Contrar unei pareri raspândite, nu cancerul de sân este prima cauza patologica a mortalitatii feminine: în acest caz, una din 24 de femei sucomba, dar în ceea ce priveste maladiile cardiovasculare, mortalitatea e de 1 la 3 (prin urmare, de 8 ori mai ridicata)! Din pacate, statisticile medicale arata ca în ultimii 10 ani numarul infarcturilor a crescut cu 15% la femeile cu vârste între 35 si 44 de ani si cu aproape 18% la cele de 45-54 de ani. Si, cum canicula amplifica foarte mult riscurile persoanelor care au probleme cardiace, va prezentam câteva reguli de comportament în zilele toride, astfel încât sa oferiti o protectie importanta organului vietii care este inima. Sfaturi, în primul rând, pentru femei, dar pe care e bine sa le respecte si barbatii.
– Atunci când plecati de acasa, asigurati-va ca ati pus în bagaj o sticla cu apa suficienta pentru perioada cât lipsiti si nu uitati sa va hidratati permanent.
– Nu ezitati sa faceti cât mai des bai sau dusuri la o temperatura mai scazuta cu 1-2oC decât cea a corpului.
– Periodic, stergeti-va corpul cu un prosop curat si umed (se pot folosi, eventual, si binecunoscutele servetele de hârtie umede).
– Evitati iesirile afara în perioadele de vârf ale activitatii solare – intervalul aproximativ dintre orele 12:00-16:00 – si limitati efortul fizic atunci când o faceti.
– Daca nu puteti renunta total, macar reduceti la maximum consumul de tigari, de alcool, de bauturi cu îndulcitori sau cu continut ridicat de teina si cofeina (ceai si cafea).
– Purtati vesminte largi, lejere, de preferat din in sau bumbac si de culoare deschisa; protejati-va capul cu o sapca sau cu o palarie de soare, iar ochii, cu ochelari de soare care sa aiba un indice de protectie ridicat (verificat ca atare, pentru a evita contrafacerile).
– Evitati sa manipulati substante poluante precum solventii si sprayurile.
Stari de rau, dureri de cap, senzatie de slabiciune, ameteli, febra subita – toate acestea trebuie luate serios în seama pe vreme de canicula. Odihniti-va într-un loc mai racoros, beti imediat apa si stropiti-va fata, ceafa, gâtul etc. cu apa rece. În caz ca simptomele mentionate persista ori, si mai rau, apar si alte semnale de alerta cum sunt crampele musculare în brate si gambe ori la stomac, nu ezitati sa mergeti la un medic. Persoanele care stiu ca sufera de maladii respiratorii sau cardiovasculare cronice trebuie sa îsi urmeze tratamentul în curs si sa apeleze la medic imediat ce survin simptome anormale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii