Indiferent ca este vorba despre artefacte reale sau legendare, pietrele pretioase au constituit dintotdeauna o tema preferata de creatorii de filme. Si de multe ori diamantele si perlele au incetat sa fie simple obiecte de recuzita, ajungand sa devina veritabile personaje, la concurenta cu eroii umani aflati intr-o palpitanta cursa pentru dobandirea lor.
Soimul maltez
Cu sapte secole in urma, Cavalerii de Malta i-au trimis regelui Spaniei, ca rasplata ca le daruise insula Malta, un soim de aur incrustat cu bijuterii. Din neferire, in drum spre Spania corabia ce transporta statuia a fost capturata de pirati si comoara a disparut. In filmul Soimul maltez, detectivul Sam Spade, interpretat cu farmec si umor de Humprey Bogart, trebuie sa descopere misterul bijuteriei, intersectandu-si drumurile cu o banda de ticalosi, aflati si ei pe urma comorii, de unde o intreaga serie de aventuri si mult, mult suspans.
Inima oceanului
Aceasta este denumirea unui diamant despre care se spune ca ar fi fost purtat, la un inel, de regele francez Ludovic XVI inainte de a fi executat, in timpul Revolutiei franceze. In filmul Titanic, realizat de James Cameron in 1997, acest diamant, de o superba culoare albastra, este cumparat de Caledon Hockley, logodnicul eroinei principale, Rose Dukater iar Brock Lovett, un vanator de comori, cauta sa-l obtina cu orice pret. „Inima oceanului” este un diamant fictiv, inspirat de diamantul Hope, de 45 carate, care a facut parte, intr-adevar, dintr-o bijuterie ce a apartinut coroanei franceze, numite Albastru Tavernier sau Albastru Francez, aflata acum la Muzeul Smithsonian.
Kriptonitul
Taiat in linii aspre, de o frumusete nepamanteana, kriptonitul reprezinta singurul material de care se teme invincibilul Superman. In functie de culoare, kriptonitul poate fie sa slabeasca puterile eroului, fie sa-i altereze personalitatea, fie sa-l vlaguiasca definitiv. Kriptonitul apare pentru prima oara in seria radiofonica despre Superman, in 1943, si abia apoi in benzile desenate, in 1949. In anii ’70, cand a aparut primul film de succes despre Superman, singurul fragment de kriptonit existent pe Pamant ajunge aici odata cu aterizarea neverosimila a micutului erou, pentru a intra ulterior in posesia unor mafioti pe care Superman ii infrunta cu curaj, dar si cu sorti schimbatori de izbanda.
Pantera roz
Chiar daca nu a fost o piatra pretioasa la fel de renumita, diamantul cunoscut ca „Pantera roz” apare in cinci dintre filmele avandu-l drept personaj principal pe simpaticul inspector Clouseau, interpretat, printre altii, de Peter Sellers. Diamantul se numeste astfel nu doar din cauza culorii sale ci si din cauza formei deosebite, asemanatoare unei pantere.
El Corazon
Putini stiu ca Idila pentru o piatra pretioasa a fost, inainte de a deveni una dintre cele mai indragite pelicule romantice, un roman de succes al scriitoarei Joan Wilder, inspirat de fapte reale. Insarcinata cu gasirea hartii unei comori, spre a-si rascumpara sora rapita in Columbia, Joan face echipa cu aventurierul Jack T. Colton. Comoara se va dovedi a fi un diamant de marimea unui pumn, numit El Corazon. Doar ca acesta este ravnit si de temutii traficanti de droguri, dar si de un crocodil foarte infometat…
Sankara
Cand Indiana Jones, simpaticul erou al seriei avandu-l ca protagonist pe Harrison Ford, soseste intr-un sat indian, ii descopera pe locuitori murind de foame si lipsiti de copii. Batranii satului ii destainuie ca o relicva mistica, ce proteja satul, fusese furata, alaturi de copiii lor, de membrii unui cult malefic. Este vorba despre pietrele Sankara, in forma de lingam si adapostind diamante. Indiana Jones da de urma unui cult al Raului care reusise sa puna mana pe trei dintre cele cinci pietre Sankara si ii folosea pe copii spre a sapa dupa celelalte doua ramase. Eroul ii elibereaza pe copii si reda pietrele satenilor, dar, ca si in alte filme din serie, relicva insasi il va salva pe Indy.
Diamantele sunt pentru totdeauna
Dupa calatorii epuizante, James Bond (agentul 007) se intoarce triumfator din Africa de Sud, incheindu-si cu succes misiunea eliminarii vechiului sau rival, Ernst Stavro Blofeld. Dar ajuns acasa, Bond afla ca il asteapta un caz presant: mai multe diamante au fost furate din minele sud-africane iar doi asasini platiti ii ucid fara scrupule pe toti cei ce au idee despre soarta pretioaselor bijuterii. Bond se lanseaza in cautarea diamantelor furate, luandu-si o identitate falsa – Peter Franks, negustor de bijuterii.
Un pestisor numit Wanda
Wanda (jucata de Jamie Lee Curtis) il aduce pe noul ei iubit, Otto (Kevin Kline) in Anglia, pentru a o ajuta la furtul unor diamante ce valoreaza 20 milioane de dolari, alaturi de fostul ei amant, George. Cei doi il vor vinde apoi pe George politiei dar acesta a pus deja mana pe diamante si este singurul care stie unde se afla. Infractorii vor incepe un ingenios joc, incercand sa se pacaleasca, unii pe altii, in dorinta de a intra singuri in proprietatea uriasei bogatii. Aventurile si situatiile neasteptate, care fac deliciul spectatorilor acestei comedii „cu cheie” sunt garantate!
Sa prinzi un hot
In acest film, regizat de Alfred Hitchcock, simpaticul Cary Grant il interpreteaza pe John Robie, un hot de bijuterii poreclit Pisica. El devine principalul suspect intr-o serie de furturi de obiecte pretioase din hotelurile de lux de pe Riviera franceza, desi este nevinovat. In incercarea de a scapa basma curata, el o cunoaste pe printesa Frances (Grace Kelly) si intuieste posibilitatea de a-l prinde in capcana pe adevaratul hot, ispitindu-l cu bijuteriile mamei acesteia. Dar planul sau esueaza iar Frances, desi il considera vinovat, il ajuta sa scape, fiindca este indragostita de el. Filmul are tot suspansul specific unei creatii hitchcockiene si desigur ca in punctul culminant al actiunii adevaratul infractor este dat in vileag. Nominalizata la Oscar la trei categorii, pelicula a castigat premiul pentru cea mai buna imagine.
GABRIEL TUDOR
Comentarii