Se gaseste in toate piete noastre, fiind putin utilizata, mai ales ca salata. Trebuie accentuata asadar ideea ca sfecla rosie nu e doar un aliment natural gustos, ci – datorita bogatiei in vitamine si antioxidanti – constituie o adevarata mina de compusi anticancerigeni, asa cum se observa si tabelul anexat articolului de fata.
Cruda sau gatita?
Daca ne referim la consumul de sfecla rosie, imediat ne gandim la radacina ei carnoasa. Totusi, sunt comestibile si frunzele, care contin cantitati apreciabile de vitamine (A, B9 si K), dar si magneziu si fier. Numeroase studii au aratat ca frunzele au chiar si calitati antioxidante, datorita a doi compusi – luteina si zeoxantina – pigmenti din familia carotenoidelor (existenti asadar si in morcov), care participa la prevenirea degenerescentei maculare legate de inaintarea in varsta si a cataractei.
In alta ordine de idei, trebuie spus ca sfecla rosie este la fel de utila sanatatii, fie ca o consumam cruda, fie gatita. Legumele gata de pus pe masa, pe care le gasim ambalate in vid, la magazin, sunt fierte. Fierberea nu le afecteaza calitatile, cel putin din punct de vedere al actiunii antioxidante, lucru demonstrat de mai multe studii ale unor cercetatori americani. Sfecla rosie fiarta are deci o capacitate la fel de mare de a ne proteja celulele fata de stresul oxidativ, ca si sfecla cruda. In schimb, daca radacina cruda contine 10 mg de vitamina C la 100 grame, fierberea face sa se piarda jumatate din aceasta. De aceea, se recomanda fierberea legumei necuratate, pentru a limita pierderile micronutrientilor.
Hipertensiune si sarcina
Sfecla rosie este foarte bogata in sodiu, dar – acest sodiu nefiind legat de ioni clorura – el e lipsit de efecte nefaste pentru presiunea arteriala. De altfel, se spune si s-a scris mult despre faptul ca aceasta leguma este bogata in fier, insa potasiul este cel benefic pentru hipertensivi, motiv pentru care se afla in fruntea listei constituentilor; fierul apare abia pe pozitia a saptea, dupa calciu si magneziu.
Continuand enumerarea beneficiilor aduse de consumul de sfecla rosie, trebuie mentionata si recomandarea sa pentru femeile insarcinate. Ea contine si o cantitate apreciabila de vitamina C, care participa la buna functionare a sistemului nostru imunitar si elimina oboseala, dar mai ales vitamina B9, care acopera circa 30% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina B9 (sau folati) joaca un rol important in profilaxia maladiilor legate de inaintarea in varsta. De asemenea, ea previne aparitia malformatiilor fatului in timpul primelor saptamani de sarcina.
Cancerul tinut la distanta
Fiecare avantaj privitor la sanatatea noastra este esential, insa vorbim acum despre una dintre virtutiilor terapeutice de prima importanta ale sfeclei rosii. Aceasta figureaza pe lista primelor zece legume cele mai bogate in antioxidanti, acesti compusi care protejeaza celulele impotriva agresiunilor din partea radicalilor liberi, cunoscuti pentru favorizarea unor boli grave, cum este cancerul. Leguma despre care vorbim se plaseaza dupa fasolea mare (numita in limbaj comun „oloaga”, dupa anghinare si usturoi, insa inaintea patlagelelor vinete si a spanacului.
Activitatea antioxidanta a unui aliment poate fi masurata prin indicele TAC (Total Antioxydant Capacity), cel al sfeclei rosii fiind extrem de ridicat (vezi tabelul) – de cinci ori mai mare decat cel al fasolei si de 20 de ori superior celui al castravetelui. Aceasta puternica forta antioxidanta a sfeclei rosii provine din continutul ridicat in pigmentii care ii dau culoarea specifica. In teste realizate asupra animalelor, s-a putut constata ca un consum regulat de betanina – unul dintre principalii pigmenti amintiti mai sus – diminueaza riscul de cancer al pielii, al ficatului si al plamanilor. De mentionat si faptul ca sfecla rosie poate sa contina pana la 10 g de zaharuri la 100 g leguma, adica de doua ori mai mult decat majoritatea legumelor. Totusi, indicele glicemic ramane unul moderat, ceea ce inseamna ca sfecla rosie nu e contraindicata nici diabeticilor, nici persoanelor care vor sa scada in greutate.
Va prezentam mai jos continutul in substante strict necesare organismului uman, al sfeclei rosii, in comparatie cu cel al morcovului. Cantitatile sunt raportate la 100 g de leguma.
Sfecla rosie Morcov
– Energie (kcal) 30 35
– Proteine (g) 0,73 0,76
– Lipide (g) 0,09 0,18
– Glucide asimilabile (g) 5,94 5,52
– Fibre alimentare (g) 1,20 2,70
– Beta-caroten (mg) 14 8332
– Vitamina C (mg) 2,80 3,60
– Vitamina B9 (mg) 29 14
– Vitamina E (mg) 0,03 1,03
– Calciu (mg) 18 30
– Fier (mg) 0,73 0,34
– Magneziu (mg) 18 10
– Fosfor (mg) 15 30
– Potasiu (mg) 159 235
– Sodiu (mg) 143 58
– Seleniu (mg) 0,10 0,70
– Totali fenoli (mg) 244 156
– Index glicemic 64 47
– Indicele TAC 2774 371
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii