• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sanatatea, altfel decât prin dieta

Sanatatea, altfel decât prin dieta

24 august 2010
in Remedii naturale
A A

Ideea ca omul isi sapa singur groapa, cu dintii, este universal valabila. La fel de adevarat e insa ca o buna stare de sanatate si o longevitate considerabila se pot asigura printr-o alimentatie naturala, echilibrata, dublata de un mod de viata si o gândire pozitiva pe masura. Important e sa constientizam acest lucru, sa fim (corect) informati si sa aplicam intocmai ceea ce cunoastem.

Renuntati la carne?

Majoritatea specialistilor sunt de acord ca cele mai multe afectiuni cardiovasculare, ale aparatului digestiv, metabolice, ale aparatului uro-genital, tuberculoza, reumatismele si chiar cancerele au drept cauza deficientele din alimentatia noastra zilnica. Pe primul plan se situeaza abuzul de protide animale, de altfel furnizoare ale energiei necesare organismului, cu un rol de refacere a tesuturilor uzate. Ratia zilnica necesar de protide este, pentru un adult, de 60-100 grame; supraalimentatia si subalimentatia sunt deopotriva de daunatoare pentru organism. Sursa principala o constituie carnea de mamifere, de pasare, pestele si alte vietati marine.

Sa nu uitam insa ca acestea defavorizeaza starea generala de sanatate, cauzând numeroase boli si micsorând longevitatea, mai mult din cauza celorlalte elemente din carne, inclusiv toxinele din vânatul fugarit sau din animalul stresat inainte de sacrificare, numeroasele microorganisme nocive se dezvolta in carne in urma conservarii deficitare sau chiar in timpul congelarii. Concluzia: renuntarea, pe cât posibil, la asemenea tipuri de alimente, oricât de gustoase ar fi.

Lapte, oua, vegetale

A doua sursa importanta de protide este laptele (si produsele derivate din lapte), considerat „aliment complet”, si datorita continutului de calciu, de microelemente si de vitamine. Ouale de gaina constituie a treia sursa remarcabila de protide (cele de rata, gâsca, bibilica sau curca pot fi infestate usor cu Salmonella sa cu protozoare), usor digerabile si asimilabile. Cea mai mare valoare energetica o au ouale fierte moi, ochiurile, omleta si maioneza. La polul opus sunt ouale fierte tari, care se elimina aproape ca atare, de aceea fiind recomandate in curele de slabire, fara sa dauneze ficatului. O a patra sursa de protide favorabile unei vieti cât mai bune sunt produsele de origine vegetala, in special leguminoasele uscate si nucile, alunele, arahidele, migdalele etc. De mentionat ca mult-blamata soia se situeaza aici pe primul loc in continutul de protide – cu pâna la 47%, fata de numai 23% in cazul carnii.

Rafinat, contra

Pe al doilea plan al factorilor nefavorabili sanatatii si longevitatii se situeaza abuzul de glucide obtinute prin diferite procedee ale industriei alimentare: faina alba, zaharul rafinat si toate derivatele sale (bomboane, inghetata, siropuri, gemuri, prajituri etc.), gustate din plin, in detrimentul zaharurilor simple din fructe ori al celui mai sanatos indulcitor – mierea de albine. In al treilea rând, abuzul de grasimi animale reprezinta inca o cauza a aparitiei diferitelor boli si a scurtarii vietii. Aici insa exista si o distinctie intre zonele climatice unde traieste omul. Astfel, cei din zonele foarte reci, consumul zilnic de grasime animala este de circa 1 kilogram, cantitate care ar ucide in trei zile un adult din zonele ecuatoriale, tropicale sau chiar temperate.

In zona noastra de clima, nevoia zilnica de lipide ar fi de 50-100 grame. Vorbim despre grasimi solide (untura, unt, margarina) sau lichide (uleiurile). Penru zona temperata, in care ne situam si noi, se recomanda uleiurile vegetale cât mai putin rafinate, de preferat cele obtinute prin presare la rece. Aceasta, deoarece prin rafinare (la fel ca in cazul zaharului) uleiurile vegetale isi pierd proprietatile specifice unui produs natural. De mentionat ca, din cauza utilizarii zilnice in alimentatie a uleiurilor rafinate si ultrarafinate apar sau se accentueaza numeroase afectiuni gastrice, intestinale, hepato-biliare, circulatorii si dermatologice.

TEODOR MIHNEA

ShareTweet
Articolul precedent

Când realitatea depaseste fictiunea

Urmatorul Articol

Micozele sunt peste tot

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Micozele sunt peste tot

Dragoste si trandafiri

Palatul Mirabell din Salzburg

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.