Ca sa stai vertical la modul propriu, sanatatea coloanei vertebrale este esentiala, dar aceasta are o importanta vitala si din alte nenumarate motive. Totusi, din ratiuni mai mult ori mai putin evidente, uneori ne sâcâie sau chiar ne blocheaza activitatea durerile de coloana, localizate frecvent în zona lombara si în cea cervicala. Si pentru ca vorbim despre o problema generala, veche, practic, de când lumea, fireste ca medicina populara a gasit si leacuri împotriva acestor suferinte.
Durerile de coloana sunt de cele mai multe ori de natura reumatica. În lipsa unor medicamente pe care nu vi le puteti permite, puteti apela la „leacuri babesti”, ce pot ajuta pentru început în astfel de situatii. Daca durerea este de forma mai usoara, putem aplica pe zona afectata cataplasme cu ulei de floarea-soarelui presat la rece sau cataplasme cu coada-calului. Eficienta pentru a scapa de durerile de coloana este si tinctura de castane, care se foloseste sub forma de frectii pe zonele afectate. Pentru a prepara tinctura avem nevoie de castane si alcool la 40 de grade. Se aduna castanele cazute, se toaca marunt si se pun într-o sticla, fara a le presa, peste ele se toarna alcool cât sa le cuprinda si se lasa la macerat 14 zile, agitând zilnic sticla. Se strecoara si se îmbuteliaza, se eticheteaza si se pastreaza la loc rece si ferit de lumina. Este de real folos si pentru ameliorarea durerilor articulatiilor.
În cazul durerilor de coloana foarte mari, care fac ca bolnavul sa nu poata sta în pozitie normala, se aplica un remediu natural mai putin cunoscut: uleiul de mustar. Cu acest ulei se unge toata coloana, începând de la ceafa pâna la sezut, se îmbiba o bucata de pânza de cânepa mai mare, care se aplica pe coloana, apoi se înfasoara corpul cu un cearceaf. Bolnavul sta asa câteva ore, timp în care durerile vor disparea complet. Uleiul de mustar se obtine de la farmacie sau din magazinele specializate.
Alt leac batrânesc pentru dureri de coloana: se iau doi pumni de faina integrala de grâu, se înmoaie cu otet de mere cât cuprinde, se framânta un aluat din acest amestec, care se întinde pe o bucata de pânza de cânepa în strat gros de 1 cm si se aplica apoi pe zona afectata. Este bine ca aceasta cataplasma sa fie tinuta cât se poate de mult. Daca durerile devin insuportabile, se îndeparteaza cataplasma si se unge locul respectiv cu ulei de masline sau de sunatoare, pentru a vindeca basicile provocate pe piele de cataplasma cu otet.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii