Când este vorba de oameni care au ajuns celebri, americanii sunt maestri în confectionarea de biografii menite sa sustina ideea atât de draga lor, potrivit careia „America este tara tuturor posibilitatilor”. O dovada sunt actorii si alti reprezentanti de marca ai show-biz-ului despre care, cu mici exceptii, aflam ca în copilarie au avut toate „sansele” sa fie considerati „nefericiti ai soartei”, „rebuturi”, „obscuri supravietuitori ai mizeriei fizice si morale”.
Când este vorba de oameni care au ajuns celebri, americanii sunt maestri în confectionarea de biografii menite sa sustina ideea atât de draga lor, potrivit careia „America este tara tuturor posibilitatilor”. O dovada sunt actorii si alti reprezentanti de marca ai show-biz-ului despre care, cu mici exceptii, aflam ca în copilarie au avut toate „sansele” sa fie considerati „nefericiti ai soartei”, „rebuturi”, „obscuri supravietuitori ai mizeriei fizice si morale”. Dar iata ca, în ciuda faptului ca s-au nascut si au crescut plini de frustrari, undeva în subsolul societatii, pustii de odinioara (cu parinti necunoscuti sau despartiti, lipsiti de afectiune parinteasca sau maltratati, lasati în voia soartei, complexati de unele handicapuri etc.) au gasit calea triumfului. Sub rezerva cotei de propaganda, în biografia multora dintre ei exista si mult adevar:
PATRICIA KAAS – Un diamant într-un bazin carbonifer
Între mama Irma, o femeie cu sensibilitate, si tata Joseph, muncitor în mina, om al subteranului, Patricia nu si-a gasit niciodata locul. De mica, „se antrena” în fata oglinzii pentru ziua în care avea sa urce pe scena. N-a asteptat mult, la numai 9 ani a intrat în cavalcada spectacolului. Pentru început, a cântat alaturi de o orchestra fara pretentii la balurile din Forbach. La 13 ani, evolua în câteva localuri sumbre si era nelipsita de serbarile berii, deghizata în înger albastru. La scoala n-a cunoscut gloria, iar acasa trecea neobservata printre greutati si ceilalti sapte frati ai ei, îngramaditi într-o bojdeuca din bazinul carbonifer. Perspectivele erau la fel de negre ca huila. Dar, mama Irma visa sa schimbe destinul fiicei ei pe care o considera un diamant ratacit prin carbune.
DON JOHNSON – Copilul unei „institutii matrimoniale”
Copilaria si adolescenta lui Don Johnson au fost mult mai dure decât tot ce a trebuit sa înfrunte actorul ca politist în Miami. Familia în care s-a nascut era sinonima cu „viciul”. Parintii, amândoi fermieri, îsi unisera destinele doar pentru ca, prin casatorie, puteau sa-si dubleze septelul bovin. În aceasta afacere n-a fost loc si pentru romantism. Mama Johnson a nascut trei copii, apoi s-a pus pe bautura. Scandalurile în familie erau la ordinea zilei si, în cele din urma, s-a ajuns la divort. Copiii au fost încredintati tatalui care, nu dupa mult timp, si-a gasit o noua sotie, o veritabila mama vitrega pentru copii. Don a suportat cu stoicism vadita ostilitate a noii mame, dar când a împlinit 18 ani a trântit pentru totdeauna usa în urma sa, luând drumul catre o cetate de vis, cea a Hollywood-ului. În ciuda norocului care i-a surâs, ranile si proastele exemple din familie si-au spus adesea cuvântul pe parcursul vietii sale.
KEANU REEVES – Un copil cu multe probleme
Desi n-a dat niciodata semne ca i-ar placea învatatura, viata i-a dat de mic numeroase lectii dure. Sam, tatal sau, un adept feroce al LSD, si-a abandonat familia, pe când Keanu avea doar doi ani. Baiatul si sora lui, Kim, au ramas în grija mamei. Dar au crescut fara repere, calatorind dintr-o tara în alta, de fapt trambalati de colo-colo de propria lor mama, preocupata sa-si gaseasca noi „soti”, pe care copiii trebuia sa îi suporte. Cu o deficienta de vorbire, Keanu era mereu ultimul din clasa. La 13 ani, gratie unui iubit al mamei sale, s-a agatat de un vis, acela de a deveni actor. Cu o vointa nebanuita si-a corectat dislexia si a încercat ceea ce parea imposibil. A avut noroc. Abia în perioada triumfului cu „Speed”, si-a reîntâlnit tatal care efectuase zece ani de închisoare pentru trafic de droguri. În ciuda succesului de care se bucura la Hollywood, Keanu Reeves încearca sa se tina la distanta de sistem.
TOM CRUISE – Ultimul la scoala, primul la box-office
În copilarie, Tom Cruise a mâncat bataie de la tatal sau cât pentru zece vieti. „Eram sacul lui de box, îsi aminteste actorul, încasam palme si pumni fara sa mi se spuna de ce. Evident, la scoala, nu reuseam sa ma concentrez, iar rezultatele mele erau rasunatoare în sens negativ. Aveam impresia ca sunt victima unei nedreptati generale”. Infernul ia sfârsit din momentul în care nemultumitul tata îsi paraseste familia, pentru a-si continua viata dupa pofta inimii. Tom avea 11 ani. Abia când „calaul sau” a murit, în 1984, Tom l-a iertat. Între timp ajunsese una dintre vedetele cele mai bine platite de la Hollywood, avându-se în vedere succesul de box-office. Fapt care l-a consolat.
NASTASSJA KINSKI -Fiica unui demon celebru
În aparenta, Nastassja era un copil de invidiat: tata actor, mama plina de farmec, mediu artistic si cam atât. „Tatal meu, marturiseste actrita, era de-a dreptul sadic, de-o gelozie bolnava în privinta mamei sale. Cel mai frumos moment din copilaria mea? Trei luni petrecute în închisoarea pentru minori. Aveam 12 ani când am fost prinsa furând dintr-un magazin. Tata ne abandonase, iar eu furam câte ceva deosebit pentru mama care se afla cu psihicul în deriva. În mica mea celula din închisoare, m-am simtit pentru prima oara în viata mea la adapost de orice rau. Puteam în sfârsit sa ma gândesc la mine.” În ciuda unei copilarii petrecute între un tata considerat de multi dezaxat psihic si o mama nesigura pe ea, Nastassja Kinski a gasit calea spre lumina. Mama a trei copii (doua fete si un baiat), încearca sa-i fereasca de demonii care ei i-au bântuit copilaria.
„Alba ca Zapada”, o poveste cu final neasteptat
Remake-ul realizat recent de studiourile Disney dupa basmul clasic Alba ca Zapada...
Comentarii