Multi oameni cred ca starurile de cinema de odinioara erau plamadite dintr-un cu totul alt aluat decât cele de azi. Ca aveau calitati pe care celebritatile de astazi nu le mai au, dincolo de talent si dedicare pentru rolurile lor. În rândurile de mai jos va propunem sa ne reamintim câteva anecdote din viata starurilor de cinema clasice, care graiesc de la sine despre aceste calitati.
Paul Newman i-a dat o parte din salariul sau lui Susan Sarandon
Chiar si astazi, legenda hollywoodiana Paul Newman este amintit pentru bunatatea si filantropia sa, la fel de mult ca pentru actoria sa. Newman a devenit celebru în anii 1960 cu o serie de filme de succes: Cacealmaua, Luke Mâna Rece si Butch Cassidy si Sundance Kid. Prin urmare, în 1998, Newman era actorul cel mai bine cotat pentru orice film în care juca. Inclusiv Amurg, în care au mai jucat Gene Hackman si Susan Sarandon.
În ciuda faptului ca toti trei erau considerati staruri (iar Sarandon era deja o actrita aclamata), studioul a vrut sa îi plateasca pe Hackman si Newman mai mult decât pe Sarandon. Auzind acest lucru, Newman a decis ca nu era corect. El s-a oferit sa o plateasca din propriul salariu pe tânara actrita, pentru a face ca statele lor de plata sa fie egale. Ea îsi va aminti mai târziu: „El a facut un pas înainte si a spus: «Ei bine, îti voi da o parte din salariul meu». Deci, da, Paul era o bijuterie de om.”
Gosling s-a înteles de minune cu Ford
Harrison Ford s-a bucurat de o cariera lunga si de succes la Hollywood, dupa ce în 1977 a jucat în primul episod al seriei Razboiul Stelelor. Harrison a avut o revenire în ultima vreme, jucând în seria Indiana Jones si în filmele foarte apreciate Strada Hanovra si 1923. De asemenea, a jucat în Vânatorul de recompense 2049 alaturi de Ryan Gosling, o continuare a filmului de succes Vânatorul de recompense din 1982, care a facut cu adevarat un star din Harrison. Harrison si Gosling s-au înteles de minune, dupa cum vor confirma amândoi.
Gosling a declarat: „Mi-a depasit asteptarile. Aratati-mi pe cineva care nu este un fan al lui si o sa va arat un mincinos, dar am avut asteptari mari, evident. Apoi, când a ajuns pe platou, a fost o usurare pentru ca s-a dovedit a fi cel mai bun colaborator.”
Robert Redford, un cavaler în secolul XX
Multe dintre actritele care i-au fost partenere lui Robert Redford pe platourile de filmare îsi amintesc de el ca fiind amabil, sportiv si „absolut superb”.
Robert Redford a fost una dintre cele mai mari vedete ale anilor 1960 si 1970, cucerind inima Americii. Si se pare ca este la fel de autentic cum ne-am dorit cu totii sa fie.
Mai multe dintre partenerele sale de film au vorbit despre Redford de-a lungul anilor, inclusiv Faye Dunaway, care a jucat cu Redford în filmul de spionaj Cele trei zile ale condorului, din 1975. Dunaway a spus: „Am avut unele probleme, trebuie sa recunosc, pentru ca personajul meu a fost rapit de el si se temea de moarte si ca se va întâmpla ceva rau… Nu poti avea astfel de sentimente fata de Redford. Este atât de superb si are un fel de charisma minunata.”
Meryl Streep, care a jucat alaturi de Redford în filmul Departe de Africa, premiat cu Oscar în 1985, a avut, de asemenea, lucruri minunate de spus despre actor: „Este cu adevarat minunat sa lucrezi cu el. Are o calitate neobisnuita pentru un barbat – este foarte receptiv si este un ascultator incredibil de bun. Acesta este un atribut pe care oamenii îl asociaza de obicei cu femeile. Deci, pentru femei, este foarte usor sa vorbeasca cu el.”.
Sean Connery – „cel mai mare profesor de cinema”
Sean Connery este legat pentru totdeauna de personajul pe care l-a creat: James Bond. Connery l-a portretizat pe Bond de sapte ori, majoritatea filmelor fiind lansate în anii 1960.
Cu toate acestea, Connery a continuat sa aiba o cariera lunga, aparând în total în 94 de proiecte cinematografice. Printre acestea se numara Fortareata, un thriller din 1996 cu Connery si Nicolas Cage.
Când Connery a murit în 2020, Cage a dat o declaratie în care spunea: „L-am admirat atât de mult pe Sean. Eram cel mai fericit când lucram cu el – modestia, întelepciunea si onestitatea sa deosebite m-au ghidat de când l-am cunoscut. A fost prietenul meu si cel mai mare profesor de cinema.
GABRIEL TUDOR
Comentarii