Opera Nationala din Bucuresti a prezentat pe 30 iulie, in sala Musikverein din Viena, spectacolul „Crai Nou”, care-l omagiaza pe compozitorul roman, Ciprian Porumbescu, un spectacol primit cu aplauze in picioare de catre exigentul public vienez, conform unui comunicat al Operei Nationale.
Aceasta a fost prima prezenta a unui spectacol al Operei Nationale din Bucuresti pe scena Musikverein din Viena – celebra „Sala de Aur” din care se transmit anual de televiziunile din intreaga lume concertele de Anul Nou si este considerata una dintre cele mai bune sali de concerte din lume.
„Sa fii spectatorul unui concert in acest loc inseamna sa cunosti orasul muzicii la cel mai inalt nivel de calitate. Sa duci muzica romaneasca intr-un astfel de loc, inseamna o mare oportunitate pentru artistii Operei Nationale”, a declarat Daniel Jinga, directorul Operei Nationale din Bucuresti si dirijorul spectacolului.
„Sala Musikverein este un spatiu sacru pentru orice muzician. Este bine sa punctezi ca ai cantat aici macar o data in viata. Sala suna senzational, iar pentru un muzician este foarte important sa cunoasca din cand in cand aceasta placere de a canta. Nu in ultimul rand, cred ca este foarte important pentru Opera Nationala, ca institutie, ca ne aflam aici. Turnee de genul acesta sunt menite sa lucreze la mentalitatea angajatilor, pentru ca, stim cu totii, in orice domeniu, dar mai ales in muzica, este foarte importanta mentalitatea de invingator”, a mai sustinut Daniel Jinga.
Programul a cuprins in exclusivitate lucrari semnate de Ciprian Porumbescu, „Crai Nou” – prima opereta romaneasca, „Balada”, „Rapsodia Romana”, „Tatal Nostru”. Pe scena au urcat solistii, corul si orchestra Operei Nationale din Bucuresti, invitatii speciali ai serii fiind solista Maria Coman si maestrul Gheorghe Zamfir. „Din propria experienta va spun ca astfel de reusite raman memorabile pentru fiecare artist care are aceasta sansa in cariera sa. Cariera artistica a unor mari muzicieni romani a fost construita pe concertele sustinute in astfel de sali renumite, preferate de un public elevat, care au dat masura valorii artistice, dincolo de granitele tarii. Celibidache, Enescu, Porumbescu, Lipatti, astfel au devenit celebri si apreciati in lume. Fiecare aparitie de acest fel, contribuie atat la recunoasterea valorii artistului cat si a tarii sale de origine, pentru ca auditoriul placut impresionat, devine curios sa afle care sunt originile unui asemenea talent”, a declarat dupa spectacol maestrul Gheorghe Zamfir. Printre spectatorii acestui eveniment a fost si Ambasadorul Romaniei in Austria, Emil Hurezeanu, informeaza Agerpres.
„Crai nou la Viena, pe scena cea mai prestigioasa a muzicii austriece si, probabil, europene, este un eveniment extrem de important pentru diaspora romaneasca, dar si pentru cultura romana. Opera Natio-nala din Bucuresti onoreaza memoria unui mare muzician roman, o personalitate iconica a culturii romane, intr-o legatura istorica, profund culturala cu Austria, pentru ca bucovineanul Ciprian Porumbescu a studiat aici. Ma bucur sa fiu prezent la acest eveniment”, a declarat Emil Hurezeanu inaintea spectacolului.
Spectacolul „Crai nou” prezentat la Viena se inscrie in se-ria de evenimente care-l cele-breaza pe compozitorul roman, anul 2023 fiindu-i dedicat lui Ciprian Porumbescu – o propunere legislativa adoptata in scopul de a aniversa si promova viata si opera compozitorului roman. Se implinesc 170 de ani de la nastere si 140 de ani de la moartea sa, iar Opera Nationala din Bucuresti isi propune sa repete astfel de evenimente care duc spiritul autentic romanesc in orasele lumii.
NICUSOR DINCA
Comentarii