Un biomaterial dezvoltat recent ar putea ajuta la tratarea artritei reumatoide conducând la cresterea unui nou cartilaj, conform constatarilor unui studiu efectuat pe animale.
Materialul bioactiv arata ca o substanta cauciucata, dar este, de fapt, o combinatie biologica complexa, conceputa pentru a imita cartilajul natural din organism. Biomaterialul a regenerat cu succes cartilaje de înalta calitate din articulatiile genunchiului oilor în decurs de sase luni.
În cazul în care va avea succes si la pacienti umani, noul material ar putea fi utilizat pentru tratarea osteoartritei, care se manifesta atunci când oasele se freaca unele de altele dupa ce cartilajul care le separa se uzeaza, au precizat cercetatorii.
Acest biomaterial ar putea face ca operatia de înlocuire totala a genunchiului, folosita în prezent pentru a trata osteoartrita severa, sa devina de domeniul trecutului. În cazul interventiei chi-rurgicale, capetele oaselor sunt taiate si înlocuite cu titan, iar cartilajul cu plastic. „Cartilajul reprezinta o componenta critica a articulatiilor noastre”, a declarat Samuel Stupp, cercetator principal si profesor de stiinta materialelor si inginerie la Universitatea Northwestern din Statele Unite.
„Atunci când cartilajul se deterioreaza sau nu mai functioneaza în timp, acest lucru poate avea un impact major asupra sanatatii si mobilitatii generale a oamenilor”, a precizat el.
„Problema este ca, la adulti, cartilajul nu detine o capacitate inerenta de a se vindeca. Noua noastra terapie poate induce repararea unui tesut care nu se regenereaza în mod natural. Credem ca tratamentul nostru ar putea ajuta la rezolvarea unei nevoi clinice grave, nesatisfacute”, a adaugat cercetatorul.
Noul biomaterial combina o proteina esentiala pentru cresterea si întretinerea cartilajului cu un acid hialuronic modificat, care este prezent în mod natural atât în cartilaj, cât si în lichidul sinovial lubrifiant din articulatii, relateaza UPI/Agerpres.
„Multe persoane sunt familiarizate cu acidul hialuronic, deoarece este un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii”, a spus Stupp. „De asemenea, el se gaseste în mod natural în multe tesuturi din corpul uman, inclusiv în articulatii si creier. L-am ales pentru ca seamana cu polimerii naturali din cartilaj”, a explicat el. Scopul a fost acela de a crea o schela pe care celulele corpului sa poata regenera tesutul cartilajului, au indicat cercetatorii.
Ei au testat biomaterialul prin injectarea acestuia în articulatia femuro-rotuliana a oilor, o articulatie complexa de la membrele posterioare, similara genunchiului uman.
„Un studiu pe un model de oaie este mai predictiv asupra modului în care va functiona tratamentul la oameni. La alte animale mai mici, regenerarea cartilajului are loc mult mai usor”, a declarat Stupp.
Noul cartilaj a crescut pentru a umple defectele cartilajului existent, iar noul tesut a prezentat o calitate înalta în mod constant.
NICUSOR DINCA
Comentarii