O expozitie despre regimurile politice totalitare din România, din 1938 pâna în 1989, a fost vernisata la Muzeul National al Unirii (MNU) Alba Iulia, unde pot fi vazute de cei interesati, pâna la finele lunii martie, publicatii de propaganda, fotografii, documente.
Potrivit organizatorilor, expozitia „Regimurile politice totalitare din România, de la Carol al II-lea pâna la Nicolae Ceausescu (1938-1989)” îsi propune sa readuca în atentia publicului larg „una dintre cele mai întunecate perioade” din istoria contemporana a României, o perioada scurta din punct de vedere cronologic, dar „extrem de neguroasa”.
„Tocmai din acest motiv, expozitia doreste sa contribuie la o mai buna cunoastere a sa, care însa trebuie prezentata cu prudenta”, a precizat istoricul Liviu Zgârciu.
Expozitia este împartita în patru sectiuni speciale, fiecare dintre ele încercând sa acopere câte una din cele patru dictaturi, într-o cronologie care porneste de la Carol al II-lea, continua cu Ion Antonescu si Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru a se sfârsi cu Nicolae Ceausescu.
„Ce au în comun Carol al II-lea, Ion Antonescu, Gheorghe Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu? Cu totii sunt fosti sefi de stat care s-au pozitionat în fruntea unor regimuri autoritare. Din pacate, cei patru fosti dictatori ai României, personaje controversate, intrate deja în legenda, au ajuns astazi sa fie idolatrizati de o parte a societatii. Asta si pentru ca se vorbeste prea putin în spatiul public, despre adevarata fata a acestor regimuri. Cultul personalitatii, reprimarea oricarei forme de opozitie si nerespectarea drepturilor omului, prezenta unei forme de cruzime, absenta alegerilor sau alegeri falsificate, lipsa libertatii de exprimare, controlul absolut al armatei si/sau politiei, procese falsificate si refuzarea justitiei, cenzura si practici de propaganda sunt doar câteva din caracteristicile acestei perioade. La toate acestea se adauga evident si antisemitismul dictaturii legionare si antonesciene, care s-a manifestat prin jefuirea, schingiuirea si asasinarea a mii de evrei”, au aratat organizatorii expozitiei.
Publicul va putea patrunde în atmosfera acelor vremuri prin intermediul diferitelor exponate prezentate, plecând de la publicatii de propaganda, ziare, fotografii, medalii, documente, filme sau obiecte personale, cum ar fi ceasul de buzunar care i-a apartinut lui Ion Antonescu si ultima scrisoare adresata de acesta mamei sale, înainte de a fi executat.
„Piesele expuse sunt unicat. Ele provin atât din colectiile muzeului, dar mai ales din colectiile unor particulari. Sunt piese rare si greu de gasit prin muzee”, a mai mentionat istoricul Liviu Zgârciu.
Reconstituire virtuala
Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sfântu Gheorghe a reconstituit virtual fosta casa natala a episcopului Justinian Teculescu din Voinesti-Covasna, una dintre personalitatile care au jucat un rol important în înfaptuirea Marii Uniri din Decembrie 1918.
Casa, care nu mai exista în prezent, se afla pe strada Mihai Eminescu nr. 16, si fusese construita de catre parintii episcopului, Matei si Paraschiva Teaca, la mijlocul secolului al XIX-lea.
„Casa, construita în tehnica bârnelor cioplite în patru fete, încheiate în cheotori drepte si acoperita, în patru ape, cu sindrila, avea planul traditional al caselor românesti din zona. Prezinta un plan evoluat cu mai multe încaperi rezultate în urma modificarilor efectuate în prima jumatate a secolului al XX-lea. Era marginita spre curte si spre fatada laterala cu prispa cu stâlpi ciopliti prin tehnica aplatizarii muchiilor pe care se urca cu ajutorul a doua trepte din blocuri de piatra, prevazuta cu o balustrada înfundata cu tablii. Tencuiala era realizata din leaturi din lemn fixate de pene, cu argila si ulterior varuita. Tavanul prezenta grinzi dispuse transversal, înfundate cu tablii. Acoperisul, în patru ape, era acoperit cu sindrila taiata drept în partea inferioara. Pentru iluminarea naturala a casei, camerele erau prevazute cu ferestre”, precizeaza reprezentantii muzeului.
Linkul la care poate fi vizualizata reconstituirea virtuala este https://www.youtube.com/ watch v=oqjG6Uel-mA&t=3s
Teolog, general de armata, publicist, Justinian (Ioan) Teculescu s-a nascut la Voinesti- Covasna, în anul 1865, a absolvit Institutul teologic din Sibiu, iar între anii 1888-1894 a fost învatator la Râsnov. Dupa ce s-a preotit, a ramas în aceeasi localitate pâna în 1901, an în care Mitropolia din Sibiu l-a desemnat protopop de Alba-Iulia.
„În 1918 a fost ales presedinte al Consiliului National Alba-Iulia si a jucat un rol important în organizarea Marii Adunari Nationale. Dupa realizarea Marii Uniri a fost ales senator al cercului Alba Iulia în primul Parlament al României Mari. În 1922 a fost propus pentru postul de episcop al nou înfiintatei Episcopii a armatei. S-a calugarit primind numele de Justinian si, la 1 aprilie 1923, a fost înscaunat ca episcop al armatei. Din anul 1925 pâna în anul 1932, an în care a trecut la cele vesnice, a fost Episcop al eparhiei Cetatii Albe si Ismail”, au mentionat reprezentantii muzeului.
NICUSOR DINCA
Comentarii