In perioada sezonului cald, bolile vin foarte repede catre noi, astfel ca riscam sa încheiem vacanta cel putin cu degetele picioarelor în suferinta. Vara reprezinta perioada ideala pentru a „aduna” ciupercile specifice corpului uman; adica micozele. Aceste afectiuni ale pielii expuse în prealabil la soare nu se simt nicaieri mai bine decât într-un mediu cald si umed, ele delectându-se, ori de câte ori au prilejul, si cu putina transpiratie. Iar unele dintre ele, cum este Pityriasis versicolor, se simt excelent pe pielea grasa – fie dotata astfel prin însasi natura ei, fie unsa cu diverse creme, de preferinta solare.
Pete albe pe bronzul solar
Micoza respectiva este responsabila pentru micile pete albe presarate pe bronzajul anumitor persoane, devenit astfel mai degraba inestetic. „Împestritarea” pielii din cauza ei apare în special pe antebrate, pe gât, pe piept si pe partea superioara a spatelui. Evitarea aparitiei petelor albe de acest fel se poate face prin pastrarea unei suprafete a pielii cât mai uscate posibil si prin limitarea utilizarii cremelor pentru piele, atunci când nu este neaparat nevoie de ele. Pentru ca – nu trebuie uitat un amanunt care ne scapa de obicei, atunci când este vorba despre expunerea la soare: desi ne gândim aproape exclusiv la aspectul estetic al actiunii noastre, de fapt sanatatea este cea pe care ne-o punem în joc, în primul rând.
Crapaturile dintre degetele picioarelor
De data aceasta, este cazul sa cunoastem alti inamici ai corpului nostru, pe Trichophytons rubrum si mentagrophytes, responsabili de formarea asa-numitului „picior de atlet”. Este o infectie fungica, a carei denumire face trimitere la faptul ca sportivii sunt frecvent afectati de ea. Piciorul e cel mai frecvent atins de ea, deoarece mediul încaltarilor este ideal pentru aceasta: umiditate, caldura si întuneric. În cazuri rare, infectia se poate propaga si la subsuori sau pe palme, de exemplu, atunci când atingem asemenea parti ale corpului dupa ce am atins piciorul infectat si nu ne-am spalat mâinile. Se poate prelua micoza mergând desculti pe o suprafata umeda, într-un loc public, iar în sezonul cald plaja, strandurile si piscinele sunt cele mai favorabile medii pentru producerea unui asemenea transfer nedorit.
„Piciorul de atlet” poate da complicatii precum celulita bacteriana, onicomicoza sau ulceratiile. Prevenirea afectiunii este dificila, mai ales ca multe persoane care au avut-o la un moment dat resimt aceleasi simptome, dupa numai câteva luni.
Masurile de igiena sunt primele vizate, atât ca metode preventive, cât si pentru diminuarea riscurilor de recidiva. De aceea: – urmati tratamentul prescris, atâta timp cât v-a fost recomandat, chiar daca simptomele dispar; – pastrati-va picioarele curate, la o temperatura scazuta si uscate, fo-losind un prosop (pe care nu-l „împartiti” cu alta persoana), mai ales la iesirea din piscina; – purtati papuci de plaja, atunci când va miscati prin locurile mentionate si mai ales acolo unde este umezeala pe jos; – folositi sosete de bumbac sau de lâna, care absorb bine umiditatea si schimbati-le pe parcursul zilei, daca stiti ca va transpira abundent picioarele (cele circa 250.000 de glande sudoripare ale acestora pot produce pâna la 250 mililitri de transpiratie pe zi!); – folositi pantofi de sport cu o buna ventilatie si renuntati la încaltarile vechi; – la nevoie, aplicati pe picioare o pudra de talc sau antifungica, atât pe pielea piciorului, cât si pe unghii; – baile de soare ajuta mult picioarele, inclusiv sa se pastreze uscate si sanatoase; – cercetati-va în mod regulat picioarele si luati aminte la schimbarile de culoare sau de aspect ale pielii voastre.
Ciupercile calatoare
S-a înteles, desigur, ca o proprietate importanta a micozelor este aceea de a fi contagioase. Astfel, daca veti constata ca deja ati contractat asa ceva si începeti sa va spalati si sa va frecati cu frenezie între degete, riscati foarte mult sa va contaminati alta parte a corpului. Palmele, pliurile coapselor sau subsuorile sunt cele mai receptive în acest sens, dar micoza poate glisa apoi usor si catre unghiile picioarelor. Si nu e numai atât. Alte zone ale corpului foarte sensibile vizate de inamicii amintiti sunt interiorul gurii, colturile buzelor, cutele pielii (mai ales daca, asa cum spuneam, aceasta este grasa), pâna la locurile cele mai intime… Practic, micozele se afla peste tot si au neplacutul obicei de a reveni acolo unde si atunci când sunt bine primite; aceasta, în ciuda oricaror tratamente. Pentru a le evita, nu uitati nicio clipa sa respectati regulile de igiena. Ceea ce, din pacate, nu întotdeauna e suficient, pentru ca sanatatea individuala depinde, în realitate, de sanatatea colectiva.
TEODOR MIHNEA
Comentarii