Sub bagheta magica a lui Ridley Scott, indragitul actor Joaquin Phoenix isi va rasfata in curand fanii dand viata unuia dintre cele mai controversate personaje ale istoriei: Napoleon Bonaparte.
Nici Steven Spielberg nu a rezistat tentatiei de a face un film despre faimosul imparat francez, el lucrand in prezent la o serie de televiziune, pe baza unui scenariu inedit, semnat de regretatul Stanley Kubrick.
Dar acestea nu sunt singurele productii cinematografice care il au in prim-plan pe fostul… prim consul, intrucat, de-a lungul vremii, Napoleon a fost o sursa de inspiratie pentru numerosi regizori, multe dintre peliculele acestora devenind veritabile clasice ale genului.
Waterloo (1970)
Batalia de la Waterloo nu a fost singura confruntare de mare amploare in care a fost implicat Napoleon, dar cu siguranta ramane cea mai faimoasa. O parte a faimei sale s-ar putea datora melodiei trupei ABBA, „Waterloo”, un hit pe care il ascultam si astazi cu placere.
Este cert ca batalia – si modul in care consecintele ei au fost inceputul sfarsitului pentru Napoleon – este ideala pentru a fi transpusa pe marele ecran si astfel s-a nascut Waterloo (1970), film regizat de legendarului regizor sovietic Andrei Bondarciuk si avandu-l in rolul principal pe Rod Steiger. In ceea ce priveste povestea si ritmul, filmul lasa de dorit, dar interpretarea este excelenta, iar scenele de lupta sunt epice.
Napoléon (1927)
Unul dintre cele mai faimoase filme mute din toate timpurile a fost realizat in 1927, denumirea sa oficiala fiind Napoléon vu par Abel Gance (Napoleon vazut de Abel Gance). Abel Gance a fost un cineast revolutionar pentru epoca sa, iar Napoléon este considerat cel mai ambitios si mai notabil film al sau. Aceasta epopee se intinde pe parcursul a peste cinci ore, acoperind o mare parte din viata si cariera timpurie a lui Napoleon. Gance a fost atat de ambitios incat initial a intentionat ca acesta sa fie primul din sase filme despre personajul istoric, iar ultimul sa se incheie cu moartea lui Napoleon.
Nu exista o marturie mai elocventa despre cat de plina de evenimente a fost viata lui Napoleon decat faptul ca mai mult de cinci ore de pelicula relateaza, de fapt, doar o sesime din ea.
Dragoste si moarte (1975)
Dragoste si moarte isi propune sa ofere o privire umoristica asupra literaturii ruse decat mai seriosul Razboi si pace, produs cu zece ani mai devreme. Este o parodie amestecata cu o comedie istorica si se concentreaza pe un tanar pacifist (interpretat de inegalabilul Woody Allen, care este si regizor!) care se inroleaza in armata rusa inainte de a se incurca intr-un complot vizand asasinarea lui Napoleon.
Acuratetea istorica nu este la ordinea zilei aici, dar, fiind vorba de o comedie foarte acida, acest lucru este mai mult decat de inteles. O reprezentare comica a lui Napoleon este oferita aici, imparatul francez fiind un personaj destul de proeminent in acest film care isi gaseste timp si pentru a parodia filmele europene non-rusesti, precum cele ale lui Ingmar Bergman.
Désirée (1954)
Marlon Brando este cu siguranta unul dintre cei mai prestigiosi actori care l-au interpretat vreodata pe Napoleon, lucru pe care il face in Désirée, o drama istorica mai mult preocupata de romantism decat de razboi.
Practic, este o cronica a scurtei logodne a lui Napoleon cu Désirée Clary, care a devenit regina Suediei dupa relatia cu Napoleon.
Interpretarea data de catre Brando personajului Napoleon merita vazuta: unul dintre cei mai faimosi actori din toate timpurile portretizand una dintre faimoasele figuri istorice.
Banditii timpului (1981)
Banditii timpului este unul dintre cele mai celebre filme ale lui Terry Gilliam, altele decat seria Monty Python, si este un amestec captivant de comedie, fantezie si istorie. Intriga implica un tanar baiat care intra intr-un grup de hoti ce traverseaza istoria prin intermediul calatoriilor in timp pentru a fura diverse comori si averi, iar intr-una dintre aventuri dau nas in nas cu Napoleon.
In film, acesta este interpretat de regretatul Ian Holm, care este probabil cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale din seria Stapanul inelelor, in rolul lui Bilbo Baggins, si pentru interpretarea sa in filmul original Alien, in rolul lui Ash. Aparitia sa in Banditii timpului in rolul lui Napoleon este de scurta durata, datorita naturii oarecum episodice a filmului, dar ramane totusi memorabila.
GABRIEL TUDOR
Comentarii