• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Contemporaneitatea lui Eminescu

Contemporaneitatea lui Eminescu

21 ianuarie 2025
in Blitz
A A

Custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, dr. Ioan F. Pop, a sustinut cu prilejul Zilei Culturii Nationale, conferinta „Contemporaneitatea lui Eminescu”, pentru a readuce în discutie corespondenta scrisului lui Eminescu, „omul deplin al culturii românesti”, cu lumea contemporana, dar si influenta destinala a lui Iosif Vulcan, considerat „nasul literar” al poetului, publicist si scriitor român, fondatorul revistei culturale „Familia”.

„El este doar un scriitor, chiar daca genial pe alocuri. Pentru a ne apropia si pastra vie dimensiunea provocatoare a operei lui Eminescu, contemporaneitatea spiritualitatii sale polisemantice, ar trebui sa stim, mai întâi, ca el e de gasit doar în scrisul lui, si nu în exaltari si superlative golite de continut. Apoi ar trebui sa-i reluam din când în când paginile, cu o noua grila hermeneutica, pentru a-i regasi mai incitant scrisul”, a declarat Ioan F. Pop.

Potrivit acestuia, ca mit national, construit pe elanuri si patimi extraliterare, Eminescu nu este decât „o fantosa mereu disponibila”, care, readus în tarâmul literar, al analizei si criticii facute din noi orizonturi structurale si perspective poetico-filosofice, va înceta sa mai fie un mit, dar va continua sa fie, chiar si în mod tacut, ceea ce, de fapt, a fost de la început: un mare poet.

„Critica serioasa presupune analiza rece, reevaluare continua, exegeza obiectiva, si nu matanii si tamâieri de parastas care îmbalsameaza orice opera. Benefic ar fi sa-l mai uitam omagial pe Eminescu, irelevanta unor biografeme, sa nu îl exhibam indecent oriunde si oricând. Sa-l «uitam» recuperator tocmai pentru a ne putea remobiliza curiozitatea în legatura cu opera sa. Ar trebui sa uitam tot ce nu tine strict de scrisul sau, de ceea ce nu a pus textual si metatextual în pagina, în cuvintele lasate drept calauza. E nevoie uneori si de o «uitare» cumulativa pentru a-l putea redescoperi. Marii gânditori, ca si marile idei, mai au nevoie si de o amânare creatoare, de lucrare în ascuns, chiar de o asteptare stimulativa, de o fertila reevaluare. Altfel riscam sa îi/le pierdem tocmai în momentul invocarii abuzive”, a afirmat Ioan F. Pop.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanti scriitori români, fiind considerat poetul national. Apartinând unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetica a fost influentata si de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antica, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar si de teoriile lui Arthur Schopenhauer si Immanuel Kant. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, este sarbatorita si Ziua Culturii Nationale.

 

Moneda moderna româneasca

Monedele românesti moderne, de dupa 1867, vor fi prezentate într-o expozitie organizata în premiera nationala de Complexul Muzeal Arad si Asociatia Pronumismatica, care va fi deschisa în Palatul Cultural din Arad (Piata George Enescu, Nr. 1) si va cuprinde si piese mai vechi, într-o sectiune speciala.

„Piesele care fac obiectul expozitiei sunt expuse în premiera nationala ca parte componenta a colectiei Asociatiei Pronumismatica, asociatie cu acoperire nationala, relativ tânara, dar cu obiective ambitioase în rândul promovarii intereselor colectionarilor – numismati, si nu în ultimul rând, derularii unor proiecte educationale de cunoastere a numismaticii, disciplina auxiliara a istoriei, care se ocupa cu istoricul monedelor, bancnotelor, medaliilor, al înscrisurilor bancare, al actiunilor vechi etc.”, se arata în comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad.

Expozitia acopera perioada de emisiuni monetare care compun generic sintagma „Istoria Leului”, de la fazele sale de debut oficial (1867) si pâna în prezent.

„Accentul este pus pe perioada regalitatii, emisiunile specifice perioadei regimului comunist din România si cele postrevolutionare fiind prezente în numar mic, doar pentru a ilustra o eventuala analiza stilistica a monedei ca parte componenta a evolutiei monedei nationale. Sectiunea de debut prezinta câteva monede care au circulat pe teritoriul actual al tarii anterior instituirii monedei nationale, cum ar fi apreciatele emisiuni monetare de tip Poltura ale lui Francisc Rákóczi al II-lea (începutul secolului XVIII), sau emisiunile monetare de tip Sadagura, cu nominal dublu, din perioada Razboiului Ruso-Turc (1768-1774). Partea de baza a colectiei este reprezentata de emisiunile monetare ale regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai, suverani ai Regatului României”, se precizeaza în comunicat.

O alta premiera pentru numismatica româneasca în domeniul expozitional va fi prezentarea pieselor în capsule individuale, certificate de prestigioase companii internationale care ofera evaluari asupra autenticitatii si starii de conservare a monedelor. În perioada 16 ianuarie – 23 februarie, expozitia va putea fi vizitata de marti pâna duminica, între orele 9.00 si 17.00, informeaza Agerpres.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Glezne si picioare umflate

Urmatorul Articol

Rolurile favorite ale vedetelor de la Hollywood

Articole Similare

Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Blitz

Povestea celor mai faimoase filme despre Sfântul Scaun

2 iunie 2025

Vaticanul, centrul spiritual al Bisericii Catolice si resedinta Suveranului Pontif, a fost...

Blitz

La bâlci. Târgurile muresene si lumea rurala

2 iunie 2025

Sectia de Etnografie a Muzeului Judetean Mures a refacut expozitia „La bâlci....

Blitz

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

26 mai 2025

Filmele în care personajele principale se îndragostesc în ciuda diferentelor de clasa...

Blitz

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la...

Urmatorul Articol

Rolurile favorite ale vedetelor de la Hollywood

16 ianuarie 1836 – S-a nascut regele Francisco al II-lea

Tema: „FANTANI”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.