Nu doar filmele de categoria B ci si blockbuster-ele au adesea, drept protagonisti, alaturi de actori consacrati si… umani, si nenumarate creaturi anonime si necuvantatoare, al carui rol se reduce insa la muscarea, inteparea sau zdrobirea fara mila a bipezilor din respectivele productii. E drept, nu de putine ori regizorii si scenaristii atrag atentia ca acest comportament este provocat de interferenta oamenilor in mediul natural, cu alte cuvinte creaturile respective au circumstante atenuante. Chiar daca adesea ne-au ingrozit, multe dintre peliculele in care personaje sunt si necuvantatoarele au ramas ca opere de referinta in istoria celei de-a saptea arte.
Piranha (1978)
Oamenii de stiinta, neastamparati si curiosi cum ii stim, au modificat genetic pestii piranha, spre a-i folosi in razboiul din Vietnam, dar dintr-o regretabila eroare, acesti pesti au ajuns in sistemul fluvial american. Mancatorii de oameni si-au gasit astfel calea spre statiunile estivale si de aici pana la inceperea unui macabru festin nu va mai fi decat un pas. Lupta pentru distrugerea lor este in toi, dar ei se inmultesc intr-un ritm alarmant. Directorul Joe Dante a facut o treaba buna: multi americani au refuzat, de frica, sa se mai scalde in anul ala!
Roiul (1978)
Un roi de albine africane ucigase terorizeaza America (amara soarta pe tara tuturor posibilitatilor si… ganganiilor) si ucide mii de oameni. Entomologul Brad Crane (Michael Caine) conduce un grup de savanti aflati in cautarea unui antidot. Ca de obicei, militarii sunt decisi sa distruga lumea, dar sa ucida, odata cu ea, si albinele. Actiunea este antrenanta, desi dialogurile suna adesea ridicol. Culmea e ca in film s-au adunat o serie de nume grele: Olivia de Havilland, Richard Chamberlain si Henry Fonda. Cum de i-o fi momit regizorul Irwin Allen, cel poreclit, pe buna dreptate „guru al dezastrelor”?
20.000 leghe sub mari (1954)
De buna seama, Jules Verne s-a rasucit in mormant auzind ce au facut baietii de la Hollywood, si mai ales regizorul Richard Fleischer, din superba sa carte. Aventurile capitanului Nemo au fost un prilej bun pentru acestia de a expune ultimele descoperiri in materie de trucaje si de altfel filmul a obtinut un Oscar pentru efecte speciale. Submarinul Nautilus pare insa hilar de futurist si incredibil de confortabil si singura nota distincta din acest film de serie B o face Kirk Douglas, excelent in rolul ingamfatului vanator de balene Ned Land. Astazi, privind caracatita uriasa care-i urmareste pe protagonisti ne bufneste rasul, intrebandu-ne cum de cinefilii acelor vremuri puteau crede in asemenea trucaje ieftine. Dar daca aflati ca la data respectiva, dupa difuzarea filmului, pe marile si oceanele lumii s-au raportat mai multe cazuri de atac ale unor caracatite gigant (desigur, inexistente) veti intelege ca pelicula a avut impact!
Arachnofobia (1990)
Daca nu v-a fost frica de paianjeni inainte sa vedeti acest film cu siguranta o sa va fie dupa. Este o alta poveste despre ce se poate intampla cand ordinea fireasca a lucrurilor o ia razna. Un paianjen ucigas din America de Sud este transportat, pentru cercetari, in America, dar odata ajuns la destinatie nu are altceva mai bun de facut decat sa suceasca mintile unei paianjenite autohtone, care ii face o multime de pui, la fel de ucigasi ca si taticul lor. Medicul Ross Jennings (Jeff Daniels) si exterminatorul Delbert McClintock (John Goodman) merg sa vada despre ce e vorba. Ce urmeaza, va imaginati, cu siguranta!
Furnici! (1954)
Din acelasi an dateaza un horror care, desi nu s-a remarcat decat printr-o nominalizare la Oscar, pentru efecte speciale, neavand pe afis nici un nume mare, a influentat profund psihicul americanilor. In acea vara vanzarile de otrava si spray-uri de furnici au crescut ametitor si nu putini indivizi au ajuns la psihiatru pretinzand ca „simt ca ii furnica ceva”. Actiunea productiei regizate de Gordon Douglas este cat se poate de previzibila: un test nuclear desfasurat in desertul New Mexico are consecinte devastatoare pentru furnici, care sufera mutatii genetice si devin niste creaturi uriase, amatoare de carne de om. Armata americana este chemata sa intervina si dupa o lupta pe viata si pe moarte le vine de hac inamicilor cu sase picioare. Nu acelasi lucru se intamplase, cu cativa ani in urma, si in Coreea…
Pasarile (1963)
Printre atatea filme de duzina, iata si o capodopera, datorata in mare parte geniului lui Alfred Hitchcock. Caci nimeni n-ar fi putut fi un maestru al suspansului mai bun decat Hitchcock si secventele din acest „cult-movie”, care nu a primit decat o nominalizare la Oscar pentru cele mai bune efecte speciale ne ingrozesc si astazi. Inspirat de o nuvela de Daphne du Maurier, filmul reflecta atacurile unor pasari asupra locuitorilor dintr-un orasel californian. Tippi Hedren (una dintre actritele-fetis ale regizorului britanic) si Rod Taylor au partituri de exceptie. Fara indoiala ca scena cea mai memorabila este aceea in care un stol de ciori se aduna in curtea unei scoli, pregatindu-se sa ia cu asalt oamenii baricadati inauntru.
Falci (1975)
Si vom incheia tot cu un film mare, dovada clara ca indiferent cat ar fi de fantezist sau chiar de aberant subiectul, geniul regizoral poate face diferenta. Practic, de la un capat la altul filmul reprezinta o lectie de cum trebuie facut un thriller perfect si foarte tanarul pe atunci Steven Spielberg se dovedeste un demn urmas al lui Hitchcock. Prezenta rechinului este semnalata de excelenta coloana sonora, semnata de John William. Eroul, ofiterul de politie Brody (Roy Scheider) incearca sa protejeze turistii de pe o plaja din Amity Island de atacurile unui rechin ucigas. Eforturile lui sunt blocate de primarul localitatii, care doreste sa tina plaja deschisa, pe perioada verii, cu gandul, desigur, la cresterea veniturilor din vanzari. Va fi misiunea lui Brody, a unui biolog marin pe nume Matt Hooper (interpretat de Richard Dreyfuss) si a vanatorului de rechini Quint (Robert Shaw) sa vina de hac Marelui Alb. Filmele din aceleasi serie, care s-au succedat pe banda rulanta nu s-au mai ridicat insa la inaltimea primului „Falci”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii