Situat în districtul cu acelasi nume, orasul Évora, înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este un adevarat muzeu în aer liber, cu un mare numar de monumente si cladiri de interes public ridicate atât în interiorul, cât si în exteriorul vechilor ziduri ale stravechii asezari.
Aflat la 140 de kilometri de Lisabona, orasul este înconjurat de un peisaj rural plin de plantatii de maslini si dealuri acoperite de vita-de-vie. Originile sale se pierd în negura veacurilor. La început a fost o mica asezare a celtiberilor, dar a prins contur în perioada romana sub denumirea Liberalitas Juliu. Cucerita de mauri în anul 715, a fost eliberata de cavalerul crestin Geraldo Sempaver. In secolul al XII-lea reprezenta unul dintre cele mai animate orase ale tarii.
In secolul al XV-lea a devenit resedinta favorita a regilor portughezi, atât pentru frumusetea sa, cât si pentru excelenta pozitie strategica.
In 1775 un cutremur pu-ternic a distrus orasul, care ulterior a fost reconstruit din temelii, aducând culoarea alba la rang de arta. Au rezistat însa vestigiile ocupatiilor romane, vizigote si maure.
In secolul anterior, arhitectul francez Nicolas de Langres, avusese o contributie importanta la estetica urbei, destul de riguros respectata cu prilejul reconstruirilor, pastrându-se pâna în prezent. Cu strazile sale înguste, elegant pietruite si cladirile impunatoare, Évora ofera o multime de imagini prin care leaga trecutul de prezent.
Adevarat simbol al orasului este Templul Roman al Dianei, construit în secolul I d.Hr. Templul a supravietuit în mare parte intact si a fost ridicat ca un omagiu adus împaratului Augustus. Asezat pe o baza de piatra avea la origine 18 coloane corintice, dintre care 14 exista si în prezent. Desi nu este permis accesul în interior. Din exterior pot fi admirati cei 14 stâlpi de granit cu capiteluri de marmura care sustineau acoperisul.
Un alt obiectiv impunator este Palatul Manuel I aflat în Gradina Publica, martorul unor evenimente de mare importanta istorica, asa cum a fost momentul în care Vasco da Gama a primit ordinul, în 1497, de a-si începe calatoria catre India. Datând din secolul al XV-lea, a suferit lucrari de extindere în secolele al XVI-lea si al XX-lea. Planurile Palatului au fost concepute de arhitectii Marttin Lonrenco, Diego de Arruda si Pero do Triho. Cel mai grandios pavilion este Galeria Doamnelor, realizat printr-o împletire de stiluri gotic-târziu, maur si renascentist.
Un alt important monument al orasului este Catedrala Évora construita în stil gotic si manuelin, care impresioneaza prin turnurile sale înalte, dar si prin muzeul de arta sacrala si relicve istorice pe care le adaposteste.
Un monument inedit este Capela Oaselor construita în secolul al XVII-lea, celebra prin decorul sau lugubru, peretii fiind acoperiti în întregime de oase umane si alte returi osoase, care creeaza o atmosfera mistica si meditativa.
Évora este nu doar un oras al antichitatilor, ci si unul universitar. Universitatea, înfiintata în anul 1551, este una dintre cele mai vechi din Europa, iar cladirile sale, în stil manuelin si baroc, ofera o imagine a evolutiei învatamântului din Portugalia.
Un eveniment anual care aduce în prim-plan artisti locali si internationali este Festivalul de Film de Semana, care prin concerte si expozitii contribuie la animarea orasului. O traditie straveche este Feira de São João, sarbatoarea sfântul patron al orasului, care prilejuieste concerte, parade si târguri.
Loc al frumusetii si bucuriei, Évora umple de lumina sufletele turistilor, care nu pot uita ca una dintre cele mai mari cântarete a preluat numele orasului, spunându-si cu mândrie Cesária Évora.
IRINA STOICA
Comentarii