• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Codex Aureus

Codex Aureus

28 august 2024
in Blitz
A A

Un facsimil integral al Evangheliarului de la Lorsch, cunoscut sub numele de Codex Aureus, manuscris înscris anul trecut pe Lista UNESCO, achizitionat recent de catre Centrul Cultural Palatul Principilor din Alba Iulia, poate fi vazut pâna la 8 septembrie, într-o expozitie la Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei.

„Facsimilul pe care îl detine Centrul Cultural Palatul Principilor, respectiv Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei, este exemplarul 108 din 333 executate si este unul dintre primele bunuri culturale pe care le-am achizitionat, considerând ca este obligatoriu sa avem un astfel de exemplar”, a declarat la deschiderea expozitiei „Stralucirea scrierii medievale: Codex Aureus”, directorul Centrului Cultural Palatul Principilor, Robert Roman.

Realizat în anul 2000 de Editura Faksimile Verlag din Lucerna, Elvetia, documentul expus reproduce exact nuantele si ornamentele originalului, inclusiv folosirea aurului si argintului pentru scriere, informeaza Agerpres.

Un exemplar din editia facsimilata care reproduce Codex Aureus, manuscris vechi de peste 1.200 de ani dezmembrat în urma cu câteva secole si „reunit” în anul 1999, cu ocazia unei expozitii unde au fost prezentate toate cele patru frag-mente, a fost achizitionat anul trecut de Muzeul National al Unirii Alba Iulia.

Codex Aureus a fost redactat în jurul anului 810 la Aachen si donat apoi manastirii din Lorsch. Dupa secularizarea manastirii în 1556, manuscrisul a ajuns la Heidelberg. La un moment dat a fost dezmembrat, iar cele patru fragmente au ajuns în institutii culturale de prestigiu international: Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia – filiala Bibliotecii Nationale a României, Biblioteca Apostolica Vaticana, Victoria and Albert Museum Londra si Musei Vaticani. La mijlocul secolului al XVIII-lea, prima parte a manuscrisului apartinea bibliotecii arhiepiscopului Vienei, Christoforo Migazzi, de unde prin achizitie, în 1782, devenea proprietatea episcopului Batthyany si ajungea astfel la Alba Iulia.

Manuscrisul se afla depozitat la Biblioteca Batthyaneum în camera intitulata Tezaur, o încapere blindata, fiind pastrat în conditii speciale si verificat periodic din punctul de vedere al conservarii sale. A fost expus public ultima data în anul 2000, în Germania.

Spectacolul naturii

Cel mai vechi ierbar din Europa de Sud-Est, vechi de 290 de ani, a fost expus în premiera la Galeriile „Dumitru I. Grumazescu” din Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iasi, a anuntat Muzeul de Istorie Naturala din cadrul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, cel care duce în Moldova acest exponat valoros, împreuna cu altele care alcatuiesc expozitia „Spectacolul Naturii”, informeaza Agerpres.

„Alaturi de piese din colectia de minerale, scoici sau fluturi, în expozitie va putea fi admirat si primul ierbar de pe teritoriul tarii noastre. Colectia botanica a Muzeului de Istorie Naturala din Sibiu are o deosebita valoare, nu numai istorica (aici exista cele mai vechi ierbare din România, din prima jumatate a secolului al XVIII-lea), ci si stiintifico-documentara prin valoroasele piese pe care le include.

Ierbarul Baussner a fost întocmit în anul 1734 de catre Georg Friedrich Baussner, student la Koniglichen Padagogium din Halle (Germania). Familia Baussner a locuit la Viena între anii 1711 si 1733, ca apoi sa revina în Hermannstadt (Sibiu)”.

Organizatorii expozitiei de la Iasi au declarat ca „ierbarul contine exclusiv plante cultivate în gradini si parcuri, culese probabil în mare parte în Germania. În literatura botanica, acest ierbar a fost mentionat pentru prima data de botanistul F. Schur, care l-a gasit în anul 1853 în mostenirea botanistului sibian Josef Lerchenfeld. Fiind vorba aproape exclusiv de plante cultivate, al caror loc de recoltare nu a fost mentionat de autor, acest ierbar are o valoare culturala si istorico-documentara extraordinara.”

Ierbarul de la Sibiu se deosebeste de altele fiind un ierbar viu, tip carte, ceea ce reprezinta iarasi o raritate. În anii 1700 existau doar carti cu plante desenate, nu cu plante presate. Tot unic este si faptul ca plantele sunt însotite de bucati de ghivece desenate. Specialistii sunt uimiti sa afle ca autorul acestui ierbar atât de bine realizat a fost un copil de 15 ani din Germania, cu parinti transilvaneni. Ierbarul rar a fost adus la Sibiu de un medic sibian, tatal unuia dintre prietenii lui Baussner, pentru ca autorul acestei colectii de plante a decedat.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Terapie pentru artrita reumatoida

Urmatorul Articol

Fermecatorii… asasini din filme

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Fermecatorii... asasini din filme

22 august 1485 – Batalia de la Bosworth

Tema: „DIMINEATA”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.