Multi oameni sunt dispusi sa creada ca meseria de actor e cea mai usoara din lume. Ca doar ce ai de facut? Sa spui niste replici, sa te faci ca mori, când si când, cazând de la zece metri înaltime sau executând cine stie ce cascadorie complicata (pe care, de fapt, o executa dublurile tale), sa fii orice personaj celebru al istoriei. Unde mai pui faptul ca, daca scenariul prevede, mai si saruti cele mai frumoase actrite din lume!
Si totusi, lucrurile nu stau deloc asa, pentru ca, în pregatirea unui rol, actorii, perfectionisti din fire, nu o duc mereu ca în sânul lui Avraam, ci trec adesea prin chinurile Iadului. Iar exemplele de mai jos o demonstreaza cu prisosinta…
Adrien Brody, actorul total
Când unui actor relativ necunoscut pe nume Adrien Brody i s-a propus sa joace într-un film despre Holocaust, probabil ca a fost foarte emotionat. Când a aflat ca filmul urma sa fie regizat de Roman Polanski, probabil ca a fost de-a dreptul terifiat, stiind cât de exigent e controversatul regizor. Dar, la final, creatia a fost una perfecta, iar Brody a devenit cel mai tânar laureate cu Oscar, câstigând, lucru rarisim, si varianta franceza a premiului Academiei Americane de Film, premiul Cesar.
Cum a reusit un tânar american înstarit sa intre în pielea unui tânar evreu care a pierdut totul din cauza nazistilor? Foarte simplu: chiar a renuntat la tot. Înainte de filmari, Brody a renuntat la telefonul mobil, la autoturismul Porsche, la apartamentul luxos în care locuia, ba chiar s-a certat cu prietena lui si a cunoscut o puternica depresie, motiv pentru care lacrimile lui din film sunt atât de reale.
Desi nu era pasionat de muzica, a învatat pe de rost piesa de Chopin ce apare în film, asa încât mâinile de pe pian, filmate de foarte aproape, sunt chiar ale lui, nimic nu a fost regizat. Daca e sa-l credem pe Brody, nu a fost „regizat” nici macar sarutul focos furat actritei Halle Berry, când a aflat ca e laureat cu Oscar!
Tom Cruise, curierul de serviciu
În majoritatea filmelor în care a jucat, Tom Cruise a fost eroul frumusel, care se lupta cu baietii rai, eventual pentru a cuceri inima vreunei frumoase domnisoare. Una dintre putinele pelicule în care el a interpretat un personaj negativ a fost „Collateral”, în care Cruise este Vincent, un asasin profesionist care trebuie sa treaca neobservat prin multime; iar majoritatea scenelor se turnau în locuri aglomerate. Or, ca un star international, cunoscut pretutindeni în lume, sa mearga pe strada fara ca în jurul lui sa se formeze imediat o multime de fani dornici de autografe si selfie-uri cu el, era aproape imposibil. Ca atare, actorul a decis sa recurga la „camuflaj”, transformându-se într-un angajat oarecare al celebrei firme de curierat FedEx, care-si desfasoara activitatea într-o piata aglomerata din Los Angeles
Deghizarea i-a mers atât de bine încât, timp de doua saptamâni, el nu a fost identificat nici macar o data de oamenii cu care venea în contact, ba chiar a ajuns sa discute cu unii dintre ei, despre filmele lor favorite, aflând ca respectivii erau fani… Tom Cruise! Mai mult decât atât, Cruise a urmat cursuri de tir si a devenit un tintas atât de bun, încât antrenorii lui chiar glumeau, afirmând ca, daca vreodata nu mai face bani din actorie, chiar s-ar putea angaja cu succes ca asasin platit!
„Salvati soldatul Ryan”, dar si toti actorii din film!
Când a facut „Salvati soldatul Ryan”, Steven Spielberg si-a propus sa realizeze un alt fel de film de razboi. În loc sa surprinda eroismul soldatilor, el a cautat sa reflecte spaima lor de moarte, iar scenele de lupta pe care le-a filmat, îngrozitoare si impresionante, dovedesc ca a reusit pe deplin. Pentru asta însa, întreaga echipa, inclusiv starurile Tom Hanks, Matt Damon si Vin Diesel, a avut de îndurat un infern.
Toti au fost obligati sa treaca printr-o perioada de zece zile de instructie „la sânge”, într-o baza a Marinei Militare Americane, sub supravegherea unui maior de-a dreptul „inuman”. De altfel, unul dintre actori, Edward Burns, a descris aceasta perioada drept „cea mai cumplita experienta din viata mea”.
Maiorul Dye i-a facut sa îndure viata unui soldat obisnuit din Al Doilea Razboi Mondial, lasându-i sa doarma pe sponci, sa manânce strict ratiile militare de atunci si sa se târasca ore în sir pe burta, sub o ploaie torentiala. Singurul care a fost scutit a fost Damon, interpretul lui Ryan, fata de care restul actorilor au dobândit o animozitate reala – de altfel acesta fusese si scopul lui Spielberg, caci, sa nu uitam, personajele îsi risca viata permanent, spre a-l gasi si salva pe soldatul ramas singurul supravietuitor dintre fratii sai.
Ed Harris, fumator de ocazie…
Desi cunoscut mai ales ca actor de roluri secundare, Ed Harris a dovedit întreaga sa pricepere artistica în filmul biografic „Pollock”, pe care l-a si regizat. Pelicula ilustreaza ultimii zece ani din viata genialului pictor american Jackson Pollock, un personaj controversat, considerat de multi „nebun cu acte în regula”.
Pentru a intra perfect în pielea acestuia, Harris a lucrat la film timp de zece ani si a cautat sa devina Pollock în toate felurile imaginabile. S-a îngrasat 15 kg, a început sa picteze în stilul artistului, construindu-si acasa un studio de pictura, si chiar s-a apucat de fumat – tigari Camel, favoritele „originalului”.
…Si de Niro, nebun de legat!
Actorul-fetis al lui Martin Scorsese, Robert de Niro, a stralucit în filme ca „Taurul fioros”, „Baieti buni”, dar a facut un rol cu adevarat magnific în „Soferul de taxi”. Credincios perfectionismului sau, de Niro si-a luat licenta de taximetrist si a lucrat, timp de doua luni, pe strazile din New York, în schimburi de câte 12 ore, deprinzând jargonul si obiceiurile unui taximetrist autentic din marele oras.
În paralel, el citea tratate de psihiatrie, pentru a intra cât mai bine în pielea personajului cu accente schizoide pe care-l interpreta. Mai târziu, în „Taurul furios”, s-a apucat de box, antrenându-se chiar cu boxerul caruia îi dadea viata pe ecran, Jackie La Motta.
GABRIEL TUDOR
Comentarii