Marturisesc ca m-am uitat la Festivalul international Cerbul de aur, Brasov 2018, din curiozitate. Nu ma asteptam sa vad concertele (la ce muzica este azi, cine mai spera la muzica buna?), nici interpretii (sunt unii mai buni la concursurile televizate gen Vocea României sau X Factor), m-am uitat acum cu un interes pur nostalgic la concertul Gigliola Cinquetti, si asta doar pentru ca în urma cu 49 de ani am auzit-o la cea de-a doua editie a Cerbului de Aur. Gigliola Cinquetti câstigase concursul muzical Eurovision în 1964 cu melodia Non ho l’età („Nu am vârsta”). Piesa a devenit un slagar mondial (scuzati folosirea cuvântului de origine germana, dar am evitat voluntar mai pestritul hit), asa ca prezenta cântaretei la Brasov, în 1969, în plina epoca de deschidere culturala, a fost un eveniment.
Am constatat ca, desi acum are vârsta (nascuta la Verona în 1947), Gigliola Cinquetti are aceeasi voce calda si copilaroasa peste care pare ca anii nu au trecut. Si de ce sa nu o spunem, distanta de la muzica interpretata de ea, la concertele oferite de Cerb în editia din acest an, este uriasa.
Nu doar mie nu-mi place muzica de azi, motiv pentru care nici nu am agreat concertele Cerbului 2018. O spune si Gigliola Cinquetti care vorbeste despre muzica italiana de azi: „Asta nu e muzica. Muzica adevarata e cu totul si cu totul altceva sau ar trebui sa fie altceva. Iubesc muzica adevarata. Teoretic, mi-as dori sa fiu deschisa si spre muzica contemporana, nu vreau sa fiu ca persoanele în vârsta la vremea în care eu eram tânara, dar refuz sa mint, nu-mi place muzica de acum. Importanta este autenticitatea, unicitatea, sensibilitatea”. Asa e, dar unde sunt toate acestea, în ce lume s-au ascuns?
Nici Inis nu are vârsta
Parca amintindu-si de editia din 1964 a Eurovision-ului, cea care a premiat o adolescenta de numai 17 ani, juriul (format din 7 persoane, adica Edvin Marton din Ungaria, Gigliola Cinquetti din Italia, Eleni Foureira din Grecia, Arsenie Toderas din Republica Moldova, Kristina Cepraga Goodwin, Luminita Dobrescu si Madalin Voicu (România) a acordat Marele Trofeu al Festivalului International Cerbul de Aur 2018, interpretei de numai 17 ani din Albania, Inis Neziri. Un premiul în valoare de 25 de mii de euro si o statueta emblematica decernata de Luminita Dobrescu, prima câstigatoare de origine româna a trofeului (cu melodia Of, inimioara). Inis Neziri a interpretat în concurs piesele „Dau viata mea pentru o iubire” si „Piedestal”. Apropo, de Luminita Dobrescu: artista, care traieste în Italia, povesteste cum, dupa câstigarea trofeului, la Brasov, acum 49 de ani, doua prietene si-au schimbat radical atitudinea fata de ea: Anda Calugareanu si Mihaela Mihai. De atunci, cele doua nu i-au mai vorbit.
Asta e viata, plina de multiple aspecte.
În fine, sa amintesc spectacolul cu adevarat impresionant din ultima seara, în care s-au regasit teme muzicale folclorice extrem de cunoscute, în variante reinterpretate de invitatii speciali Grigore Lese, Damian Draghici si Alex Calancea Band, alaturi de Orchestra Lautarii din Chisinau condusa de maestrul Nicolae Botgros.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii