Am mai avut prilejul, in aceasta pagina, sa discutam despre filme inspirate de fapte reale, de personaje care au existat sau chiar exista inca. Asemenea productii au un succes garantat, dat fiind faptul ca intâmplarile prin care au trecut personajele respective sunt de multe ori uimitoare si depasesc pâna si imaginatia debordanta a scenaristilor. Revenim astazi cu alte câteva exemple de acest gen.
Lucy (Primele cinzeci de intâlniri)
Michelle Philpots
In fiecare zi, Michelle Philpots se trezeste alaturi de un barbat care trebuie sa o convinga ca sunt casatoriti. Când ea se mira, el ia un album cu fotografii de la nunta lor, de acum 13 ani. Doar atunci, femeia, lovita de amnezie, accepta faptul ca vorbeste cu sotul ei si ca tot ce spune acesta este adevarat. Starea femeii, in vârsta de 47 de ani, a fost cauzata de un teribil accident de masina, in urma caruia nu-si mai aminteste nimic din cele intâmplate inainte de accident. Cazul a inspirat filmul „Primele cincizeci de intâlniri”, in care Adam Sandler incearca sa duca o viata normala, alaturi de Drew Barrymore, afectata de amnezie.
Viktor Navorski (Terminalul)
Mehran Nasseri
„Terminalul” este o poveste emotionanta, in care Tom Hanks joaca rolul unei victime a lumii moderne. Ca un om sa-si petreaca luni intregi intr-un aeroport, din cauza unui conflict diplomatic, poate parea incredibil, dar de fapt filmul este inspirat de un personaj autentic, care a trait pe un terminal al aeroportului Charles de Gaulle din Paris. Mehran Nasseri si-a pierdut actele si a devenit un cetatean fara patrie, nici macar tara de bastina, Iranul, nerecunoscându-i apartenenta. Fiindca avea un parinte britanic, el a decis sa de stabileasca in Marea Britanie in 1988, dar bagajele i-au fost furate la Paris. Atunci când a incercat sa se urce intr-un avion de Londra, a fost arestat, dar apoi eliberat, intrucât la intrarea in aeroport avusese acte legale. O banca de plastic de lânga departamentul de bagaje a devenit casa lui pentru 18 ani, iar in iulie 2006 a fost internat intr-un azil de batrâni din Paris. Povestea lui l-a inspirat pe Steven Spielberg sa realizeze filmul „Terminalul”, mutând insa aeroportul de la Paris la New York si transformând personajul din iranian in locuitor al fostului spatiu sovietic.
Hanna Schmitz (Cititorul)
Ilse Koch
Personajul lui Kate Winslet din „Cititorul” a fost inspirat de unul dintre cei mai notorii criminali de razboi din al Treilea Reich. Viata lui Ilse Koch, cea supranumita „ticaloasa din Buchenwald” este foarte asemanatoare cu a Hannei Schmitz, eroina jucata de Winslet. Casatorita cu Karl Koch, un prieten apropiat al lui Adolf Hitler, in 1936, ea l-a insotit pe acesta atunci când a fost numit comandant al lagarului de la Buchenwald. De o brutalitate extrema, ea ii teroriza pe detinuti. La fel ca si Schmitz, in film, Koch s-a sinucis, dupa ce a fost condamnata la inchisoare pe viata. Inainte de a se sinucide, ea il regaseste pe fiul ei nelegitim, care descopera socat trecutul mamei sale. In film, Schmitz il reintâlneste pe Michael Berg, fostul ei iubit, care este socat sa o vada in boxa acuzatilor.
Rocky Balboa (Rocky)
Chuck Wepner
Chuck Wepner, un boxer talentat si ambitios, nu a reusit niciodata sa atinga faima, dar a fost foarte aproape de ea atunci când, in 1975, a urcat in ring spre a-l infrunta pe celebrul Muhammad Ali, pe atunci campion mondial la categoria super-grea. Initial, duelul parea un galop de sanatate pentru „guralivul Clay” (fostul nume al lui Muhammad Ali), dar pe masura ce reprizele treceau, devenea tot mai clar ca Wepner era o nuca greu de spart. La un moment dat Ali a fost izbit in piept de o directa de dreapta, care i-a taiat efectiv rasuflarea. Arbitrul l-a numarat pâna la 8, dar Ali a avut taria de a reveni, invingându-si adversarul in ultima repriza, a cincisprezecea, prin KO. Tânarul, pe atunci, Sylvester Stallone, a urmarit partida la televizor si a fost inspirat sa scrie scenariul la „Rocky”.
Laurel Hedare (Femeia-pisica)
Heather Bird
Personajul negativ al filmului „Femeia-pisica”, Laurel Hedare, interpretat de Sharon Stone, a fost inspirat de controversata cosmeticiana Heather Bird. La momentul in care regizorul francez Pitof lucra la scenariul filmului, Heather Bird facea senzatie in Europa, introducând pe piata cosmeticelor o revolutionara crema anti-imbatrânire. Crema pe care personajul fictiv Laurel Hedare o realizeaza in film devine elementul in jurul caruia graviteaza intreaga actiune, in „Femeia-pisica”. Pitof s-a inspirat atât de mult din realitate incât, in prima varianta a scenariului, compania de cosmetice a lui Hedare se numea „Avenal Beauty”, Avenal provenind de la „Aves”, care in latina inseamna, ca si „bird” in engleza, pasare. Asemanarile nu se opresc aici: ambele personaje sunt blonde, ambele sunt originare din Salt Lake City si au sediul companiei cosmetice in acest oras american.
Emily Rose (Exorcizarea lui Emily Rose)
Anneliese Michel
In acest film, un preot este acuzat de moartea unei tinere pe nume Emily Rose, in urma unei sedinte de exorcism. Pelicula a fost inspirata de Anneliese Michel, o adolescenta germana de 16 ani care, in 1968, a inceput sa manifeste simptome ale posesiunii demonice. Ani de zile, ea a suferit de paralizii temporare, accese de automutilare si a avut viziuni demonice. In 1975, doi preoti au incercat sa o exorcizeze, considerând-o posedata de mai multi demoni; timp de zece luni, tânara a fost supusa unor torturi ingrozitoare. Din cauza refuzului de a mânca, Anneliese a murit de inanitie, in iulie 1976. Parintii si preotii au fost acuzati de crima si gasiti vinovati, fiind condamnati insa la doar sase luni de inchisoare.
GABRIEL TUDOR
Comentarii