La editura Humanitas, în colectia „Raftul Denisei”, a aparut a doua editie a romanului Istoria iubirii scris de Nicole Krauss, având pe coperta afisul filmului realizat în 2015 de Radu Mihaileanu. Reeditarea romanului a aparut simultan cu premiera ecranizarii dupa Istoria iubirii, prezentata la editia din acest an al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).
Romanul Istoria iubirii este o poveste de dragoste care traverseaza spatiul de-a lungul câtorva decenii, din Polonia anilor 40 pâna în New York-ul actual. Publicat în Statele Unite în anul 2005, romanul Istoria iubirii i-a adus lui Nicole Krauss consacrarea internationala, fiind laudata de câtiva scriitori cunoscuti, precum laureatul Premiului Nobel pentru literatura J.M. Coetzee sau Susan Sontag, ei remarcând nasterea unei voci autentice a literaturii contemporane. Romanul a fost tradus în peste 30 de tari, printre primele editii numarându-se si cea în limba româna, publicata în colectia „Raftul Denisei”, în traducerea regretatei Antoaneta Ralian.
Este povestea unei adolescente, Alma Singer, care are 14 ani, traieste în New York si încearca sa gaseasca raspunsuri la o mie de întrebari despre lume si viata. Crezând ca le va afla într-un roman misterios pe care mama ei îl traduce cu frenezie, adolescenta porneste în cautarea eroinei cartii de al carei destin se simte inexplicabil legata. „Când m-am nascut, mama mi-a dat numele dupa o fata dintr-o carte pe care i-o daruise tatal meu, o carte care se chema Istoria iubirii.”
În acelasi New York îsi duce zilele Leo Gursky, un batrân singur si atât de invizibil în anonimatul sau, încât începe sa se indoiasca de propria-i existenta. Barbatul traieste chinuit de amintirea iubirii pierdute care, cu 60 de ani în urma, în Polonia, i-a inspirat cartea vietii lui, Istoria iubirii. Si, desi Leo nu stie înca, romanul pe care-l credea distrus a supravietuit miraculos, si-a dobândit notorietatea sub numele altuia, a traversat oceanul, a strabatut timpul si a ajuns în cele din urma în mâinile Almei, fata numita astfel dupa eroina din carte. Romanul mai are si o alta poveste, aceea ca la zece ani dupa publicarea romanului scris de Krauss, regizorul Radu Mihailescu l-a adaptat pentru marile ecrane sub titlul Povestea iubirii (adevarul este ca Istoria iubirii suna mai degraba a eseu filozofic si nu a roman de dragoste), avându-i în rolurile principale pe Sir Derek Jacobi, Gemma Arterton si Sophie Nelisse. „Am citit cartea Istoria iubirii prin 2006, cred, si m-au lovit forta dramatica, povestea si mai ales puterea dragostei. Era deja o perioada de criza a omenirii, o lipsa de dragoste, de generozitate, de privire plina de dragoste asupra celorlalti. Mi-am spus ca trebuie sa fac un film, sa le spun oamenilor ca mai exista speranta, mai exista acest tip de dragoste extrema, romantica, împotriva tuturor crizelor, tragediilor si conflictelor”, spunea regizorul într-un interviu.
Povestea iubirii este primul lungmetraj în limba engleza si cel de-al noualea film al regizorului si scenaristului Radu Mihaileanu, nascut în 1958 la Bucuresti si stabilit în Franta. Cât despre autoare, pentru ca nu se stiu prea multe, iata câteva repere bio-bibliografice: Nicole Krauss s-a nascut în 1974, în Brooklyn. Este primita în1992 la Universitatea Stanford, unde obtine o diploma de excelenta în literatura engleza, iar în 1993 debuteaza ca poeta. Primul sau roman, Un barbat intra în camera (Man Walks into a Room, Humanitas Fiction, 2011), apare în 2002, iar în 2005 publica bestsellerul international Istoria iubirii (The History of Love; Humanitas Fiction 2007, 2012, 2017). Noul ei roman, Forest Dark, va aparea în septembrie 2017.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii