Ideea ca omul isi sapa singur groapa, cu dintii, este universal valabila. La fel de adevarat e insa ca o buna stare de sanatate si o longevitate considerabila se pot asigura printr-o alimentatie naturala, echilibrata, dublata de un mod de viata si o gândire pozitiva pe masura. Important e sa constientizam acest lucru, sa fim (corect) informati si sa aplicam intocmai ceea ce cunoastem.
Renuntati la carne?
Majoritatea specialistilor sunt de acord ca cele mai multe afectiuni cardiovasculare, ale aparatului digestiv, metabolice, ale aparatului uro-genital, tuberculoza, reumatismele si chiar cancerele au drept cauza deficientele din alimentatia noastra zilnica. Pe primul plan se situeaza abuzul de protide animale, de altfel furnizoare ale energiei necesare organismului, cu un rol de refacere a tesuturilor uzate. Ratia zilnica necesar de protide este, pentru un adult, de 60-100 grame; supraalimentatia si subalimentatia sunt deopotriva de daunatoare pentru organism. Sursa principala o constituie carnea de mamifere, de pasare, pestele si alte vietati marine.
Sa nu uitam insa ca acestea defavorizeaza starea generala de sanatate, cauzând numeroase boli si micsorând longevitatea, mai mult din cauza celorlalte elemente din carne, inclusiv toxinele din vânatul fugarit sau din animalul stresat inainte de sacrificare, numeroasele microorganisme nocive se dezvolta in carne in urma conservarii deficitare sau chiar in timpul congelarii. Concluzia: renuntarea, pe cât posibil, la asemenea tipuri de alimente, oricât de gustoase ar fi.
Lapte, oua, vegetale
A doua sursa importanta de protide este laptele (si produsele derivate din lapte), considerat „aliment complet”, si datorita continutului de calciu, de microelemente si de vitamine. Ouale de gaina constituie a treia sursa remarcabila de protide (cele de rata, gâsca, bibilica sau curca pot fi infestate usor cu Salmonella sa cu protozoare), usor digerabile si asimilabile. Cea mai mare valoare energetica o au ouale fierte moi, ochiurile, omleta si maioneza. La polul opus sunt ouale fierte tari, care se elimina aproape ca atare, de aceea fiind recomandate in curele de slabire, fara sa dauneze ficatului. O a patra sursa de protide favorabile unei vieti cât mai bune sunt produsele de origine vegetala, in special leguminoasele uscate si nucile, alunele, arahidele, migdalele etc. De mentionat ca mult-blamata soia se situeaza aici pe primul loc in continutul de protide – cu pâna la 47%, fata de numai 23% in cazul carnii.
Rafinat, contra
Pe al doilea plan al factorilor nefavorabili sanatatii si longevitatii se situeaza abuzul de glucide obtinute prin diferite procedee ale industriei alimentare: faina alba, zaharul rafinat si toate derivatele sale (bomboane, inghetata, siropuri, gemuri, prajituri etc.), gustate din plin, in detrimentul zaharurilor simple din fructe ori al celui mai sanatos indulcitor – mierea de albine. In al treilea rând, abuzul de grasimi animale reprezinta inca o cauza a aparitiei diferitelor boli si a scurtarii vietii. Aici insa exista si o distinctie intre zonele climatice unde traieste omul. Astfel, cei din zonele foarte reci, consumul zilnic de grasime animala este de circa 1 kilogram, cantitate care ar ucide in trei zile un adult din zonele ecuatoriale, tropicale sau chiar temperate.
In zona noastra de clima, nevoia zilnica de lipide ar fi de 50-100 grame. Vorbim despre grasimi solide (untura, unt, margarina) sau lichide (uleiurile). Penru zona temperata, in care ne situam si noi, se recomanda uleiurile vegetale cât mai putin rafinate, de preferat cele obtinute prin presare la rece. Aceasta, deoarece prin rafinare (la fel ca in cazul zaharului) uleiurile vegetale isi pierd proprietatile specifice unui produs natural. De mentionat ca, din cauza utilizarii zilnice in alimentatie a uleiurilor rafinate si ultrarafinate apar sau se accentueaza numeroase afectiuni gastrice, intestinale, hepato-biliare, circulatorii si dermatologice.
TEODOR MIHNEA
Comentarii