atacate si alungate de pe pamânturile lor de catre cautatorii de aur, numiti „forty-niners” (referindu-se la 1849, anul de vârf al imigratiei din timpul goanei dupa aur). Aproximativ 300.000 de oameni au venit în California în timpul goanei dupa aur si desi majoritatea noilor veniti erau americani, au fost atrasi de mii de oameni din America Latina, Europa, Australia si China. Agricultura si cresterea animalelor s-au extins în tot statul pentru a satisface nevoile colonistilor. San Francisco a crescut de la o mica asezare de aproximativ 200 de locuitori în 1846 la un oras înfloritor de aproximativ 36.000 de locuitori în 1852.
În septembrie 1850, California a devenit stat american. La începutul goanei dupa aur, nu exista nicio lege privind drepturile de proprietate în câmpurile aurifere si a fost dezvoltat un sistem de „jalonare a creantelor”. Cautatorii au recuperat aurul din râuri si din albia râurilor folosind tehnici simple, cum ar fi cernerea. Desi mineritul a cauzat daune mediului, au fost dezvoltate metode mai sofisticate de recuperare a aurului, adoptate ulterior în întreaga lume.
Noile metode de transport s-au dezvoltat pe masura ce vapoarele intrau în serviciu regulat. Pâna în 1869, au fost construite cai ferate din California pâna în estul Statelor Unite.
La apogeu, progresele tehnologice au atins un punct în care era necesara o finantare semnificativa, crescând proportia companiilor aurifere fata de minerii individuali.
A fost recuperat aur în valoare de zeci de miliarde de dolari americani de astazi, ceea ce a condus la o mare bogatie pentru câtiva, desi multi dintre cei care au participat la goana dupa aur din California s-au întors la casele lor si mai saraci decât plecasera.
GABRIEL TUDOR
Comentarii