Sub soarele fierbinte al Italiei s-au nascut o multime de dive ale celei de-a saptea arte, actrite frumoase, senzuale si de o opulenta desprinsa parca din panzele pictorilor renascentisti, ce proslaveau feminitatea si abundenta. Ieri, ele s-au numit Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale sau Sofia Loren. Astazi, ele poarta alt nume, la fel de reprezentativ insa: Monica Bellucci. Numita de jurnalisti „a opta minune a lumii”, artista italianca implineste astazi varsta de 46 de ani, dar este la fel de frumoasa ca la 20…
Prea mare pentru un oras atat de mic
Aproape necunoscuta publicului american pana cand Mel Gibson a distribuit-o in rolul Mariei Magdalena, in zguduitorul sau film, „Patimile lui Hristos”, Monica Bellucci a fost insa de multi ani o celebritate pe plaiurile natale si pe cele europene, italienii numind-o, cu mandrie „La Bellucci”. Intrata in atentia producatorilor de la Hollywood, actrita ramane insa credincioasa regizorilor europeni, declarand in repetate randuri ca, in ciuda unor experiente placute, ca filmul lui Mel Gibson sau Tears of the Sun, unde a evoluat alaturi de Bruce Willis, Europa ramane mai aproape de sufletul ei decat America, fiindca in Lumea Veche se pune mai putin accentul pe comercial si mai mult pe arta.
Nascuta in 1964 la Citta di Castello, un orasel pitoresc de pe valea Tibrului, a fost singurul copil la parinti, tatal ei fiind comerciant, iar mama o talentata pictorita, de la care Monica a mostenit inclinatia spre arta. La 20 de ani, frumoasa italianca a abandonat studiile de drept, incepute la Universitatea Perugia, pentru a se avanta in lumea modei, semnand un contract cu prestigioasa casa Elite. „Ma simteam sufocata la Cita di Castello, era un orasel mic, unde toata lumea cunostea pe toata lumea. Cand am ajuns la Milano am crezut ca sunt in Babilon, dar nu ma stia nimeni si mai ales nu ma barfea nimeni. Aici fiecare isi vedea de treaba lui si puteam in sfarsit sa am o viata privata fara sa dau nimanui socoteala”, marturiseste actrita.
Trupul, ca instrument al artei
Cea mai dificila perioada a fost tranzitia de la modelling la actorie. „Atunci cand am rupt-o cu modellingul, pentru a imbratisa actoria, mi-am dat seama ce greseala facusem abandondand studiile. Dar la 20 de ani faci multe greseli. Toti prietenii mei erau doctori, avocati, profesori. Eu eram un fost model si atat. Voiam cu ardoare sa joc in filme si sa devin celebra, pentru a ma simti pe acelasi plan cu ei, dar nu stiam daca voi reusi.” Remarcata pentru fizicul ei placut, a dat o proba de filmare si a fost acceptata imediat de veteranul regizor Dino Risi, care ii remarcase figura intr-o revista de moda. Primul ei film, Vita Coi Figli, a atras atentia criticilor si l-a determinat pe Francis Ford Copolla sa-i ofere un rol in Dracula (1992). Insa experienta i-a dovedit Monicai ca nu era pregatita inca pentru America.
Asa ca a revenit in Italia, unde a luat lectii de actorie, dandu-si insa seama ca nu se va putea ridica, de aici, la faima internationala. In Franta batea inima filmului european, asa ca tanara actrita a plecat acolo, iar rolul ei din thrillerul Apartamentul, al lui Gilles Mimouni, ii va aduce o nominalizare la premiile Cassel si intalnirea cu Vincent Cassel, viitorul ei sot. Filmul a transformat-o intr-o stea de prima marime a cinematografului francez, stergand totodata stigmatul de fotomodel, din cauza caruia era luata adesea in deradere. „Mi-am dat seama ca nu am un talent uluitor, si de acea imi folosesc trupul ca pe un instrument”, spune ea. Si regizorii au remarcat asta si o distribuie in roluri care sa-i puna in valoare prezenta fizica.
De pilda, Jan Kounen i-a oferit rolul unei surdo-mute, in filmul sau Doberman (1997). In Malena, regizat de Giuseppe Tornatore, Bellucci a vorbit ceva mai mult, in schimb a mers si mai mult, defiland pe stradutele unui oras care i-a amintit de asezarea copilariei sale, sub privirile pofticioase ale barbatilor, ca si cum ar fi mers pe podiumul de moda.
Orice e natural nu e rusinos
Bellucci este genul de femeie dupa care toti barbatii intorc capul, pe strada, dar nici unul nu indrazneste sa o atinga, intrucat frumusetea ei este atat de serafica incat probabil au impresia ca, atingandu-i trupul senzual, acesta s-ar putea risipi, ca un fum… Totusi, viata ei particulara n-a fost deloc una linistita. Fostul fotomodel s-a casatorit, in 1990, cu fotograful de moda Claudio Carlos Basso, dar relatia nu a durat prea mult. In 1999, Monica s-a recasatorit cu actorul francez Vincent Cassel. De multi ani, cei doi traiesc la Paris. Cuplul, care a facut opt filme impreuna, are farmecul lui Hugh Grant si al lui Liz Hurley si credibilitatea unei alte perechi, mai celebre – Richard Burton si Liz Taylor.
Constienta de farmecele sale, actrita nu a ezitat sa pozeze nud, pentru editia italiana a revistei Vanity Fair, in 2004, cand era insarcinata cu primul copil, Deva (nascuta pe 12 septembrie 2004) si seminud, pentru aceeasi revista, cand era insarcinata cu a doua fetita, Leonie, nascuta pe 21 mai 2010. Pe cand turna Tears of the Sun in Hawaii, presa a speculat o posibila idila intre ea si Bruce Willis, ajungandu-se pana acolo incat sa se scrie ca de fapt Monica ar fi divortat in secret de sotul ei. Actrita a privit intotdeauna cu indiferenta asemenea zvonuri, declarand, cu zambetul pe buze, ca este „imunizata” la ele, gratie experientei pe care a avut-o cu paparazzi italieni. Frumusetea ei deosebita a facut-o o candidata sigura pentru rolurile de femeie fatala: a jucat-o pe Cleopatra si urma sa o joace pe Lucrezia Borgia, dar proiectul a cazut.
Mel Gibson a fost fascinat de ea si i-a propus sa joace rolul Mariei Magdalena, singurul ramas „neacoperit” din filmul sau, Patimile lui Hristos. In documentarul Marea Intrebare, vorbind despre acest film, Bellucci declara: „Sunt o agnostica, desi respect si ma intereseaza toate religiile lumii. Daca este insa ceva in care sa cred, atunci acesta este energia misterioasa care face ca oceanele sa spumege, Luna sa se miste si care uneste natura si fiintele vii”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii