Desi realizate de regizori celebri, desi au pe afis nume mari de actori, anumite productii cinematografice se bucura de o apreciere foarte redusa, la nivelul cinefililor de pretutindeni.
Mult mai bine primite de publicul larg sunt filme care nu au pretentii de „capodopere ale celei de-a saptea arte”, dar, ca sa-l parafrazam pe regretatul Gheorghe Dinica, în „Filantropica”, au o mare calitate: se vând. Peliculele despre care vom vorbi în continuare au fost atât de apreciate de milioane de oameni din lumea întreaga încât si-au îmbogatit producatorii, regizorii, actorii si tot stafful tehnic, oferind totodata spectatorilor ceea ce acestia îsi doresc mai mult: câteva zeci de minute de magie pe celuloid…
Avatar
Primul pe aceasta lista este filmul „Avatar”, creatia unui cunoscator al retetei peliculelor vandabile: James Cameron. Productia de science-fiction, a carei actiune este plasata undeva în secolul XXII a avut un buget fabulos, de 237 de mi-lioane de dolari, dar a obtinut de zece ori mai mult din încasari! În momentul de fata, el este neînvins la categoria vânzari si probabil ca va mai trebui sa treaca multa vreme pâna când alt film o va face.
Pe aripile vântului
Bazat pe popularul roman al scriitoarei Margaret Mitchell, filmul a avut premiera pe 15 decembrie 1939 si un buget care i-ar face sa râda în hohote pe actualii moguli de la Hollywood: 3,85 milioane de dolari. Dar în ciuda acestui buget modest, filmul ocupa locul întâi la „eficienta economica”, adunând, de-a lungul deceniilor, încasari de aproape 400 de milioane de dolari, deci de o suta de ori mai mult! Lansarea lui a facut din actorii principali, Clark Gable si Vivien Leigh, veritabile legende ale cinematografiei interbelice si filmul este, în ciuda trecerii inexorabile a timpului, favoritul a milioane de romantici.
Razbunatorii: Sfârsitul jocului
La zece ani de la aparitia primului film din seria Iron Man, studiourile Marvel au creat o veritabila capodopera comerciala în sensul ca pelicula, desi considerata „modesta” din punct de vedere artistic de catre critici, a reusit performanta comerciala de a
aduna peste 2 miliarde de dolari din încasari. Fapt care i-ar putea face pe cârcotasi sa se gândeasca la spusele împaratului Vespasian, despre banii care nu au miros…
Razboiul Stelelor: Trezirea fortei
Multi fani ai acestui serial au fost cuprinsi de o tristete iremediabila la finalul episodului VI, „Întoarcerea lui Jedi”, ei fiind convinsi ca acesta va fi sfârsitul francizei. Dar, când a aparut „Trezirea fortei”, cu un fir epic incitant si noi personaje, la fel de interesante, fanii au luat cu asalt cinematografele, bagând în buzunarele, încapatoare, de altfel, ale producatorilor suma de 2,07 miliarde de dolari.
Titanic
Cu un buget considerat uluitor pentru acea vreme (200 de milioane de dolari), Titanicul aceluiasi James Cameron a fost considerat de criticii mai cârcotasi, înainte de lansare predispus unei „scufundari grandioase”, mai ales ca protagonistii – si în special foarte tânarul Leo di Caprio – erau cvasinecunoscuti. Totusi, filmul a sfidat toti cinicii, aruncând efectiv în aer încasarile – 2,19 miliarde de dolari din vânzarea biletelor, dintre care peste un miliard în doar un an de la lansare!
Harry Potter si talismanele mortii – partea a II-a
Într-o epoca a tehnologiei acaparatoare, Harry Potter a demonstrat lumii ca magia este înca vie în inimile a milioane de oameni de toate vârstele. Pentru ca nu doar copiii au fost fascinati de aventurile micului vrajitor, ci si adultii: marturie stau cele 1,34 miliarde de dolari pe care studiourile Warner Bros le-a încasat din difuzarea peliculei în salile de cinema de pretutindeni.
Regatul de gheata
Acest film de animatie de la Disney a realizat doua performante: pe de o parte a încalzit inimile micilor sai fani, care s-au lasat fermecati de aventurile fascinante ale Elsei, pe de alta parte a umplut conturile producatorilor cu bani gheata: filmul a avut încasari de 1,28 miliarde de dolari în întreaga lume.
GABRIEL TUDOR
Comentarii