Ne atrage prin culoarea vie a miezului sau copt, dar mai ales printr-un gen de promisiune tacuta, a delectarii cu un produs natural care ne potoleste deopotriva setea (uneori si foamea), alunga senzatia de caldura, dar ne si intareste organismul si tine la distanta ori combate boli chinuitoare. Cine nu cunoaste acest fruct cu miez rosu si dulce, care ne racoreste în zilele sufocante din timpul sezonului cald? Pe de alta parte, reprezentantele sexului frumos ar trebui sa stie ca, la fel de bine, cura cu pepene verde reprezinta una dintre cele mai simple solutii pentru o silueta ideala.
Dezintoxicare garantata
Pepenele verde (sau lubenita) a fost cultivat înca din antichitate, în regiunile africane scaldate de Nil. În urma cu 5.000 de ani, taranii egipteni ofereau pepene verde calatorilor însetati. Facand parte din familia Cucurbitaceelor, pepenele verde este cultivat pentru fructul sau bogat în apa, fiind numit pe alocuri si pepene de apa. Pepenele verde joaca un rol important în tarile în care apa este greu de gasit sau în regiunile în care aceasta nu este potabila. Un pepene verde poate cantari chiar si pana la 40 de kilograme.
Pepenele verde este usor digerabil daca este consumat singur, întrucat în combinatie cu alte alimente îngreuneaza digestia. Avand în vedere ca pepenele verde contine între 93 si 95 la suta apa si zaharuri, acesta este benefic pentru sanatate. De asemenea, pepenele verde contine cu 40 la suta mai mult licopen decat tomatele, un pigment natural, care da culoarea rosie si care este un puternic antioxidant si regulator imunitar. Pepenele are proprietati terapeutice, iar continutul sau mare de apa este recomandat în tratamentul bolilor de rinichi si ale aparatului urinar. Cu exceptia persoanelor cu insuficienta renala, celor care sufera de boli de rinichi le este recomandata vara sau toamna o cura de pepene verde de minimum zece zile în fiecare luna.
Enzimele si acizii organici continuti mai ales în apropierea cojii, de unde si gustul putin mai acru, nu foarte agreat, au efect de dezintoxicare puternica, pepenele verde fiind recomandat în mod special batranilor, ca si celor care au o alimentatie bogata în toxine. O cura de minimum zece zile lunar cu pepene verde are efect de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara a organismului. Sucul de pepene oxideaza repede si îsi pierde în mai putin de 15 minute potentialul curativ, de aceea este indicat sa se consume pepenele imediat, minimum doua kilograme pe zi. Valoarea nutritiva este aproape nula, data fiind cantitatea mica de glucoza pe care o contine, fata de volumul fructului, asa încat pepenele verde nu este satios. Cantitatea de apa în combinatie cu glucoza din pepenele verde este un minunat mijloc de „spalare” a rinichilor.
Consumati tot fructul!
Nici sa nu va ganditi sa aruncati coaja, deoarece este bogata în siliciu si clorofila. Siliciul îmbunatateste activitatea pancreasului, fiind esential în stabilizarea calciului în organism si în fortificarea sistemului osos. Clorofila – substanta care da plantelor culoarea verde – are proprietati antibactericide, antifungicide si detoxifiante. Coaja pepenelui verde poate fi marinata sau confiata. Si semintele sunt comestibile. Pentru calculi biliari, se consuma pulberea obtinuta din macinarea semintelor, amestecata bine cu ulei de masline. Se ia în fiecare dimineata cate o lingurita.
Cura trebuie sa dureze zece zile, dupa care se face o pauza si se reia luna urmatoare. În convalescenta, se ia o mana de seminte de pepene verde, pepene galben, dovleac, castraveti si floarea-soarelui, se piseaza si se adauga putina apa calda, dupa care se strecoara prin tifon si se administreaza.
Ar exista totusi o mica problema „colaterala”: se mai intampla ca, dupa ce cumparam un pepene caruia negustorul nu i-a dat „cep”, descoperim acasa ca ne-am ales cu o leguma necoapta, fara aroma si dulceata. Pentru a alege cel mai gustos pepene verde, tineti cont de cateva „trucuri”. În primul rand, verificati forma. Simetria este cheia. Atentie la greutatea sa: pepenii verzi care nu sunt copti suficient sunt mai grei. Apasati pe coaja în diferite locuri. Un pepene verde bun si dulce este tare ca piatra. Analizati-i culoarea. Exemplarele cu coaja verde închis sunt foarte dulci. Cautati un loc galben pe suprafata fructului. Aceasta pata se formeaza în timpul perioadei de crestere, deci va indica faptul ca pepenele verde a ajuns la maturitate. Loviti usor pepenele. Daca suna a gol, este numai bun de mancat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii