Recent, la editura Humanitas Fiction, in colectia Raftul Denisei, a aparut ultimul roman al scriitorului brazilian Paulo Coelho, Hippie, in traducerea din portugheza si cu notele Siminei Popa.
Un roman autobiografic in care Paulo Coelho reinvie visul de iubire si pace universala al generatiei hippie, de la inceputul anilor 1970. In rezumat, este vorba despre „Paulo, un brazilian de 23 de ani care isi doreste sa devina scriitor, strabate lumea in cautarea libertatii si a sensului profund al existentei. La Amsterdam o intalneste pe Karla, o tanara olandeza care isi asteapta insotitorul predestinat pentru a ajunge in Nepal. Drumurile lor se incruciseaza in Piata Dam, unde hotarasc sa plece impreuna cu legendarul Magic Bus, urmand o bine-cunoscuta ruta hippie. Calatoria lor prin Europa marcheaza inceputul unei povesti de dragoste si al cautarii de sine. La Istanbul, Paulo trece printr-o serie de experiente initiatice care ii dau posibilitatea sa descopere valori si principii ce-l vor ghida intreaga viata”. Care sunt acestea vor descoperi cei care vor citi acest roman.
Hippie, romanul in care Paulo Coelho amesteca aventura, filozofia si intamplari semnificative din propria tinerete, este o carte importanta si relevanta pentru vremurile pe care le traim.
Inca din primele randuri ale romanului citim: In septembrie 1970, doua locuri isi disputau privilegiul de a fi considerate centrul lumii: Piccadilly Circus din Londra si Piata Dam din Amsterdam. Insa nu toata lumea stia asta. Cei mai multi oameni, daca ar fi fost intrebati care e cel mai important, ar fi raspuns: Casa Alba din Statele Unite ori Kremlinul din Uniunea Sovietica. Fiindca oamenii cu pricina aflau noutatile prin intermediul ziarelor, al televizorului, al radioului, mijloace de comunicare acum complet depasite si care nu-si vor recapata niciodata relevanta avuta in vremurile in care au fost inventate.
Cel mai citit autor de literatura in Romania, Paulo Coelho, s-a nascut la Rio de Janeiro in 1947. Este si unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cartile sale, traduse in 81 de limbi si editate in peste 170 de tari, atingand, pana in prezent, vanzari de peste 225 milioane de exemplare in intreaga lume, iar in Romania, de aproape un milion si jumatate de exemplare. Inainte sa devina un adevarat fenomen literar, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. Desi profund atasat de Brazilia natala, romanele lui dezvolta drame universale, ceea ce explica primirea entuziasta de care se bucura pe toate meridianele. In 2009, a intrat in Guinness Book drept autorul celei mai traduse carti (romanul Alchimistul). In afara de asta, Coelho a primit numeroase premii si importante distinctii (Cavaler al Legiunii de Onoare, Franta, 1999; Comandor al Ordinului Rio Branco, Brazilia, 1998 etc.) si este membru al Academiei Braziliene de Litere din 2002.
Dintre romanele sale amintim Jurnalul unui Mag (1987), Alchimistul (1988), La raul Piedra am sezut si am plans (1994), Al cincilea munte (1996), Manualul razboinicului luminii (1997), Veronika se hotaraste sa moara (1998), Diavolul si domnisoara Prym (2000), Invingatorul este intotdeauna singur (2008); Aleph (2010), Manuscrisul gasit la Accra (2012); Adulter (2014), Spioana (2016) si Hippie (2018).
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii