Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti arata ce efect are hrana de post asupra organismului. Astfel, se recomanda suplimente de vitamine sau minerale sau alimente care sa suplineasca lipsa produselor de origine animala.
Conform obiceiurilor stravechi si traditiilor, care ajuta oamenii sa gaseasca echilibrul trupului si sufletului prin post si rugaciune, semnificatia postului este legata de principiile religioase, însa are si un rol de detoxifiere a organismului.
Unele studii arata ca în post scade colesterolul LDL (resposabil pentru aparitia bolilor cardiovasculare si aterosclerozei), tensiunea arteriala, consumul de zahar si îndulcitori artificiali se reduc, scade masa corporala etc.
Prin post se elimina consumul de carne, oua, lapte si derivatele sale si creste aportul de carbohidrati, cereale, fructe si legume, leguminoase, nuci, seminte, aceasta fiind de fapt o dieta vegetariana. Daca este echilibrat, postul nu limiteaza aportul de proteine si aminoacizi esentiali.
O alimentatie bine echilibrata presupune sa nu uitam de vitaminele, mineralele, aminoacizii esentiali si constituentii absolut necesari pentru o buna functionare a proceselor metabolice. Limitarea consumului de carne, oua, lapte, peste determina deficite în rândul constituentilor acestora: aminoacizii esentiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luam din peste si din oua.
Consumând soia, tofu, linte, nuci, seminte, quinoa si cereale, putem suplini aceste deficite. Incluzând în alimentatie seminte de in, nuci, seminte de chia sau cânepa putem recupera din acizii omega 3 si 6.
În acelasi timp, aportul de vitamine din grupul B, mai ales B2 riboflavina si B12 ciancobalamina scade. De asemenea, atentia trebuie îndreptata spre deficitul de aport de vitamina D, iod, zinc, fier, calciu.
Vitamina B12 poate fi „recuperata” din suplimente, muraturi, drojdie sau produse cu boabe de soia fermentate. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, semintele de chia; fasolea si nucile contin zinc, iar calciu gasim în conopida, broccoli, tofu, varza si spanac.
Algele, cartofii, afinele, sarea iodata furnizeaza iodul de care avem nevoie, iar pentru vitamina D trebuie folosite suplimente.
Prin urmare, bine echilibrata, alimentatia în post poate asigura toti nutrientii de care avem nevoie, dar trebuie sa mizam pe varietate, incluzând fructe, legume si leguminoase, cereale, nuci si seminte”.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii